Pater Vatroslav Frkin: živjeti bračni poziv u punini

bračni poziv

U prvom dijelu razgovora s pater Frkinom tema je bila hodanje. Nastavljamo s preporukama za bračne parove.

Čula sam kako kažete da parovi koji su hodali kako preporučate u braku znaju imati briga, ali nemaju problema. Što je s onima koji su propustili ovakvo hodanje i imaju problema u braku?

Sve se može popraviti i u svakoj dobi. I mladi par i djed i baka. Ključna je volja, tj. poučljivost, poslušnost i poniznost. 97% je lakše pomiriti muža i ženu ako imaju ženidbeni blagoslov. Tada je 1% do žene, 1% do muža i 1% na svećeniku koji radi s njima. Ovih 97% odradi Bog. Ako nemaju ženidbeni blagoslov, niti jednu pomirbu nisam imao.

Dakle, svaka obitelj ima svoju boju, ali temelji su temelji. U temelje ide željezo, beton, grubo kamenje. U braku su temelji opet na tri točke:

  1. Zajednička molitva

    – obitelj je božanska ustanova. Ovo sam naučio u svojoj obitelji. Obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno. Dakle, ne svatko sebi, nego muž i žena i onda djeca kad dođu, svi zajedno. Papa Benedikt XVI. kad je bio u Hrvatskoj rekao je: „Roditelji, molite zajedno i učite djecu moliti.“

  2. Dugi, nježni razgovori

    – bez deračine. Naš pjesnik Antun Matija Reljković u 18. stoljeću dao je rješenje za nasilje u obitelji. Suprugama ovako kaže: „Jer ako ćeš vatru ugasiti, nemoj na nju drva nabaciti.“ Dakle prešutjeti je puno bolje, nego na jednu njegovu ti 20 odgovoriš. Ti kao majka moraš ponavljati djeci 20 puta, ali ne mužu. To je jako važno. Muževima pak ovako veli: „Tako valja da se ženom staraš i u tugi s njome razgovaraš, i joštere ustrpljenje imaš, drage volje dobro i zlo primaš. To ne valja da ti nju progoniš i nogama ko robinju gaziš, jere nije od nogu stvorena, da je od tebe uvik pogažena, nit od glave, da se ne uzvisi svrhu tebe i još ne pobisi, neg od rebra, iz polak čovika, da ju štimaš, jer ti je prilika.“ Zbilja prekrasno. Muževi, ljubite svoje žene.

  3. Često i radosno bračno darivanje

    – nakon ženidbenog čina, bračno darivanje smiruje duševno i tjelesno. To je duševna i tjelesna ljubav. Nije samo tjelesna i nije samo duševna, zato je ispravna. Izrazi seksualni odnos i spolni odnos su osiromašenje bračne ljubavi, a bračno darivanje je ispravni izraz. Dakle, dnevna zajednička molitva, česta sv. Misa i pričest te nježni razgovori pripremaju radosno darivanje. Zato treba televiziju eliminirati, da imate ovaj sklad. Popodnevni, večernji. I kad se tri točke usklade, onda se djeca primaju, jer su plod te ljubavi, duševne i tjelesne, novi životi. To je sasvim jednostavno. Većina žena je za darivanje raspoložena tijekom ovulacije, dakle par dana mjesečno, dok je većina muškaraca za darivanje svaki dan. To ne znači da je on zvijer. Za ženu je važna volja, spontanost, da ju muž pripremi za darivanje, ali i da je ona svjesna svih blagodati koje njezin organizam po darivanju prima. Ne izbjegavajte svoje muževe, ne manipulirajte. Budite mudre i držite ih blizu sebi i darivanjem ih štitite.

Ove tri točke su srž za sklad u obitelji, za sretnu obitelj. To je sidro koje crtam onima koji mi dođu na razgovor. Četvrta točka su djeca i roditelji. Garantiram, kad su među supružnicima tri točke usklađene, kad su postigli jedinstvo, onda oni kao jedno nastupaju i prema djeci i prema roditeljima. Bake i djedovi su veliko blago, uz naglasak da je odgoj djece prvenstveno zadaća i odgovornost roditelja.

Odakle se može krenuti? Može li žena sama pokrenuti „obnovu braka“ ili je poželjna suradnja bračnog para sa svećenikom ili nekom stručnom osobom?

Dobro je imati pomoć autoriteta. Ono što svakako može jest biti poučljiva, ponizna i početi nježno razgovarati s mužem, biti raspoložena za darivanje pa i sama ga zatražiti. Često žene uvjetuju: „Ja ću ovako, ako će on prije tako i tako“. Ljubav je prvenstveno sebedarje. To smo trebali naučiti od svojih roditelja i to trebamo naučiti svoju djecu. Dakle, nema uvjetovanja, nego stvoriti ambijent za ljubav.

