Poslušnost i poštivanje – najlakši put do njegovog srca

poslušnost

Moji roditelji su visoko obrazovani, u odgoju nisu radili nikakvu razliku između brata i mene. Tražili su od nas da sve poslove koje obavljamo – naučimo obavljati oboje. Trebala sam ići pomagati na zemlju, jednako kao što je i brat morao naučiti usisavati. Naučili su nas da smo ravnopravni i da vlastitim radom i trudom moramo osigurati svoju egzistenciju na ovoj zemlji. Tako smo oboje bili uzorni đaci već od malih nogu, stekli smo visoko obrazovanje na Tehničkom fakultetu. A što se tiče ljubavi, moji su se roditelji jako voljeli. U našem je domu bilo toliko mira da ništa nisam željela kao biti poput mojih roditelja. Učiti, raditi, moliti i voljeti onako kao što su to činili oni.

Danas sam svjesna da nisam razumjela sve. Vjerovala sam da se brak mojih roditelja isključivo bazira na ljubavi, ali nisam razumjela da se uspjeh braka mojih roditelja bazira i na tome što je moja mati jako poštivala oca.

Kad sam ušla u brak, izgledalo je da uopće nisam spremna

Prije svoje udaje, nisam koristila riječ poštivanje. Nisam imala ideju o tome da bih mladića za kojeg ću se udati trebala poštivati. Mislila sam da je dovoljno da se pored njega osjećam predivno i što kad se rastanemo osjećam silnu želju da ponovo vrijeme provedemo zajedno.

Svog supruga upoznala sam za vrijeme studija. Prvi problem s kojim sam se suočila je da smo imali različit pogled na svijet vezano za mnoga bitna pitanja pa se naše druženje svodilo na niz novih početaka i zatim bolnih rastajanja. Pokušaja bijega i novih mirenja. Ranjavanja i dubinskih čežnji. Suza i molitvi. Nadanja i rasta.
Kako sam bila vjernica, znala sam da pomoć mogu tražiti od Gospodina. Tražila sam tako da sam Ga molila neka iščupa čežnju za tim mladićem iz mog srca. Dobila bih odgovor: „Ne boj se, on će biti tvoj muž. Dopusti da oblikujem tvoje srce. Dopusti da te pripremim za brak.“

Kad sam ušla u brak, izgledalo je da uopće nisam spremna na ono s čim sam se trebala nositi, počela su me mučiti pitanja tipa „Jesam li pogriješila? Jesi li Gospodine dopustio ovaj brak zbog moje tvrdoglavosti? Jesam li bila previše uporna u želji da budemo zajedno? Je li ovo bila Tvoja volja za mene, Gospodine?“ Ta unutrašnja borba uzrokovala je sukobe. Često bih se naljutila, a on bi se zatvarao u sebe. Kad bih poželjela da se pomirimo, on ne bi bio spreman na mirenje.

Nije među nama bilo vrijeđanja niti nasilja, dugih sati optuživanja, dokazivanja. Naši su sukobi bili više trenuci ljutnje, šutnje, zatvaranja u sebe, udaljavanja… Trenuci bez osjećaja radosti, mira i ljubavi.

Jednog sam dana odlučila biti sama s Gospodinom, biti u Njegovoj blizini. U tišini me pitao jesam li željela biti u braku sa svojim suprugom. Moj odgovor je bio: „Da“. „Zašto se onda mučiš? Živi to što sam ti darovao! Punim plućima, čeznula si i dobila.“ Shvatila sam da ne trebam postavljati pitanja i oluje u mom srcu su se smirile. Počeli smo živjeti mirnije, ali ne bez sukoba. Gospodin me i dalje poučavao.

Željeli smo uspjeti

Željeli smo ostati zajedno. Polako smo učili kako. Učili smo se dogovoriti oko svega. Nekad bi popuštao on, nekad ja… Što kada nitko nije htio popustiti?

Ispričat ću jednu takvu situaciju. Radilo se o dogovoru oko kupnje automobila. Nagovarala sam ga da kupimo polovni automobil, a on je htio kupiti novi koji se meni nije sviđao. Kako se nismo mogli dogovoriti, uzela sam Bibliju u ruke i pitala za savjet Gospodina. Odgovor koji sam dobila bio je da trebam poslušati muža. I tako ja pristanem da kupimo model auta koji je on želio.

