Kako pobjeći čvrstom stisku straha

Kako pobjeći čvrstom stisku straha, ljubav, osobni razvoj, žena vrsna

Ništa neka te ne straši,
Ništa ne uznemiruje.
Sve prolazi,
Bog ostaje isti.
Strpljivost sve postiže.
Tko Boga posjeduje,
Ništa mu ne manjka.
Samo Bog dosta je.
Sveta Terezija Avilska

Ne postoji sigurniji način kako podbaciti u životu nego strahovanje. Strah paralizira i čini da ne poduzimaš ništa, ne voliš nikog, stvaraš ništa i, konačno, postaješ ništa. To je razlog zašto mi, katolici, uvijek moramo težiti uklanjanju svakog straha i sumnji iz naših života kako bismo mogli postati čudesni sinovi i kćeri Krista kakvima nas Bog želi.

Evo 5 načina kako se osloboditi straha i živjeti životom koji nam je Bog namijenio.

Shvati da neuspjeh nije kraj, već novi početak

Nitko ne voli doživjeti neuspjeh, no što ako znaš da će te svaki novi neuspjeh približiti sve bliže i bliže onome kakvim si stvoren biti? Neuspjeh nije loša stvar.

Bog je Bog koji nas voli toliko da, ne samo da nam oprašta naše grijehe, već nas preoblikuje sebi nalik. To preoblikovanje uključuje kušnje i patnje koje moramo prevladati kako bismo, prije nego što postanemo „novi čovjek“, odbacili „starog čovjeka“.

Kada podbaciš, rasteš u učenju nečeg novog. U poslovnom svijetu česta je uzrečica „Podbaci brzo i podbaci često“. Što brže podbaciš, brže ćeš rasti.

Ne dopusti strahu da postane stvarnost

Strah Božji je odličan i dobar. Međutim, neutemeljeni strah nikad ne može biti dobar.

Strah od poreza u poslovnom svijetu prije nego što uopće započneš neki biznis, strah od evangelizacije tvog susjeda ateista, strah od govora pred publikom – nisu dobri.

Kada zamišljaš kako ćeš podbaciti prije nego što uopće pokušaš, projiciraš stvarnost koja nije realna. U tvom umu neutemeljeni strah uvijek pokušava stvoriti stvarnost prije vremena koja objektivno nije istinita.

Znaj kako neutemeljeni strah dolazi od Zloga

Nekada sam se užasavao govoriti pred publikom, i činjenica da sam minirao većinu mojih takvih govora je to potvrđivala. Ali, da sam slušao taj strah, nikada ne bih postao poduzetnik katolik puno radno vrijeme, jer 70% onoga što znam zahtijeva govorenje u javnosti i sada sam mnogo, mnogo bolji u tome.

Neutemeljeni strah nas sprječava da radimo ono što Bog od nas želi. Njegov cilj je da nas drži podalje od one lekcije koju Bog želi da naučimo kako ne bismo postali sljedeći svetac koji razara đavolje planove.

Znaj da si s razlogom paralizirana od straha

Postoji jako dobar razlog zašto se bojiš. Stvorena si biti snažno i slavom ispunjeno dijete Božje. A ako se to ispuni, postaješ vrlo, vrlo snažan protivnik đavlov i protivnik svih njegovih djela.

Siguran sam kako đavao ne želi da se to dogodi…

To znači da je strah odličan način kako te držati na lijepom i udobnom mjestu gdje si sada kako ne bi prouzročio probleme.

Ne dopusti da se to dogodi.

Pridruži se svojoj braći i sestrama kršćanima 

Pridruži se ostalim katolicima koji se žele boriti protiv svojih strahova, kakvi god ti strahovi bili.

Uključi se u katoličku poslovnu grupu ili molitvenu zajednicu, ili se pridruži katolicima koji su u službi evangelizacije.

Što se više okružiš onima koji teže biti najbolji što mogu biti, to ćeš ih više oponašati i postati „katolička kuća snage“!


Productive Catholic
Prevela: Nives Horvat
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!