Sve što vam nije potrebno za dolazak bebe

što nije potrebno za dolazak bebe

Sastavili ste popis svega što morate kupiti prije rođenja bebe, ali čini vam se da je predug i da je konačan trošak previsok. U pravu ste. Donosimo vam savjete kako preispitati što je zaista potrebno, a što može pričekati neko povoljnije razdoblje za kupovinu.

1. Kolica 3 u 1

Kombinacija kolica 3 u 1 nije loša opcija ako se dovoljno rano pripremate na dolazak bebe te čekate povoljne akcije u trgovinama dječje opreme. Međutim, postoji mogućnost da kombinacija kolica i autosjedalice nije kvalitetna i sigurna onoliko koliko biste htjeli, a cijena često zna biti vrlo visoka. Stoga razmislite o kupovini zasebne autosjedalice i kolica koja imaju nulti (ležeći) položaj. U svakom slučaju, savjetujte se sa stručnjakom i provjerite marku za koju se odlučite.

2. Ležaljka (njihaljka) za bebe s glazbom i  vibracijom

Osim što je ova moderna ležaljka za bebe skupa te nepotrebno opterećuje kućni budžet, činjenica je da ju beba može koristiti vrlo kratko vrijeme. Novorođenče brzo raste te ovakav tip ležaljke postane pretijesan. Čak i dok leži, beba se može osjećati sputanom što je čini nervoznom i plačljivom. Preporučujemo razne vrste nosiljki umjesto ležaljki.

3. Zaštitna ogradica za krevetić

Zaštitnu ogradicu za krevetić će vam često ponuditi kao nezaobilazni dio opreme za krevetić. No to baš i nije tako. Osim što će povećati konačan trošak za krevetića i opremu, zaštitna je ogradica upitne sigurnosti za dijete.

4. Vlažne maramice i ostala kozmetika

Iako vlažne maramice imaju širok spektar upotrebe i namjene, ipak se majkama savjetuje da ih ne koriste na nježnoj dječjoj koži. Pravilo se posebno odnosi na prve bebine mjesece kada je uputno koristiti mlaku vodu i pamučne ručnike ili blazinice. Ne punite ormare nepotrebnom kozmetikom, mnogo toga ćete dobiti kroz naredne mjesece. Nikako ne kupujte dječja ulja ili omekšivače za rublje. Sačuvajte nježnu bebinu kožu što prirodnijim preparatima kao što su sapun od maslinova ulja i kupka od kamilice.

5. Jednokratne podloge za previjanje

Nepotrebne su iz nekoliko razloga. Prvo, ekološki su neprihvatljive jer se bacaju u smeće nakon jednog korištenja. Drugo, brzo potrošite cijelo pakiranje i morate kupiti novo, a može se dogoditi i da vam nestane, a niste planirali odlazak u kupovinu. Konačno, isplativije je kupiti višekratnu podlogu koju lako operete pod toplom vodom i složite u torbu koju nosite sa sobom.

6. Duda i bočice

Dude varalice mogu izgledati kao brzo rješenje, ali sjetite se da nisu preporučljive prije nego što novorođenče sigurno uspostavi naviku dojenja. Razlog je bojazan da će dudanje uzrokovati odbijanje dojke jer je sisanje mnogo teže i napornije za bebu. Od početnog budžeta odbijte i privjesak za dudu. Bočica vam nije potrebna ako ste uspješno uspostavili dojenje, a mliječni pripravci su skupi da biste ih kupovali bez potrebe. Sve dodatke imate vremena kupiti naknadno ako se pokaže potreba za njima.

7. Igračke za sasvim male bebe

Imajte na umu da je opasno stavljati bilo kakve igračke u krevetić ili kolica za novorođenče. Da biste izbjegli nepotreban trošak, ne kupujte bebi igračke. Sigurno će biti prilika kada će bližnji donijeti, između ostalog, i igračke na poklon. Tek rođenoj bebi igračke nisu zanimljive i najviše joj godi pogled na roditelje.

8. Stolica za ljuljanje za mamu

Sigurno zvuči primamljivo imati ovakav dio namještaja u sobi gdje beba spava. Vjerujem da bi svaka majka rado napravila mjesta za stolicu za ljuljanje gdje bi dojila i uspavljivala dijete. No činjenica je da je ovakav namještaj često vrlo skup, a lako ga može zamijeniti marama za nošenje. Kada imate kućanskih poslova, pokazat će vam se vrlo praktičnim nositi uspavano dijete i obavljati potrebne zadatke.

9. Lampe s posebnim funkcijama

Lampa od himalajske soli, lampa s noćnim svjetlom, lampa s regulatorom jačine svjetlosti… Ne trošite bespotrebno novce na potrepštine bez kojih možete. Zapamtite da je dijete kao svako drugo ljudsko biće i odgovara mu ono što je za njega prirodno okruženje.

10. Mobil za krevetić i baby gym

Razmislite možete li odgoditi kupovinu za neko kasnije razdoblje. Možda su ovo idealni pokloni koje bi vam vaši bližnji rado kupili. U svakom slučaju, ne pripadaju među opremu za dijete koju morate nužno imati prije djetetova rođenja. Dvaput razmislite prije nego što sastavite popis svega što vam je potrebno za dolazak novorođenčeta u obitelj i provjerite ima li nešto bez čega možete.


Livija Rogulj – Žena Vrsna
Foto: Pixabay.com

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.