Kad smo došli u salon automobila, rekli su da ne rade narudžbe jer traje sajam automobila i predložili da dođemo drugi tjedan. Odlučili smo otići na sajam. Na sajmu automobila pronašli smo automobil o kojem prije nismo razmišljali. Kad smo pročitali karakteristike i sjeli u njega, znali smo da oboje želimo baš taj auto… To je bila moja prva lekcija o tome kako, ako u poslušnosti prihvatim ono što moj muž predlaže, Gospodin može potaknuti oboje, na neko sasvim treće, još bolje rješenje. A da je rješenje bilo dobro govori činjenica kako smo s tim autom prešli 300 000 km, a da nas nikad nije ostavio na cesti. Nikad nije imao neki veći kvar.

Znala sam da griješim

Kad smo kupovali svoj prvi stan našla sam se u sličnoj situaciji. Nakon što smo duže vrijeme tražili stan, naišli smo na problem. Jedno poslijepodne otišli smo pogledati stan koji se meni nije svidio. Moj muž je bio oduševljen. Dogovorio je s vlasnikom da će ga nazvati iduće nedjelje ujutro ako se odlučimo za kupnju.

Vlasnik je obećao da će čekati do 12:00 h. Po mišljenu mog supruga, raspored je dobar, kvart je super, cijena je jako povoljna, stan je odmah useljiv. Meni se nije sviđalo kako je uređen. U kupaonici nije bilo mjesta za perilicu za pranje rublja, kada nije bila prikladna, pogled je bio zatvoren drugim zgradama, nisu mi se sviđale boje ugrađenih zidnih ormara. U srcu sam osjećala da ne želim živjeti u tom stanu. Opet sam odlučila pitati Gospodina što da učinim i opet sam dobila odgovor „Slušaj muža“.

Nisam mu to mogla priznati. Jutro nakon spoznaje, pitao me može li nazvati vlasnika stana i dogovoriti kupnju. Šutjela sam, borila se u sebi, znala sam što trebam reći, ali nisam to rekla. Pitala sam ga možemo li barem obojiti vrata na ormarima prije useljavanja. Planuo je i rekao nešto u stilu: „U čemu ti vidiš problem? Ja razmišljam kako ću godinama vraćati kredit, a tebi je bitna boja ormara.“ Znala sam da griješim. Gospodin je želio da kažem „Da“, ali nisam mogla. Borila sam se par dana u sebi i na kraju sam pristala.

Osjećala sam da mi je Gospodin oprostio

Eto, bit ću poslušna mužu i Gospodinu. Suprug je mogao nazvati vlasnika stana prije 12:00 h, ali nije. Nazvao ga je poslijepodne. Vlasnik mu je rekao da je zakasnio, stan je već bio prodan. Moj muž je komentirao: „Vidiš da je ponuda bila super. Odmah ga je uspio prodati.“ Taj dan me ispunila tuga, bilo mi je žao što nisam poslušala odmah, molila sam oproštaj od Gospodina. Molila sam da mir zavlada u našim srcima. Već idućeg jutra, u oglasniku je osvanuo stan koji je bio jeftiniji, u istom kvartu, s istim rasporedom prostorija, ali s otvorenim pogledom na dječji vrtić i prekrasan park. Kupaona je bila uređena tako da je mogla stati i perilica za pranje rublja. U trenutku kad su vlasnici stana otvorili vrata, znala sam da je to stan kojeg želim kupiti.

Osjećala sam da mi je Gospodin oprostio i opet našao jedno još bolje rješenje. Zavoljela sam ne samo stan već i mnoge koji su živjeli u kvartu. Stekla neizbrisiva prijateljstva.

