Što je paruzija i kako je povezana s došašćem?

Što je paruzija i kako je povezana s došašćem?

Prema tradiciji prva polovica došašća posvećena je Isusovom drugom dolasku. Riječ parusia koristi se u grčkom Novom zavjetu. Najčešće se odnosi na drugi dolazak Isusa Krista na kraju vremena. Ova riječ odnosi se na „dolazak“ ili „prisutnost“ i označava dan kada će se Isus vratiti u svojoj slavi.

Paruzija ili drugi Kristov dolazak u središtu je prva dva tjedna došašća

Došašće se uvijek povezivalo s ovim kršćanskim vjerovanjem jer se smatra da nas Isusov prvi dolazak na Božić mora podsjećati na njegov drugi dolazak koji iščekujemo i za koji se trebamo pripremiti.

Uvodna molitva Prve nedjelje došašća odražava to vjerovanje.

Svemogući Bože, mi s vjerom iščekujemo Kristov dolazak. Udijeli, molimo te, da mu idemo ususret pravednim životom te nas, kad dođe, postavi sebi s desne i uvede u Kraljevstvo nebesko. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu tvome, koji živi i kraljuje s tobom u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova.

Evanđelje Prve nedjelje došašća na sličan nas način podsjeća da se trebamo pripremiti za Isusov drugi dolazak.

Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi.

(Mt 24, 42)

Katekizam Katoličke Crkve također potvrđuje ovu duhovnu težnju došašća „slaveći svake godine bogoslužje došašća, Crkva proživljuje to iščekivanje Mesije: ulazeći u zajedništvo s dugom pripravom prvoga Spasiteljeva dolaska, vjernici pobuđuju žarku želju za njegovim drugim dolaskom.“ (KKC 524)

Ukratko, ova usredotočenost na paruziju traje tijekom prve polovice došašća, nakon čega se Crkva preusmjerava s razmišljanja o Isusovu drugom dolasku na slavlje njegova prvog dolaska na Božić.

Dok se pripremate za Božić, imajte na umu ovu često zaboravljenu svrhu došašća i veselite se kraju vremena kada će Isus ponovno doći i obrisati sve suze te neopozivo okončati svu patnju na zemlji.


Philip Kosloski – Aleteia
Prevela: Katarina Zarinkijević
Foto: parroquiamadridejos – Cathopic

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!