Zahvalnost kao izljev milosti za našu svakodnevicu

zahvalnost, osobni razvoj, dan po dan

U mojoj obitelji postoji simpatična tradicija – tražimo Božju pomoć kod parkiranja auta. Moja je baka započela ovu tradiciju. Kada ne može pronaći slobodno mjesto za parkiranje, pomoli se: „Isuse, molim Te, pomozi mi pronaći mjesto za parkiranje“. Moj tata moli istu molitvu, ali na kraju dodaje svoj završetak. Dok se vozi po krcatom parkiralištu u potrazi za slobodnim mjestom, istom dovitljivošću i mudrošću poput svoje majke, pomoli se: „Dragi Isuse, molim Te, pomozi mi pronaći mjesto za parkiranje“. Kada se slobodno mjesto gotovo čudesno pojavi u blizini, on pogleda prema gore, dajući time do znanja da razgovara s Bogom, i šaljivo kaže: „Nema veze, Isuse. Našao sam ga.“.

Zaboravljamo li zahvaliti?

Često se molimo i tražimo Božju pomoć, ali vrlo lako zaboravljamo zahvaliti Bogu za uslišane molitve. Pokušajte se prisjetiti situacija iz svoga obiteljskog života kada ste molili Boga da izliječi Vaše dijete od neke bolesti ili da Vam obznani treba li se Vaša obitelj preseliti zbog novog posla. Kada je bolest nestala (ili ste se pomirili sa situacijom) ili ste se odlučili preseliti, Bog na neki način iščezne iz toga procesa, a vi nastavite dalje ne zahvalivši Bogu koji Vas je svojom rukom vodio u toj situaciji. Postoji bolji način: svjesno zahvaljivanje.

Kako možemo rasti u zahvalnosti?

Evo kratkog popisa smjernica kako postati zahvalnija osoba:

1. Svakoga dana zahvalite za sve blagoslove.

Činite ovo na nekakav opipljiv način – vodite dnevnik zahvalnosti, odvojite vrijeme u molitvi za nabrajanje blagoslova za koje ste toga dana zahvalni Bogu ili ih svaku večer za stolom podijelite s Vašom obitelji. Ako se odlučite zahvaljivati u teoriji, no ne smislite opipljiv način da to učinite u praksi, vrlo vjerojatno nećete postati zahvalnija osoba u neko skorije vrijeme. Zahvalnost zahtijeva svjesno djelovanje.

2. Promijenite negativan način razmišljanja u pozitivan u danom trenutku.

Kada se nalazite u situaciji koja Vas frustrira ili Vas obuzme negativna misao, umjesto da se zadržite na njoj ili joj dopustite da se razbukta do te mjere da promijeni Vaše raspoloženje, počnite svjesno razmišljati na pozitivan način. Jedne večeri, kada me umor već potpuno savladao, borila sam se sa svojim djetetom koje nije htjelo ići na spavanje i odmah me preplavila frustracija zbog te situacije. Po glavi mi se počeo motati roj misli, poput: „Zašto ovo ne može proći na lakši način, maleni?“ i „Čovječe, da nisam tako umorna od silnog posla koji sam danas obavila, sada se ne bih osjećala tako loše“. U tom sam trenutku mogla birati hoću li dopustiti nizu negativnih misli i osjećaja da nastavi svoj tijek ili ću se odlučiti za pozitivnost – i zahvalnost.

Mijenjajući stvari na bolje, mogla sam početi razmišljati na sljedeći način: „Baš sam zahvalna što imam dijete koje sada mogu staviti na spavanje, iako je pomalo živahno ili zahtjevno kada treba ići na spavanje“ ili „Stvarno sam umorna, ali baš mi je drago da sam danas uspjela obaviti puno posla po kući“.

