Vodič kroz trudnoću: razvojni koraci od 15. do 18. tjedna

Vodič kroz trudnoću 14. do 28. tjedna

Krajem 18. tjedna možete s lakoćom napipati svoju maternicu veličine grejpa koja se nalazi na pola puta između stidne kosti i pupka.

Bebin razvoj do 18. tjedna kroz 10 važnih koraka

Pogledajmo kojih 10 važnih koraka u razvoju prijeđe vaše dijete tijekom ovog mjeseca:

  • Vaša mala breskvica je zaista veličine breskve.
  • Rast vaše nerođene bebe se udvostruči u dužini i učetverostruči u težini.
  • Beba je duga oko 14.2 cm i teška oko 190 g krajem 18. tjedna.
  • Ruke su se produžile stoga ih može saviti, pljesnuti dlanovima i sisati palac. Noge su se produžile stoga se pojačalo udaranje iako ga možda još ne osjećate.
  • Kosti (ruku, dlanova i nogu) se formiraju i vidljive su na rendgenskom ili ultrazvučnom pregledu.
  • Beba „udiše“ plodnu vodu kroz dišne putove u razvoju i malene džepiće unutar pluća.
  • Vanjske školjke uha su sve razvijenije, kao i sluh, što omogućuje da beba reagira na zvuk.
  • Razvija svoje jedinstvene otiske prstiju.
  • Krvne se žile umnožavaju velikom brzinom te se pokazuju kroz bebinu tanku, prozirnu kožu.
  • Posteljica postaje primarni proizvođač trudničkih hormona. Imat ćete neprestanu potrebu paziti na sebe i dijete, a beba sada slobodno pluta u svom vlastitom balonu plodne vode koja se nalazi u amnionskoj vrećici. Do kraja 18. tjedna stvorilo se dovoljno plodne vode da bi liječnici mogli sa sigurnošću prodrijeti unutar amnionske vrećice u slučaju amniocenteze.

Duhovni vodič

Bog nam kaže da postanemo poput djeteta. Iako smo odrasli, naše srce mora biti poput dječjega da bismo ga mogli ispuniti iskrenom vjerom i pouzdanjem u Boga. Vjerom da se Bog za nas brine. Baš poput novorođenčeta o kojem se brine njegova majka, tako i nas Bog umiruje u svom naručju, tješi nas i proviđa sve što nam je potrebno. Bogu dugujemo svoj život i moramo biti svjesni toga da sami ne možemo učiniti ništa jer nam On za sve daje milost. Dopustimo mu to!

Prihvaćajući dijete koje je u utrobi, otvaramo se jednom otajstvu- primanju Isusa Krista koji je prisutan i u svakom djetetu. Ovo je razdoblje kada možete kroz molitvu odabrati budućeg kuma ili kumu svojem djetetu. To će biti osoba koja će biti uz vaše dijete u radosnim trenucima, ali i sumnjama i problemima te ga voditi prema Kristu.

Molitva

Oče, hvala ti za tvoju riječ. Hvala ti što nam pokazuješ svoju brigu i ljubav prema najmanjima. Želiš da budemo poput njih jer takvima otvaraš vrata svojega Kraljevstva. Primiti jednog od njih znači primiti Isusa. Podaj mi da mogu prihvatiti taj život u sebi kao da si se ti osobno došao utjeloviti u meni. Blagoslovi ovo dijete, Gospodine, položi na njega svoje ruke i pomozi mi da se uvijek dobro brinem o njemu, ne zaboravljajući pritom na tvoju svetu prisutnost u njemu. Nadahni nas u odabiru kuma i kume da bude po tvojemu srcu. Amen.


Izvor: Devet mjeseci s Bogom
Dr. Bill Sears – Ask dr. Sears
Prevela i prilagodila: LR

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!