Ali nije uvijek bilo tako

Bilo je puno trenutaka u mom životu kad nisam pitala za savjet Gospodina. Izborila sam ono što sam htjela. Ali i onih kad sam shvaćala da nemam hrabrosti vjerovati Gospodinu niti suprugu. Kad sam, usprkos iskustvu Božje blizine, plakala govoreći Gospodinu da ga ne mogu poslušati, da mi se smiluje i nađe rješenje bez da popustim. Tada bi mi obećao da će biti sa mnom, da će me nositi u dlanu svoje ruke bez obzira na moj izbor i znam da je bio sa mnom, ali bih u dubini srca uvijek znala da sam izabrala teži put.
Iz svih tih svojih iskustava naučila sam koliko sam ohola i ponosna, željela sam se promijeniti. Biti ponizna. Govoriti mudre savjete. Vodstvo prepustiti Gospodinu.

Kako to izgleda sada?

Rijetko se sukobimo, ako me naljuti najprije idem svoju ljutnju riješiti u molitvi. Vježbam se u strpljivosti. Kad nije sve kako treba, idem na ispovijed. Koristim riječ oprosti. Zašutim kad vidim da nije koncentriran. Kada nešto želim, onda ga najprije molim. Ako ga nešto muči, onda za njega molim…

Naučila sam da se u poslušnosti mužu krije stav koji se zove poštivanje. Poslušnošću sam učila poštivati svog muža i došla do one točke kad sam shvatila da je korijen problema u našem braku između ostalog i taj što sam odgojena kao da smo brat i ja jednaki. A nismo. Nježnija sam, emocionalnija, potrebna mi je zaštita i sigurnost. Potrebno mi je da me ljube otac, brat i muž tako da se pored njih osjećam mirna i radosna bez straha od sutra, jer su oni tu da smiruju olujne vjetrove i svojim radom, savjetom, ljubavlju pruže sigurnost.

Naučila sam da trebam poštivati svog muža u svemu, da nije toliko bitno kako se osjećam i da mu trebam željeti slobodu izbora i onda kad njegovi izbori nisu ono što ja želim. Naučila sam da odlučivati o svemu ne znači i zadobiti ono što nam je najpotrebnije.

Supruga možete nagovoriti da obavi neki posao, kupi stvar koju vi želite. Organizira vrijeme kako vama paše. Ali nikoga ne možete nagovoriti da vas ljubi. A ljubav je ono što mi je najpotrebnije.

Naučila sam da godine uvijek nose neke nove izazove i probleme

Poslušnošću sam učila poštivati supruga, a poštivanje je najlakši put do nečijeg srca. Danas osjećam da me ljubi, a to je dovoljno da moje srce bude mirno. Dovoljno da imam volje obavljati svoje dužnosti i hvatati se ukoštac sa životnim brigama.

Naučila sam i da godine uvijek nose neke nove izazove, probleme. Trenutke kad moramo na temelju nedovoljno informacija donositi važne životne odluke, kad nam je potrebna Gospodinova pomoć. Ako želimo da nam Gospodin pomogne, trebamo slušati njegovu Riječ.

Iskusila sam da nas Gospodin ljubi i da nam prašta. Vjerujem da je Njegova riječ istinita.
Imala sam priliku stajati pred Torinskim platnom. Promatrajući platno kroz glavu mi je prolazilo koliko me Krist ljubi, a zatim mi je u srce došla misao kako bi muškarac trebao tako ljubiti svoju ženu. Srce mi je tako obuhvatila ova misao da sam se na kraju pitala: „Bože,zašto to govoriš meni? Zar takve misli ne bi bilo bolje uputiti muškarcu?“ Dugo sam promišljala o tome, pitajući se zašto je Gospodin meni uputio te misli, zbunjivalo me, a onda sam shvatila.

Snažna poruka ljubavi

Bila je to još jedna snažna poruka ljubavi Božje prema meni, ne samo da je Gospodin umro na križu za mene. Pozvao je i jednog muškarca da me na isti način nauči ljubiti. Od mene je tražio tako malo – samo da mu budem poslušna. Da ga poštujem. Vjerojatno zato što je to najbolji način da mu pokažem koliko ga ljubim.
Bogu Hvala i Slava!
Hvala Majci Božjoj i svim svecima!
Hvala onima koji su molili i danas mole za nas!
Hvala svima koji su nas poučavali!
Hvala svim svećenicima koji su imali hrabrosti propovijedati i pisati o ulogama muževa i žena u braku!

Anonimna / Žena vrsna

Foto: Unsplash.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.