Što učiniti u danima kad nam ništa ne ide i svi planovi padnu u vodu?

kad nam jednostavno ne ide od ruke, planovi padnu u vodu, gubimo kontrolu

Ako me razumijete, onda znate kakav je osjećaj kad vam sve oko vas prolazi kroz prste i ostajete sastrane kao bespomoćni promatrač totalnog kaosa. Preskačete preko rasutih puzzli, gledate kako se najsitiniji dio „legića“ upravo otkotrljao ispod regala i znate da ćete ga vidjeti tek za proljetnog čišćenja. Čeka vas gomila suđa od ručka, perilica rublja je upravo završila program, a gdje su još svi oni planovi o slaganju ormara i ostalim višednevnim kućanskim „projektima“ koji čekaju svoj red.

Kad nama majkama ne ide

Ima dana kad nama, ženama – majkama, jednostavno ne ide. Ništa nam ne polazi za rukom. Uza svu volju i planove dogodi se da iz čista mira sve padne u vodu i odjednom se ne snalazimo u poznatoj kući s vrlo dobro znanim ljudima. „Kako to da baš sad moraš na WC i zašto ne možeš sam? Pa stoput si već išao.“, spremna su moja retorička pitanja. „Jesi li mogao prvo pospremiti puzzle pa onda izvaditi „legiće“?“, izgovaram u polu-letu između dnevnog boravka i kuhinje. Tada se dogodi da lagano padamo u očaj, a da toga nismo ni svjesni. Stišće nas vrijeme jer moramo spremiti ručak, nahraniti bebu, dočekati supruga, a tako bi se rado još i otuširala na miru. Onda počnu unutarnji pregovori i monolozi: „Mogla bih sad preskočiti spremanje igračaka, robu ću srediti kasnije, neka spremim ručak i bit će dobro.“

Kako ti sve uspiješ?

Meni se to redovito dogodi i onda se sjetim pitanja koje mi poznanici znaju često postaviti: „Kako ti sve uspiješ sa njih četvero?“ Uhvati me smijeh kad me to pitaju. „Uspijem“, kažem im. „Ima boljih, ima lošijih dana, ali sve se stigne i sve se riješi.“ Eto, ovako izgledaju lošiji dani. Kad kažem lošiji, mislim na to da izgubim kontrolu nad količinom nereda i (ne)uspješno obavljenih kućanskih poslova. Organizacija je tada ravna nuli.

U početku braka, sve mi se ovo znalo dogoditi i s jednim i s dvoje djece, pa sad kad ih je više, problem organizacije i propalih planova uopće nije neobična pojava. Uzrujavanje i ljutnja, pa na neki način i okrivljavanje bližnjih samo mi je nepotrebno trošilo energiju i uvlačilo u grijeh.

Iskustvo donosi rješenje

No, ono što sam s vremenom shvatila zapravo je rješenje čitave situacije. Treba disati. Treba shvatiti da svijet neće propasti ako kuća ne izgleda kao iz časopisa. Nitko to ni ne očekuje. U mojoj kući žive ljudi, žive djeca koja su vesela, razigrana i neopterećena. Čuje se cika, smijeh pa i pokoja svađa oko igračaka. U mojoj se kući događa život koji često nije savršen i ima svoje male križeve, ali u suštini funkcionira. Taj je život vođen Bogom i molitvom (za koju isto treba stvoriti vrijeme i koja ponekad kasni po rasporedu) i uči me da u trenucima kada ništa ne ide kako treba i kada se uhvatite da gubite kontrolu jednostavno treba stati.

„Svaki dan si odvoji pola sata za molitvu, osim ako imaš puno posla – u tom slučaju si odvoji jedan sat.“, rekao je sv. Franjo Saleški. To je upravo to. Zaboravite što morate i što trebate. Sjedite s djecom za stol, odigrajte petominutnu igru, postanite na trenutak dijete zajedno s njima. Iznenadit ćete se kad vas ti mali stvaratelji nereda oraspolože svojim smiješnim šalama, krivo izgovorenim riječima i neočekivanim poljupcima. Izmolite molitvu. Moj se trenutak „očaja“ dogodi baš negdje oko podne, kada volim izmoliti Anđeo Gospodnji pa mi se tih par minuta čini kao vječnost. Ali, ne dam da mi išta oduzme moje vrijeme s Majkom.

Trenutak s Ocem i Majkom

Najčešće se dogodi da nakon toga stvari jednostavnu krenu na bolje. Sve i da ne obavite ono što ste zamislili, unijeli ste dobro raspoloženje u svoj rad, proveli trenutak s Ocem i Majkom i zavoljeli svoju djecu još malo više.

Još nešto. Ne mislite da drugima sve besprijekorno funkcionira, a da ste vi beznadni slučaj. Započnite dan molitvom i u svoje nakane uključite i molitvu za Božju pomoć da vas kroz čitav dan prati Kristov blagoslov. Zatražite od našeg Gospodina koji stoji uz nas na svakom našem koraku da vam pomogne obaviti sve zadatke toga dana. Koliko je lakše tada sve posložiti!

Sjetimo se sv. Ane, Gospine majke, zaštitnice žena, majki i kućanica, koju u svakom trenutku možemo zamoliti za zagovor i pomoć u našim kućanskim obavezama. Preporučam devetnicu sv. Ani s prekrasnim posvetnim molitvama ili izdvojite jednu od njih za jutarnje predanje.

Sveta Ano, majko Djevice milostive molim te za duh krotkosti, koji je toliko potreban u obiteljskom životu, i za svetu strpljivost kojoj je u različitim nevoljama bračnog života i materinskog zvanja obećano blaženstvo. Isposluj mi kod Božanskog Srca Isusova krotko srce koje će svladati sklonost ka srditosti i nestrpljivosti te će biti uzor prave krotkosti. Nauči me da nosim teret bližnjega i da tako ispunim zapovijed Kristovu, koji je krotkima obećao zemlju. Amen.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.