Andrijina devetnica – jednostavna priprava za Božić

Na spomendan sv. Andrije apostola, 30. studenog, tradicionalno se počinje moliti kratka molitva koja se ponavlja svaki dan do Božića, Andrijina devetnica. Ono što je zanimljivo jest da ova molitva – iako ju nazivamo Andrijinom devetnicom – nema veze sa sv. Andrijom (osim što se počinje moliti na njegov spomendan). Također, ona nije devetnica – moli se duže od 9 dana. Ipak, zbog ponavljanja iste molitve svakodnevno slična je formi molitve devetnice pa od tuda dolazi naziv devetnica. Drugi naziv ove molitve je Božićna devetnica – iako zapravo pripada vremenu došašća. Međutim, ona priprema naša srca za Isusovo rođenje pa je po tome božićna.

Molitvom pripremite svoja srca za rođenje malog Isusa

Tradicionalno se ova molitva ponavlja 15 puta dnevno. Vjeruje se da tko god ponavlja ovu molitvu 15 puta na dan, svaki dan od spomendana sv. Andrije do Božića, zadobit će milost koju moli.

Međutim, nema nekog posebnog značenja u ovom broju. Možda će vama i vašoj obitelji biti prikladnije moliti ju jednom na dan. Nećete time pogriješiti. S djecom je to svakako izvedivije, a i dalje priprema naša srca za Božić.

Kako ne biste zaboravili izmoliti ovu molitvu svaki dan, isprintajte je, uokvirite i postavite na vidljivo mjesto u svom domu. Tekst Andrijine devetnice pronađite ovdje:

Andrijina devetnica

Hvaljen i blagoslovljen bio sat
kad se Sin Božji rodio
od Prečiste Djevice Marije,
u ponoć u Betlehemu,
na oštroj hladnoći.

U tom satu,
udostoj se moj Bože,
uslišati moje molitve
i darovati mi milosti
po zaslugama našega Spasitelja
Isusa Krista
i Njegove Blažene Majke.
Amen.

U prilogu članka možete pronaći i predložak za ispis molitve.


Theresa Civantos Barber – Aleteia
Prevela i prilagodila: Lea Čorić
Foto: Mariana B. – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!