Zašto trebamo ispovijedati svoje grijehe svećeniku, kada ih možemo reći direktno Bogu?

ispovijedati

Svaki se katolik barem jednom u životu susreo s ovim pitanjem zašto trebamo svoje grijehe ispovijedati svećeniku. Ili mu je samom palo na pamet ili ga je netko drugi to upitao. Možda čak netko od braće u Kristu – protestanata. U tom slučaju vjerojatno ste se tom prilikom susreli i sa nekim od ovih argumenata:

„Imam osoban odnos s Isusom. Pričam direktno s Bogom. Isus je jedini posrednik između Boga i čovjeka.“

Kada se idemo ispovijedati, radimo ono što nam je Isus rekao

Mi ne ispovijedamo svoje grijehe svećeniku. Svećenik je drugi Krist (lat. Alter Christus). On je Kristov zamjenik na zemlji. Kada se ispovijedamo u prisutnosti svećenika, obraćamo se Kristu i on se po svećeniku obraća nama. Krist je taj koji nam prašta grijehe.

Podlogu za ovo vjerovanje možete pronaći u Bibliji:

„A ja tebi kažem: Ti si Petar Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.“ (Mt 16, 18-19)

U Evanđelju po Mateju Isus potvrđuje ovo poslanje

„Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu.“ (Mt 18,18)

Trebaš još dokaza? Pročitaj i ovo:  „Isus im stoga ponovno reče: ‘Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.’ To rekavši, dahne u njih i kaže im: ‘Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.’“ (Iv 20,22-23)

Krist je udijelio vlast praštanja grijeha onima koji će voditi Crkvu

Dok je hodao putevima oko Jeruzalema, Isus je poučavao i opraštao grijehe. No znao je da odlazi. Znao je da će umrijeti mučeničkom smrću, uskrsnuti i uzići na Nebo. Kako bi njegovi sljedbenici znali da su im grijesi otpušteni, da to nisu čuli od samog Krista?

Krist je obećao biti uz Crkvu do kraja vremena, ali ne fizički, ne vidljvo. Udijelio je vlast praštanja grijeha muškarcima, apostolima, onima koji će voditi njegovu Crkvu, kako bi i buduće generacije znale da im je oprošteno. Dao je vlast praštanja grijeha apostolima, a oni su je predali svojim nasljednicima, biskupima i svećenicima.

Iskoritite ovu milosnu priliku i izmirite se s Bogom u sakramentu ispovijedi.


Kathy Schiffer – National Catholic Register
Prevela: Lea Potočar
Foto: Josh Applegate – Unsplash

Lea Potočar
Lea Potočar

Apsolventica je psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Član je molitvene zajednice Božja Pobjeda. Vedra djevojka otmjene duše koja se trudi svakodnevno rasti u vrsnosti, brusiti darovane talente i napredovati u svetosti po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.