Svjedočanstvo o braku – Željka i Franjo Adanić

svjedočanstvo, o braku, braku, žena vrsna

Hvaljen Isus i Marija!

Upoznali smo se 2006. u molitvenoj zajednici Magnificat u Sigetu. Našem upoznavanju je prethodilo obraćenje nas oboje otprilike u isto vrijeme na različitim mjestima. Ja u crkvi u Sigetu na duhovnoj obnovi, a Franjo u Taboru kod patera Linića. Prije obraćenja Franjo je živio razuzdano što se tiče spolnosti, a ja sam bila u dugoj vezi bez čistog hodanja i bila sam jako nezadovoljna. Nakon obraćenja oboje smo odlučili da u sljedećoj vezi želimo hodati u čistoći i počeli smo moliti na tu nakanu. Sada znamo da nas je Gospodin pripremao za naš susret.

Ubrzo nakon upoznavanja i odluke da ćemo hodati u čistoći počele su razmirice i svađe. Nama je čisto hodanje podrazumijevalo sve osim spolnog odnosa. Bili smo u velikoj zabludi. Otišli smo na razgovor i molitvu kod voditelja zajednice i on nam je predložio da 40 dana hodamo bez poljubaca i držanja za ruke, da idemo na Misu svaki dan ako smo u mogućnosti i osluškujemo Gospodina jesmo li jedno za drugo. Brzo smo dobili odgovor da smo jedno za drugo i nakon dva mjeseca hodanja Franjo me je zaprosio u Međugorju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Na putu prema braku

Nakon zaruka ponovno smo počeli izmjenjivati nježnosti i iznova su krenule svađe i razmirice. Ovaj put nas je voditelj zajednice uputio na patera Vatroslava Frkina. Nismo znali što nas očekuje. Prvi susret s njim je oduševio Franju, a u meni se javio bunt i otpor jer je tražio da od tog dana pa nadalje naše hodanje bude i bez držanja za ruku, a kamoli nešto više. Na drugom susretu nam je rekao da sljedeći put kada dođemo imamo spreman datum za vjenčanje jer smo dovoljno zreli i nema potrebe čekati. Tako smo hodali šest mjeseci i bilo je teških trenutaka, ali pater nam je uvijek bio na raspolaganju za razgovor i podršku. Tijekom takvog hodanja naučili smo komunicirati i osluškivati jedno drugo, suzdržavati se od tjelesnosti i počeli smo svakodnevno zajedno moliti što smo nastavili i u braku do današnjeg dana. Neki primjeri vezani za tri točke u braku:

1. Zajednička molitva i sveta Misa

Svako jutro se zajedno kratko pomolimo, predamo Gospodinu dan koji je pred nama, sve ljude koje ćemo sresti i poslove koje moramo obaviti, zahvalimo se na svemu darovanom i tražimo Njegovo vodstvo i zaštitu i na kraju pročitamo riječ Božju za taj dan. Prije suprugovog odlaska na posao obavezno se međusobno blagoslovimo. Navečer zajedno sa djecom molimo krunicu i s njima pročitamo i prokomentiramo evanđelje. Trudimo se također svaki dan, ako nam obaveze dopuštaju, otići na svetu Misu i to naizmjenice jedan dan ja, a drugi dan suprug. Suprug i ja vjerujemo da su zajednička molitva supružnika i sveta Misa temelj svakog zdravog braka i snaga u svim životnim  poteškoćama i iskušenjima.

2. Dugi i nježni razgovori

Nema ljepšeg nego navečer kada dječica zaspu, u tišini i miru razgovarati sa suprugom o proteklom danu, o tome kako sam se osjećala u određenim situacijama, o svojim nedoumicama, ispovijedati svoje pogreške i propuste. A isto tako i suprug meni. Upravo to smo naučili tijekom čistog hodanja. U našim svakodnevnim razgovorima, ako dođe do povišenog tona brzo se „stane na loptu“, ispričamo se jedno drugome i krenemo ponovno smireno i nježno dalje. Mislim da je jako bitna stavka znati se poniziti, priznati pogrešku i tražiti oproštenje. U našoj obitelji Bogu hvala, nemamo s tim problema. Također, kako sam često u drugom stanju, zbog same trudnoće drugo nam i ne preostaje nego duuuugooo i nježno razgovarati.

3. Bračno darivanje

Kao šlag na kraju, mogu samo reći: ako se živi u punini i potpunom predanju, bračno darivanje je zaista predokus neba. Naša darivanja su zaista radosna i potpuno predana Gospodinu. Nije uvijek tako bilo, postojao je i strah od ponovnog začeća, nezadovoljstvo sobom, povlačenje nekih situacija iz prošlog života, ali kako smo muž i ja rasli i sazrijevali u vjeri tako se sve rješavalo.

U braku smo 9 godina i svaka godina nam je ljepša i plodonosnija od prethodne. Imamo 6 predivnih sinova na zemlji i jednog anđela na nebu. Vjerujemo da nam je tako jer smo takvim načinom hodanja postavili čvrste temelje zdravog braka.

Ne propustite na našem portalu pročitati razgovor s pater Frkinom. U prvom dijelu donosimo pouke o hodanju (ovdje), a u drugom poruke bračnim parovima (ovdje).


Željka i Franjo Adanić – Žena vrsna
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!