Posveta obitelji Presvetom Srcu Isusovu i Marijinu – kako je učiniti i zašto

Posveta obitelji Presvetom Srcu Isusovu

Kada je slikar završio onu poznatu sliku gdje Isus stoji pred vratima i kuca, reče mu sinčić: „Tata, zaboravio si naslikati ključanicu. Kako će Isus ući?“ Otac ga pouči: „Isus kuca na vratima naših srdaca. Čeka da mu iznutra otvorimo.“

I pred tvojim vratima sada stoje Isus i Marija kao vječiti prosjaci ljubavi. Kucaju i čekaju, umorni od traženja i prozebli od hladnoće mnogih srdaca. Hoćeš li im otvoriti?

Gdje oni ulaze, izlazi grijeh. Sa sobom nose mir, radost i sigurnost. Učvršćuju jedinstvo i duhovno zajedništvo obitelji. Pospješuju razumijevanje i savršenstvo ljubavi svih njenih članova. Posebno se brinu za djecu, štite ih od svakog zla i odgajaju ih u pravednosti i svetosti. Blagoslivljaju naš rad. Udružuju ga s dijelom Božje providnosti i čine ga duhovno plodnijim. Tako će biti koristan za održavanje obitelji, ali i za ostalu braću u potrebi, samim tim i nama izvor većih zasluga za Nebo.

Posveta obitelji Presvetom Srcu Isusovu i Marijinu

Neizmjerna čudesa ljubavi čine Presveta Srca u onim obiteljima koja se s vjerom i potpunim pouzdanjem Njima posvete.

Što iziskuje ova Posveta s naše strane?

Posveta Presvetim Srcima ne stoji u časovitom zanosu niti samo u moljenju posvetne molitve pa da se time sve završi. Ova posveta traži puno više. Traži naše potpuno predanje, usklađivanje našeg života sa voljom Božjom i njegovim svetim zapovijedima. Naš rad, naša nastojanja, naše misli, djela svih članova obitelji neka budu upravljena prema jednom vrhunaravnom cilju, prema Bogu.

Posveta Presvetim Srcima nije ništa drugo nego dosljedno vršenje krsnih zavjeta na koje smo kao kršćani po krštenju pozvani i obvezani. Odreći se đavla, svih njegovih zavođenja, svijeta i tijela. Ljubiti Gospodina Boga svoga iznad svega, a bližnjega svoga kao samoga sebe. Živjeti kao prava djeca Božja. To raspoloženje temelj je posvete koju Presveta Srca traže od onih koji se njima posvećuju.

Obiteljska vjera i djela

Ljubav prema bližnjemu koja proizlazi iz ljubavi prema Bogu preduvjet je sloge i mira u svakoj obitelji. Živite čisto, časno i pošteno vršeći svoje staleške obaveze. Žena neka sluša i ljubi muža, muž neka ljubi ženu kao što Krist ljubi Crkvu. Djeca neka poštuju roditelje. Naučite djecu Božje zapovijedi, molite prije i nakon jela te prije spavanja. Ustanovite vrijeme za svakodnevnu obiteljsku molitvu, gajite posebnu pobožnost prema svetom Josipu, izmolite barem deseticu krunice. Štovatelji Srca Isusova rado mole Zlatnu Krunicu! Sa Isusom i Marijom vaša obitelj bit će vaš komadić Neba na zemlji!

Gospodine moj i Bože moj,

Ja vjerujem u Tebe, ufam se u Tebe,

Klanjam Ti se i ljubim Te.

Molim Te da oprostiš grijehe

Svima onima koji ne vjeruju u Tebe,

Ne ufaju se u Tebe, ne klanjaju Ti se

I ne ljube Te.

Molitva koju je anđeo naučio moliti djecu u Fatimi

Nosite blagoslovljene predmete

Blagoslov je Božji dar. Dakle, ne radi se o nekoj neznatnoj stvari, nego o Božjoj snazi i moći kojom možemo pobijediti ili zaštiti se od zla. Zbog tog svojstva koristimo se svetom vodom i blagoslovljenim predmetima – križićem, medaljicom, krunicom. Svim vjernicima korisno je nošenje Čudotvorne medaljice i Karmelskog škapulara kao izvanjskog znaka povezanosti sa Isusom i Marijom, ali koje uvijek mora proizlaziti iz nutarnjeg raspoloženja štovatelja.

Načinite sami „džepno svetište“

Neka podsjetnik na dnevnu posvetu i predanje Presvetim srcima bude malena kutijica ili pak omot od kože i tekstila sa sličicama Presvetog Srca Isusova i Srcem Bezgrešne. Djeca će ih rado nositi uz sebe, a stane i u svaku roditeljsku torbu!

Posveta obitelji – pripremite srca malenih za nju

Djeci je sve upečatljivije i snažnije kada je potkrijepljeno vizualnim i zvukovnim obilježjima. Pripremite prostor za obiteljsku molitvu gdje će stajati slike Presvetih Srdaca. Neka djeca sama načine svoj kutak ili nacrtaju svoje slike.

Načinite cvjetni aranžman ili pak figurice od papira, siporeksa ili drveta i obojite žarkim bojama. Neka i vas i djecu podsjećaju na predano nasljedovanje pobožnosti.

I osjetom okusa približite djeci prevažan čin za cijelu obitelj. Oblikujte prigodom ove obiteljske svečanosti kolače u oblicima srca ili pak obiteljski agape.

Posveta korak po korak

Nabavite sliku Presvetog Srca Isusova i Prežalosnog Bezgrešnog Srca Marijina. Sliku dajte blagosloviti te je stavite na vidno i počasno mjesto. Po mogućnosti neka zapaljena svijeća bude znak Kristove prisutnosti u ovom svečanom činu. Dobro je da posveti može prisustvovati i vaš svećenik, ali nije uvjet.

