Koje su karakteristike sigurnog dječjeg krevetića?

sigurnost djecjeg krevetica

Vaše će dijete provoditi mnogo vremena u svom krevetiću spavajući po noći ili drijemajući tijekom dana. Zadatak svakog roditelja jest da djetetovo mjesto spavanja bude ujedno udobno i sigurno. Najvažnije pravilo jest da dijete spava na leđima tako da bi se izbjegao Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Donosimo Vam korisne smjernice u odabiru dječjeg krevetića.

Nekoliko pravila o odabiru krevetića

Rešetke stranica krevetića moraju biti čvrste. Pripazite da nisu napukle ili da koja ne nedostaje. Također, unutrašnje stranice uzglavlja i podnožja ne smiju imati nikakve dodatne drvene ukrase, a svi rubovi moraju biti glatki i zaobljeni. Provjerite jesu li vijci čvrsto stegnuti, a drvo bez napuknutih mjesta. Spojevi između stranica krevetića također moraju biti čvrsti i nepomični. Madrac mora prianjati tik uz rubove krevetića što možete vrlo lako provjeriti tako da pokušate staviti dva prsta između madraca i stranica krevetića. Ako je prostor dovoljno širok za dva prsta, znači da madrac nije siguran. Također, ne smijete koristiti navlake za madrac koje su širih dimenzija od dječjeg madraca.

Što sa zaštitnim ogradicama?

Zaštitne ogradice za dječje krevetiće i jastučići vrlo su popularni u trgovinama dječjom opremom ili putem interneta. Mogu se pronaći pod kategorijom kompleta za krevetiće kao dio zaštitne opreme za bebe. Navodno, zaštitne ogradice služe da bi se spriječila mogućnost da se beba zaglavi ili padne u prostor između madraca i stranica krevetića. Budući da su ispunjene mekanom spužvom i sašivene od mekane tkanine, zaštitne su ogradice naizgled odlično rješenje za ovakav problem. Međutim, istina je upravo suprotna – ono što se čini bezazlenim zapravo je vrlo opasno za novorođenčad jer se bebe mogu ozlijediti ili ugušiti trakicama za vezivanje ogradice ili zapeti u tijesan prostor između zaštitne ogradice i igračaka ili stranica krevetića. Činjenica je da opasnost postoji čak i kada se krevetić nalazi u istoj prostoriji gdje prebivaju roditelji jer gušenje nastupa polako i bude nečujno.

Oprez pri kupovini

Uslijed novih istraživanja opasnosti zaštitnih ogradica i sve češćih upozorenja da se takvi proizvodi izbace iz prodaje, osmišljen je novi tip ogradica. Radi se, naime, o tzv. prozračnim zaštitnim ogradicama koje su vrlo tanke i napravljene od rupičaste tkanine. Iako još nema dovršenih znanstvenih istraživanja o riziku navedenih ogradica jer su nove na tržištu, ipak određen rizik postoji kojeg je najbolje u potpunosti izbjeći. Dakle, nije preporučen niti ovaj tip zaštitnih ogradica bez obzira na to što se mogu naći u prodaji.

Najsigurniji je krevetić bez suvišnih predmeta

U svakom slučaju, ispraznite dječji krevetić od bilo kakvih igračaka, dekica, krpica ili jastučića bilo kakve vrste. Novorođenčad oblačite u vreće za spavanja koje će odgovarati njihovoj veličini. Još jedna napomena: pripazite da krevetić nije u blizini zavjesa ili ukrasnih trakica s obližnjih predmeta. Ako se odlučite objesiti mobil iznad krevetića, pripazite da je dovoljno visoko da ne smeta djetetu. Ako mislite da možete i bez njega, radije oslobodite krevetić od bilo kakvih suvišnih predmeta.

Glavne odrednice pri odabiru i namještanju krevetića:

  • bez postraničnih zaštitnih ogradica unutar krevetića
  • čvrst madrac koji se ne udubljuje pod djetetovom težinom
  • ne smije biti prostora između madraca i rešetki krevetića
  • bez igračaka ili jastučića unutar krevetića
  • razmak između rešetki na stranicama kreveta mora biti više od 6 cm
  • uzglavlje i podnožje moraju biti pune ploče

Livija Rogulj –  Žena vrsna
Foto: TeiTo

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.