Sveti Petar i Pavao: dva puta, dva poslanja, jedna vjera

Petar

Na današnju svetkovinu apostola Petra i Pavla, u evanđelju Isus pita svoje učenike tko je on za njih.

Pitanje koje je ključno za naš život

Zbog Isusovog pitanja: „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“, Petar i ostali apostoli morali su se suočiti sa sobom i zapitati se što zaista vjeruju. Vjeruju li u ono što čitav narod govori, da je Isus novi Ivan Krstitelj ili Ilija, novi prorok, ili su dovoljno hrabri iskoračiti i reći istinu? Hoće li odabrati lakši put i složiti se sa svijetom, ili će svim srcem prionuti uz Krista?  Ovo pitanje koje Isus postavlja učenicima pogađa samu srž našeg postojanja. Sve se svodi na pitanje jesmo li za Krista ili smo protiv njega. Taj odgovor odlučit će sve. Oblikovat će cijeli naš život. Stoga, odgovor na to pitanje mora biti jasan, nedvosmislen i iskren.

Petar bez ustručavanja govori ono što mu je u srcu raslo dok je živio s Isusom: „Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga“ Petar ovime otkriva najdublju stvarnost osobe Isusa Krista: On je Bog. Ova spoznaja nije plod Petrova uma, ona nadmašuje ljudske sposobnosti. Ona nadilazi „krv i meso“. Petru je ovo otajstvo otkriveno jer je slušao Boga, promatrao njegova čudesna djela i vjerovao Isusu iznad svega.

Zbog svog odgovora, Petar je dobio poslanje

Zauzvrat, Isus daje Petru novo ime, novo poslanje, novi autoritet. Od tog trenutka Petar je „stijena“ na kojoj će Krist graditi svoju Crkvu. Dani su mu ključevi Kraljevstva Nebeskog i autoritet da veže i raspušta, odnosno da otpušta grijehe. Sve što odluči na zemlji bit će provedeno na nebesima.

Ova velika duhovna moć je dana Petru za dobro Crkve. Budući da će Crkva postojati do kraja vremena, ova moć se prenosi kroz povijest na Petrove nasljednike – pape. Rimski biskup je baštinik Petrov, dok smo ujedinjeni s njim, ujedinjeni smo s Kristom.

Sveti Ambrozije sveo je sav nauk o papinstvu na jednu jednostavnu rečenicu: „Gdje je Petar, tamo je Crkva, i tamo je Bog“. Povjeravajući ključeve Kraljevstva nebeskog Petru, Isus je ustanovio Petra i njegove nasljednike kao vidljivi temelj zajedništva biskupa i svih vjernih. Ujedinjeni s Petrom, svi smo ujedinjeni sa samim Kristom. U svako doba, papa obnaša službu poučavanja, posvećivanja i vođenja Božjeg naroda – to je poslanje koje je Krist povjerio Petru.

Pavlov je put drugačiji, ali njegovo poslanje nije ništa manje važno

Pavlu je, s druge strane, povjereno poslanje propovijedanja i naviještanja Radosne vijesti svim pucima. Onaj koji je bio progonitelj Crkve, susreo je Uskrsloga i život mu se u potpunosti promijenio. Njegovo ga je obraćenje dovelo do poslanja da svijetu omogući poznavanje Krista.

I Petar i Pavao svjedoci su Kristova uskrsnuća i novog života kojeg dijeli sa svima koji u Njega vjeruju. I Petar i Pavao predali su svoje živote za izgradnju Crkve. Obojica su umrli mučeničkom smrću, to je bila konačna gesta ljubavi prema Gospodinu. Pozvani smo nasljedovati Petra i Pavla u njihovu hrabrom ispovijedanju vjere i u življenju poslanja koje nam je namijenjeno. Nadajmo se da ćemo i mi svojim životima istu vjeru ispovijedati: „Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga“


Fr. Paul De Ladurantaye – Catholic Exchange
Prevela: Lea Potočar
Foto: Maryknoll Magazine

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.