Kreni od sebe. Nemoj gledati redoslijed ovih točaka, gledaj kako ćeš započeti jednu po jednu prakticirati u svojoj obitelji. Iz svog iskustva mogu reći da kad su žene poslušale biti nježne i darivale se u ljubavi svome mužu, to je vodilo k tome da muž postane raspoloživ za molitvu. Tu je dobro da muški imaju autoritet koji će im ukazati na važnost molitve. Papa Ivan XXIII. ovako je zapisao: „Zato obitelji koje žele u punini proživljavati kršćanskim obiteljima svojstven poziv, i svojstvenu duhovnost, trebaju udružiti svu svoju snagu da se zaustave sile koje sprječavaju obiteljsko skupljanje i zajedničku molitvu.“ Jesmo li svjesni da nadnaravne sile žele uništiti našu obitelj? Ne možemo im se oduprijeti sami. Svi pape su naglašavali važnost zajedničke obiteljske molitve. Spas svih obitelji je u zajedničkoj molitvi. Molitva vas onda također preobražava u još nježnije osobe i dovodi vas do radosnog življenja bračnog poziva.

Što je s osobama koje nisu u sakramentalnom braku ili su u braku s ovisnikom?

To su specifični slučajevi o kojima je teško ovako govoriti. S njima svakako treba individualni rad. Ako je supružnik nevjernik, to vas ne sprječava da budete ljubazni, nježni. I ovdje je potrebno radosno darivanje. Što se ovisnosti tiče, evo prije nekoliko godina sam imao slučaj izlječenja teške ovisnosti o kocki i obnove braka ljudi koji su bili u rastavi. Tada su imali jedno dijete, danas ih imaju četvero i zbilja su divni ljudi. Ovdje svakako treba pomoć izvana, najbolje od strane svećenika.

Preporučujete da žena ne radi, a djeca ne idu u vrtić? Čemu onda školovanje žena?

Znanje uvijek dobro dođe. Nemojte podcjenjivati odgoj djece, tu je itekako potrebno puno znanja i mudrosti. Žena kad je doma na pravom je radnom mjestu, a najbolji vrtić je mamin vrtić. Obitelji danas nisu izolirani otoci, tako da priče o socijalizaciji padaju u vodu. Žena koja radi ima duplo radno vrijeme, ona nije odmorna žena. Bez odmora, nema darivanja, tj. nema radosnog darivanja i eto nas opet na početku priče.

Zamislimo dakle, žena je doma, ima 5 djece koji joj se zapliću oko nogu stalno pa kako će ona biti odmorna žena?

Umijeće je organizirati se i treba svakako težiti da se žena tijekom dana odmori. Muž s kojim prakticiraš duge nježne razgovore, s kojim si jedno i koji te razumije, također će ti pomoći da se odmoriš. Imam hrpu primjera žena koje su odahnule kad su odlučile ostati doma. Imam i nekoliko liječnica koje su odlučile biti doma. Ostanak kući ne znači zatvoriti se u svoje zidove, nego znači prvenstveno živjeti poziv u kojem jesi – biti radosna supruga i odgajati svoju djecu. Isto tako, znam mnogo teta iz vrtića koje kažu kako svoju djecu ne bi nikada dale u vrtić. Neke od njih su također odlučile ostati doma.

Iako Vas muška populacija jako voli, čini li Vam se da ideja o ženinom ostanku doma nije prihvatljiva ni muževima?

Utjecaj društva i medija je učinio svoje. Puno njih jednostavno podrazumijeva da žena radi. Možda su fokusirani i na financijski dio. Ja pak ovako kažem: „Žena, koja je kući, zna najbolje raspolagati muževom plaćom“. I s malo u stanju je napraviti puno, ali kad je na pravom radnom mjestu. Kad je doma, ali i srcem, ne samo fizički. Dvije su prirodne ovisnosti: muž je ovisan o ženi kad je u pitanju darivanje, jer kako sam prije spomenuo – on je za darivanje raspoložen stalno, dok ona nije. Žena je o mužu ovisna financijski. Muž je sretan kad može uzdržavati svoju obitelj. Kad zna da je odgovornost na njemu, potrgat će se ako treba za svoju obitelj. Kad žena ima svoje novce, ne ovisi o mužu financijski, dolazi do toga da prekida i njegovu ovisnost o njoj.

Žena doma, u dugoj suknji, s djecom, čeka muža koji donosi plaću… nisu li to neka prošla vremena?

Nisu. Ovo su univerzalne vrijednosti. Žene danas nisu pripremljene za to, pa ih zato sve ovo šokira. Iza mene je 45 godina rada i tvrdim da ovo što govorim i danas vrijedi. To pokazuju mnogi primjeri sretnih i blagoslovljenih obitelji. Neke od njih su već bile raspadnute. Žene drage, vi ste kraljice, kraljice doma svoga.

30 godina sam učio o obiteljima, zadnjih 15 godina ponavljam jedno te isto. Govorim o temeljima. Neke ćete stvari naknadno uređivati i dogovarati. Dakle, svaka obitelj ima svoju boju, svoje specifičnosti, no u temeljima nema odstupanja.

Pročitajte svjedočanstva bračnih parova koji su pater Frkina upoznali prije vjenčanja: 


Maja Tenšek – Žena vrsna
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email