Otac i majka, kao prvi odgajatelji vjere i pred Bogom odgovorni zastupnici u obitelji, predmole posvetnu molitvu. Potpišite posvetu i nastojte je živjeti svakodnevno. Obnovite ju za veće blagdane, osobito na dan prve posvete. I zapamtite: ove pobožnosti nisu cilj, nego sredstvo koje će vam pomoći na putu vašeg konačnog posvećenja. Izmolite na čast Presvetom Srcu Isusovu: Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu. Predlažemo i litanije Presvetom Srcu Isusovom koje vam ovdje prilažemo na latinskom jeziku. Izmolite na čast Bezgrešnom Srcu Marijinu: Zdravo Kraljice ili neku drugu Marijansku molitvu.

Obiteljska molitva

Po zajedničkoj molitvi u obitelj dolazi Bog. Po Božjoj prisutnosti obitelj postaje Crkva. Sve takve katoličke kućne Crkve koje se, posvetivši se Presvetim Srcima odluče za život u potpunom predanju vršenja Božje volje i Njegovih zapovijedi, postat će mladice nove ere koje niču na zgarištima ateizma, materijalizma i racionalizma.

Zlo je u ovom vremenu prevladalo u svijetu, ali sjetimo se utješnih Marijinih riječi u Fatimi: „Na koncu, moje će Bezgrešno srce slaviti pobjedu.“ (13. srpnja 1917.) Gdje drugdje nego u srcima njoj posvećenima.

Obitelj je osnovna stanica društva i osnovna stanica Crkve. Spasenje svijeta htjelo je doći kroz obitelj na svijet. I jedino kroz obitelj se može spasiti. Sada kada se tvoja obitelj posvetila Presvetim srcima, sa njom Bog računa i u svom spasiteljskom planu. Već danas počnite s molitvom i vjerskom pripremom da bi uvijek bili dostojni toga poslanja. Počni od sebe, budi primjer i potpora ostalima, a zatim od najmlađih članova – jer kao što je rekao teolog Karl Adam: „Nijedan svećenik ne može djetetu govoriti o Bogu tako tajanstveno, a tako jednostavno, tako iskreno, a tako prisno i tako nježno, bogato i usrećujuće kao što mogu otac i majka koji ljube Isusa i Mariju!“

Zajedničkih devet prvih petaka i pet prvih subota

Već smo spominjali kako je najviše što možete učiniti za svoju dušu nakon krštenja odlučiti se na pobožnost devet prvih petaka u čast Presvetom Srcu Isusovu te pobožnost pet prvih subota u čast Bezgrešnom Srcu Marijinu. Mnogima se čini kako pored nedjeljne mise koja se ponekad čini kao žrtva s djecom otići na još pokoju misu tijekom tjedna zvuči nerealno. No, treba uzeti u obzir više činjenica: djeca će se naviknuti i naučiti, bit će to velika radost i blagoslov za cijelu obitelj…a i morate pustiti Bogu da vas iznenadi!

Načinite obiteljsku tablicu pohađanja ovih pobožnosti s unaprijed označenim datumima kako vam ne bi promakli. A nakon što zajedno obavite pobožnost toga dana, dajte djeci radost upisivanja učinjenog u tablicu. Hoće li to biti crtežom, ručno izrađenim pečatićem ili potpisom – neka bude odluka i odlika vaše obitelji.

„Vjerujem da se Bog u svojoj dobroti služi pedagogijom pobožnosti prvih petaka i prvih subota da bi nas odgojio za pravi život po Euharistiji i od Euharistije!“ – kardinal Franjo Kuharić, 1. kolovoza 1981.

Dnevno prikazanje

I na samom kraju, ne zaboravite svakodnevno prikazati Božanskom Srcu Isusovu svoj život, svoje molitve, svoja djela i svoja trpljenja u naknadu za uvrede koje se nanose Božjoj ljubavi. Sve dobro što ga činimo iz ljubavi kao i svako strpljivo podnošenje zla što nas snađe po sjedinjenju s Kristom ima otkupiteljsku vrijednost. Zato bi bilo lijepo svakodnevno se sjediniti s Kristom (kao što to čini u Apostolatu Molitve više od 50 milijuna ljudi) u euharistijskoj žrtvi i Bogu prikazati svoje molitve i djela na iste one nakane na koje se prikazuje Krist na oltaru, a to je slava Očeva, to su potrebe Crkve i spasenje svega svijeta. Evo molitve:

Božansko Srce Isusovo, prikazujem Ti po Bezgrešnom Srcu Marijinu i po svetom Josipu zaštitniku Crkve, sve molitve, djela i trpljenja ovoga dana u naknadu za naše uvrede i na sve one nakane na koje se Ti neprestano prikazuješ na oltaru. Osobito Ti ih prikazujem za svetu Crkvu i za svetoga Oca i za sve potrebe koje su preporučene članovima Apostolata Molitve. Amen.


Ivana Foretić – Žena vrsna
Foto: Pinterest

Zahvala nakladi Totus Tuus za dozvolu upotrebe tekstova molitvi i čina posvete.

Print Friendly, PDF & Email
Ivana Foretić

Gospodin joj je na žarku molitvu odgovorio brižnim i vjernim suprugom s kojim podiže petero djece. Zaljubljenica je u knjige, kazalište, ljepote glasa, povijest... i sport. Uživa u svakodnevici tražiti lice Božje, stremiti ispunjenoj ženstvenosti i biti majka kod kuće.