Sveti Gerard Majella – zaštitnik trudnica

Gerard Majella

Sveti Gerard Majella zaštitnik je trudnica. Rođen je 1726. Godine u Murou u Italiji u sedmeročlanoj obitelji. Odrastao je u siromaštvu i tako odrastao pun poštovanja prema siromašnima. Kako je imao samo 12 godina kada mu je otac umro bio je prisiljen naglo odrasti. Nedugo nakon očeve smrti majka ga je poslala živjeti s ujakom kako bi izučio krojački zanat te tako bio poput oca. Nakon nekoliko godina rada kao krojač, započeo je s poslom sluge lokalnom biskupu Lacedonije.

Gerard Majella dijelio je zaradu s majkom i siromasima

Kada je počeo zarađivati kao obrtnički pomoćnik na putovanjima s 21 godinom, dijelio je zaradu s majkom, siromasima Muroa te je ostatak davao kao dar za siromašne duše. Kako su dani prolazili tako je postajao sve bljeđi i mršaviji, često posteći i moleći u obližnjoj katedrali.

Dva puta se prijavio u kapucinski samostan no oba puta je bio odbijen. Rečeno mu je bilo da njegovo zdravlje nije dovoljno jako za tako naporan život. Međutim, nije odustajao. Godine 1749. s 23 godine pridružio se Kongregaciji Presvetog Otkupitelja i samo tri godine kasnije postao je posvećeni laik.

Živio je u skladu sa zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti. Ostao je blizak siromašnima i radio mnogo različitih poslova. Služio je kao sakristan, vrtlar, portir, bolničar i krojač. Međutim, zbog svoje velike pobožnosti, izvanredne mudrosti i dara čitanja srdaca, dopušteno mu je savjetovati vjerske zajednice žena. Često su ga tražili siromašni i bolesni. Gdje god je njegova prisutnost bila zatražena tamo se i pojavljivao govoreći pritom da je on ondje da vrši volju Božju.

Povjereni su mu mnogi darovi

Ovaj ponizni Božji sluga imao je također sposobnosti koje su se vezivale uz određene mistike, tu uključujući levitaciju, bilokaciju i sposobnost čitanja srdaca. Njegova ljubav, poslušnost i nesebično služenje, kao i neprekidno mrtvljenje za Krista, učinili su ga savršenim modelom za braću laike.

Tijekom godina njegova života, nekoliko je čuda zabilježeno koja su se povezivala s njime među kojima su: povratak u život dječaka koji je pao s visoke litice, blagoslov usjeva siromašnog poljoprivrednika rješavajući usjeve miševa, blagoslov zaliha žita siromašne obitelji tako da je ona potrajala do sljedeće žetve, te je umnožio kruh za siromašne u nekoliko prilika.

Njegov je zagovor čuvao žene u porođajnim bolima

Uz čuda koja su se događala dok je molio za žene koje rađaju, njegovo posljednje zabilježeno čudo bilo je ono koje ga je “proglasilo” zaštitnikom trudnica. Nedugo prije smrti, Majella je susreo mladu djevojku. Ispao mu je rupčić te kada je ona pošla za njim da mu ga vrati rekao joj je da ga zadrži te da će joj možda jednoga dana zatrebati. Godinama nakon što je umro, djevojka se udala i našla se trudna. Neočekivano je dobila trudove i bila je na rubu gubitka djeteta. Zamolila je da njegov rupčić stave na nju te se gotovo odmah bol smirila, a ona je rodila zdravo dijete što je bilo veoma čudno za to vrijeme.

Njemu se obraćaju vjernici moleći za djecu, nerođenu djecu, žene u porodu, majke, trudnice, majčinstvo, lažno optužene ljude, dobre ispovjednike, posvećene laike i Muro Lucano u Italiji.

U bolesti je imao samo jednu želju – vršiti volju Božju

Čak i kada se razbolio od tuberkuloze, jedino što je htio sv. Gerard Majella, bilo je vršiti Božju volju. Njegov posljednji zahtjev bio je da mu na vrata stave natpis na kojem piše “Ovdje se vrši Božja volja, kako Bog hoće i koliko god Bog hoće.” Bilo mu je rečeno da je Božja volja da ozdravi i gotovo odjednom zdravlje mu se poboljšalo. Međutim, ovo je trajalo oko mjesec dana kada se opet teško razbolio. Sveti Gerard Majella umro je 16. listopada 1755. godine u dobi od 29 godina, živeći šest godina vjerskim životom.

Zbog brojnih čuda koja su se dogodila po njegovom zagovoru, proces kanonizacije pokrenut je kratko nakon njegove smrti. 1893. godine blaženim ga je proglasio papa Leo XIII a 11. prosinca 1904. godine papa Pio X. proglasio ga je svetim.

Molitva sv. Gerardu

O veliki sveti Gerarde, ljubljeni slugo Isusa Krista, savršeni primjeru našeg krotkoga i poniznoga Spasitelja i posvećeno dijete Majke Božje: zapali u mom srcu tu iskru nebeske vatre ljubavi koja je sjajila u tvom srcu i učinila te anđelom ljubavi. O veliki sveti Gerarde, zbog toga što si, lažno optužen poput svog Božanskog Učitelja, to podnosio bez mrmljanja i pritužbi i bez obzira na klevete zlih ljudi, Bog te podigao na čast oltara kao zaštitnika trudnica. Sačuvaj me od opasnosti i prevelikih bolova tijekom poroda i štiti dijete koje sada nosim kako bi ono moglo vidjeti svijetlo dana i primiti svetu vodu krštenja, po Gospodinu našem Isusu Kristu. Amen. 


Catholic
Prevela: Josipa Novački

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!