Je li ispravno spavati zajedno prije braka, ako se planirate vjenčati?

spavati zajedno, spolni odnos prije braka

Predbračni odnosi su kontroverzna tema. Teško je razumjeti zašto Crkva „brani“ nešto što mladi doživljavaju kao izraz ljubavi. Voliš svog dečka, maštaš o tome da ćete jednog dana imati obitelj. Nadaš se da će vaša veza biti trajna, zapravo… ne možeš ni zamisliti da je drugačije. Pričali ste o tome, planirate se vjenčati čim bar jedno od vas završi faks i malo „stanete na noge“. Zašto onda ne bi bilo uredu spavati zajedno?

„Crkva spolne odnose smješta isključivo u kontekst braka. Jedino onda kada se muškarac i žena odluče na trajno zajedništvo i tu svoju odluku sakramentalno potvrde, oni u vjerskom smislu postaju ‘jedno tijelo i jedna duša’. Tek tada njihovi spolni odnosi pronalaze svoj pravi kontekst i smisao. Oni u tom trenutku postaju izraz cjelovitog i nesebičnog predanja drugoj osobi te otvorenosti životu. Obje te osobine – cjelovito i nesebično predanje te otvorenost životu – nužne su u crkvenom viđenju braka. Spolni odnosi prije braka (koliko god bila čvrsta odluka da će se par uskoro vjenčati) redovito isključuju jedan ili oba elementa i stoga su neuredni.“

Ovo je odgovor don Damira Stojića ponuđen na web stranici Studentskog Pastorala na pitanje: „Je li ispravno spavati zajedno prije braka, ako se planirate vjenčati?“

Crkva vjeruje u trajno zajedništvo i nikada neće prestati, koliko god se stopa razvoda visoko penjala

U današnjem društvu uvriježen je stav da je „brak samo papir“ i da se „tim papirom ništa neće promijeniti“. U pravnom smislu, brak zaista i je samo papir, ugovor. Čak je donekle istina i da se neke stvari neće promijeniti – ulaskom u brak nećeš magično postati savršena supruga niti će tvoj zaručnik postati muž bez mane. Sve manjkavosti ćemo zadržati. Ono što smo izgradili prije – odnos, komunikacija, kreposti – to će nam biti temelj. Ipak, nešto se ozbiljno mijenja – primate sakrament.

Sakrament je vidljivi znak nevidljive Božje prisutnosti. To je ono što omogućava potpunu, slobodnu, vjernu i plodnu ljubav do kraja života. Ne mi. Ne naše snage. Već Bog koji nas u sakramentu združuje jedno s drugim i sa samim sobom. Iz tog sakramenta crpimo snagu. On je nepresušni izvor na kojem krijepimo svoje slabe snage.

Na dan vjenčanja par potvrđuje privolu zakletvom na križu: „Tako mi pomogao Bog, Blažena Djevica Marija i svi sveci Božji!“. Katolički je par svjestan da je pred njima velik izazov. I da je uz njega čitava vojska moćnih podupiratelja uz koje mogu ostvariti ideal kršćanske ljubavi.

Ideal kršćanske ljubavi je Krist, čija je ljubav slobodna, trajna, potpuna i plodna

Prije polaganja ruku na križ i izgovaranja gore navedenih riječi, par izgovara privolu odgovarajući na pitanja:

1. Jeste li ovamo došli da… slobodno… sklopite ženidbu?

  1. Jeste li spremni u braku za cijeloga života jedno drugo ljubiti i poštivati?
  2. Jeste li ovamo došli bez prisile… i posve svjesno sklapate ženidbu?
  3. Jeste li spremni s ljubavlju od Boga primiti djecu?

Ova četiri pitanja odraz su slobode, trajnosti, potpunosti i plodnosti – karakteristika bračne ljubavi. Te karakteristike slika su Kristove ljubavi. On je ljubio slobodno: „Polažem život svoj… nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem“ (Iv 10,17-18). Ljubio je trajno: „Budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio“ (Iv 13,1). Ljubio je potpuno: „Veće ljubavi nitko nema od ove, da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“ (Iv 15,13). I ljubio je plodno: „Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.“ (Iv 10,10).

Nije ispravno spavati zajedno prije braka jer oboje zaslužujete ljubav poput Kristove

Zaslužujete ljubav koja je bez straha. Bez straha od napuštanja. Bez straha od neželjene trudnoće. Zaslužujete slobodnu, trajnu, potpunu i plodnu ljubav koja će obogatiti vaše živote. Oplemeniti vaša srca.

Na koncu, sve dok ne uđeš u brak nećeš biti sigurna je li tvoj sadašnji dečko zaista i tvoj budući suprug. Vjerujem da ti ne bi bilo svejedno da tvoj budući muž upravo liježe u krevet s drugom djevojkom. Zašto bi ti činila isto? Možda već jesi. Možda i on već je. Ipak, još stignete iskazati jedno drugome ljubav odlučivanjem da ćete od sada budno čuvati od drugih ono što pripada samo vama.

S Bogom nikad nije kasno za novi početak. On već hita da nas spasi. Nestrpljivo iščekuje da mu zavapimo i da mu se vratimo.


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Davids Kokainis – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.