Blažena Marijana Biernacka: Svekrva koja je žrtvovala život za snahu

blazena Marijana

Život blažene Marijane Biernacke nije bio nimalo lak. Dobro je poznavala bol, gubitak, strah i mukotrpan rad. Ali, dobro je poznavala i Božju veličinu, dobrotu i ljubav. Rođena je 1888. u Poljskoj. U dobi od 20 godina udala se za Louisa Biernackog, čovjeka iz obližnjeg sela. Zajedno su imali šestero djece, od kojih je četvero umrlo brzo nakon rođenja.

Obiteljski život majke, sina i snahe bio je prožet molitvom i teškim radom

Živjeli su skromno, sve što su imali je bilo nešto malo zemlje i par životinja. 1929. Louis je preminuo. Marijana je nastavila živjeti sa sinom, Stanislavom koji se ubrzo oženio mladom nevjestom Anom. Molitva i slavljenje Boga prožimali su njihovu svakodnevicu. Ana i Stanislav od Boga su primili jednu kćer.

Na 70. obljetnicu smrti bl. Marijane Biernacke, biskup Mazur, je rekao sljedeće:
„Razmatrajući njezin svakodnevni život, primijetit ćemo da je bio natopljen vjerom, molitvom, radom, patnjom i ljubavlju. Svaki je dan započinjala s Gospodinom, moleći i pjevajući. Svaki je dan i naporno radila, ljeti u polju, a zimi je prela i tkala. Otajstva krunice i pjesme kojima je častila Gospodina davale su joj snagu da izdrži bol gubitka, teškog rada i života u oskudici.

Stanislav i Ana nedužni su osuđeni na smrt

1939. započela je nacistička invazija Poljske. Tadašnja okupacija Poljske zapamćena je kao jedan od najgorih i najbrutalnijih genocida u povijesti. Adolf Hitler je sam priznao da je izdao zapovijed da se „bez milosti ubije sve muškarce, žene i djecu poljskog podrijetla.“ Kada bi Poljaci ubili kojeg njemačkog vojnika, njemačka bi vojska okružila nasumičnu, veću skupinu poljskih civila i ubili bi ih. Zbog sličnog incidenta nacisti su jednog dana pokucali i na vrata Marijane Biernacke.

Stanislav i njegova trudna žena Ana bili su na popisu onih koji trebaju biti ubijeni. Svi su znali da njih dvoje nemaju nikakve veze s incidentom, bit će pogubljeni bez razloga. Kada su vojnici došli po njih, Marijana ih je na koljenima molila da uzmu njezin život umjesto života njene snahe. Objašnjavala im je da je snaha trudna. Mlada nevjesta molila ju je da to ne čini, ali svekrva joj je rekla: „Ti si mlada, moraš živjeti.“

Marijana je molila vojnike da uzmu njen život, a poštede snahu

Vojnicima je bilo svejedno koga će odvesti. Htjeli su samo popuniti kvotu. Poštedjeli su snahu i poveli svekrvu. Marijana i Stanislav odvedeni su u zatvor u Grodno. Dok su tamo boravili zamolila je samo da uz sebe ima jastuk i krunicu. Nakon dva tjedna zatvora koje je uglavnom provela u molitvi, 13. 7. 1943. Marijana i Stanislav su ubijeni. Njihova su tijela bačena u masovnu grobnicu.

U to je vrijeme Ana rodila sina. Dala mu je ime po preminulom ocu, Stanislav.
13. 6. 1999. Marijana je beatificirana i proglašena mučenicom. Papa Ivan Pavao II. je nju i 107 drugih žrtava proglasio mučenicima. Njihov je spomendan 12. 6., 108 mučenika II. svjetskog rata.

Nažalost, mali Stanislav je živio samo godinu dana. Anina kći, Eugenia, još je živa i stanuje u obiteljskoj kući. Za svoju majku kaže kako je često govorila: „Život mi je darovan dva puta. Prvi put darovala mi ga je moja majka, drugi put svekrva.“

Pročitajte i savjete kako biti dobra svekrva.


Matthew Archbold – National Catholic Register
Prevela: Lea Potočar
Foto: TeiTo

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.