3. Uravnotežite prošnje sa zahvaljivanjem u molitvi.

Često se puta naša molitva može pretvoriti u dugi popis molbi. Prošnje preuzmu kontrolu, a zahvaljivanje Bogu ima relativno malu ulogu – ako Bogu uopće i upućujemo riječi zahvale u našoj osobnoj molitvi. Kada bismo samo znali koliko bi naš duhovni život mogao postati kvalitetniji ako bismo prestali moliti obrnutim redoslijedom, ako bismo oblikovali našu osobnu molitvu po uzoru na molitvu Crkve. To znači posvetiti većinu vremena osluškujući što nam Bog poručuje preko svoje Riječi, kao na primjer u službi Riječi, i zahvaljivati Mu, kao što to činimo u Euharistijskoj službi.

Kada obratimo pažnju na molitvu Crkve, vidimo da molitve vjernika – prošnje – čine znatno manji udio liturgije nego što to najčešće čine prošnje u našoj osobnoj molitvi. Naravno, nema ničega lošeg u prošnjama Bogu. One su ustvari vrlo dobre (uostalom, sv. Tereza Avilska je rekla da dajemo Bogu kompliment kada ga molimo za velike stvari), ali one ne bi trebale prevladavati u našoj molitvi. Ako cijelo vrijeme govorimo dok molimo, kako Bog može doći do riječi? A ako nemamo naviku da Mu zahvaljujemo, kako možemo primijetiti da On uvijek odgovara na naše molitve? Postanite pravi ljudi Euharistije (grč. “zahvalnost”). Zahvaljujte.

4. Nemojte zaboraviti zahvaliti Bogu za trpljenje.

Često se kroz trpljenje posvećujemo – postajemo svetima – i približavamo Kristu. Pa ipak, tako je lako zaboraviti zahvaliti Bogu za trenutke trpljenja koje bismo radije zaboravili ili zbog kojih bismo, pak, prigovarali. Kada se moja prijateljica borila s rakom, rekla mi je: „Ne bih htjela da prođe ijedan dan, a da se ne zaustavimo i iskreno uživamo u njemu. Na neki je način blagoslov imati rak jer mi je on pomogao da usporim i cijenim svaki dan“. Nadam se da ću uspjeti razviti zahvalnost do te mjere da imam takav stav čak i usred najveće patnje.

5. Izražavajte zahvalnost drugima i za druge.

Prethodne su smjernice bile usmjerene na razvoj osobne, nutarnje zahvalnosti. Da biste postali zahvalnija osoba, vrlo je važno izvana izraziti zahvalnost drugima i za druge. Svakoga se dana svjesno potrudite zahvaliti nekome zbog toga što je dio Vašega života ili zbog nečega lijepoga što je ta osoba učinila za Vas… zbog bilo čega u vezi s tom osobom što Vas čini zahvalnim/zahvalnom. Izrazite zahvalnost za člana obitelji, kolegu/kolegicu s posla, prijatelja/prijateljicu, svećenika, pripadnike oružanih snaga, konobara/konobaricu ili učitelja/učiteljicu. Prakticirat ćete zahvalnost zahvaljujući za nekoga usmeno (ili pismeno), a možda ćete tako čak potaknuti te osobe da postanu zahvalnije.

Kada prakticiramo zahvalnost, milost se izlijeva na našu svakodnevicu. (Nije slučajnost da riječi zahvalnost i milost (eng. gratitude i grace) potječu od istog korijena, gratus). Ciceron je naučavao: „Zahvalnost nije samo najveća krjepost, već je i roditelj svim ostalim krjepostima“. Zamislite milost koju Vam Bog može darovati zbog Vaše sposobnosti da duhovno vodite Vašu obitelj ako se budete odlikovali u „roditeljstvu“ mnogim drugim krjepostima koje će blagosloviti Vaš brak i obitelj.

Znajte da je Jahve Bog: on nas stvori, i mi smo njegovi, njegov smo narod i ovce paše njegove. Uđite s hvalama na vrata njegova, u dvore njegove s pjesmama; hvalite ga, ime mu slavite! (Ps 100,2-3)


Katie Warner – Catholic Katie
Prevela: Maja Dukmenić
Foto: David Marcu – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!