Sindrom iznenadne smrti novorođenčeta – što je potrebno znati

Sindrom iznenadne smrti novorođenčeta, dojenčeta

Potreba za bliskošću

Mnoge majke prakticiraju zajedničko spavanje sa svojim novorođenčetom u istom krevetu na što se odluče uglavnom radi lakšeg dojenja i osjećaja bliskosti i topline koji dobiju blizinom svog djeteta. Novorođenče je potpuno bespomoćno bez roditelja ili skrbnika i majka, koja ga je nosila 9 mjeseci, ima instinktivnu potrebu pružiti mu svu sigurnost i zaštitu, što onda rezultira i spavanjem u istom krevetu. Djeca često spavaju s oba roditelja u krevetu već od rođenja, zbog toga je važno da roditelji znaju prednosti i mane takve prakse.

Prednosti zajedničkog spavanja

Brojne su studije dokazale da zajedničko spavanje mame i bebe produljuje isključivost dojenja, tj. majke koje prakticiraju spavanje s bebom u krevetu, dio ili čak cijelu noć, manje su sklone hraniti dijete tzv. formulama, a češće su sklone isključivo dojenju dok dijete ne navrši dob kada počinje jesti i krutu hranu. Nesumnjivo je da zajedničko spavanje povećava osjećaj bliskosti između majke i djeteta, a sami čin dojenja emotivno ih povezuje. K tome i poboljšava imunološki sustav dojenčeta te mu osigurava sve potrebne nutrijente.

Sindrom iznenadne smrti dojenčeta

Ipak, roditelje često brine da bi zajedničko spavanje moglo povećati rizik od iznenadne smrti dojenčeta (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome) i često pitaju pedijatre kako učiniti spavanje svog djeteta sigurnim. Sindrom iznenadne smrti dojenčeta podrazumijeva neočekivanu smrt dotad posve zdravog dojenčeta čiji se uzrok ne može utvrditi kliničkim pregledom ni obdukcijom.

Neovisno o tome spava li Vaše dijete u kolijevci ili s Vama u krevetu, važno je da budete upoznati sa štetnim čimbenicima kako biste rizik sveli na minimum.

Smjernice za sigurno spavanje

Američka akademija pedijatara (AAP) izdala je u siječnju 2017. godine smjernice za sigurno spavanje djece, a brojne savjete možete pronaći i na stranicama Unicefa.
Pripremili smo za Vas najvažnije natuknice:

  1. Dijete mora uvijek spavati na leđima, nipošto ne na trbuhu, a i kod spavanja na boku postoji opasnost od okretanja na trbuh i bolje ga je izbjegavati.
  2. Dijete mora spavati na čvrstom madracu, plišane igračke u kolijevci s malom bebom opasne su zbog mogućnosti gušenja.
  3. Dijeljenje kreveta je dopušteno samo za vrijeme dojenja ili maženja roditelja i dojenčeta, a ne preporuča se ako je dijete mlađe od 4 mjeseca, nedonošče ili smanjene porođajne težine.
    4. Opasno je i dijeljenje kreveta ako su jedan ili oba roditelja pušači, ako je roditelj pod utjecajem alkohola, droge, antihistaminika (lijekovi protiv alergije), lijekova za spavanje i sl.
    5. Zajedničko spavanje je vrlo opasno ukoliko je madrac mekan ili je riječ o vodenom krevetu, ako je u blizini djeteta jastuk, prekrivač ili nešto treće što mu može prekriti lice.
    6. Majčina (aktivna ili pasivna) izloženost duhanskom dimu tijekom trudnoće štetna je po zdravlje djeteta i povezuje se s povećanim rizikom za SIDS.

Dojenje smanjuje rizik

Prema posljednjim istraživanjima dojenje, s druge strane, upola smanjuje rizik za SIDS i majke zaista ne bi trebale olako odustati od tog čina, ma koliko se nekad činilo teško (jer dijete ne napreduje dovoljno brzo, jer je dotok mlijeka slab, jer se javljaju komplikacije poput ragada na dojkama ili bolnog mastitisa). Postoje razni načini kako prevenirati neželjene komplikacije, a Vaš pedijatar ili patronažna sestra će Vam dati sve informacije i savjete koje zatražite.

Kako još zaštititi dijete

Studije pokazuju oprečne rezultate po pitanju učestalosti SIDS-a kod zajedničkog spavanja dojenčeta s roditeljima u krevetu pa je najbolje da roditelji odluku donesu prema vlastitom nahođenju i u savjetu s odabranim pedijatrom. Najvažnije je da nijedan od roditelja koji je u krevetu s bebom ne bude pod utjecajem niti minimalne količine alkohola, droge, bilo kakvih sedativa ili sličnih lijekova i da budu na oprezu da ne bi slučajno pritisnuli i „zagušili“ dijete. Dijete ne smije biti blizu jastuka, blizu ruba kreveta ili ukoliko imate dva kreveta spojena u bračni, bebu treba zaštititi od upadanja glavicom u mjesto njihovog „spoja“.

Pravodobno informiranje je važno

Strašno je riskantno zaspati s djetetom u naručju u naslonjaču ili na kauču i takve situacije treba strogo izbjegavati. Svakoga može svladati umor čime se oprez nehotice smanji te se onda otvara prilika za nezgode, ozljede i tome slično. U slučaju neugodnog i nepoželjnog ishoda uslijed kombinacije nekih od gore navedenih rizičnih čimbenika, primjerice konzumiranje alkohola i spavanja s djetetom na fotelji, u nekim državama rezultira zatvorskom kaznom za roditelja koji je svojom neodgovornošću ugrozio dijete. Sve nam to svjedoči o važnosti informiranja o raznim smjernicama za spavanje dojenčadi koje su nastale s ciljem povećanja njihove sigurnosti.

Duhovni pristup povezivanju

Među važnim teorijama o spavanju beba potrebno je istaknuti stručno mišljenje dr. Popcaka koji koristi principe teologije tijela objašnjavajući odnos majke i djeteta. Njegova polazišna točka jest da je bebi uvijek mjesto uz majku. Teologija tijela nas uči da nam naše tijelo služi za dobrobit drugih, a ovdje se u prvom redu misli na bliskost majke i djeteta, kako u naručju tako i u zajedničkom spavanju. Više o duhovnom pristupu povezivanu majke i dojenčeta pročitajte u članku „Odgajati dojenče ili kako ostvariti povezanost.“


Ivana Miošić – Žena Vrsna
Prilagodila: LR
Foto: TeiTo

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.