Skromnost – vrlina iz koje izvire čedno odijevanje i ponašanje

Skromnost

Internet vrvi raspravama o čednosti: jesu li tajice hlače ili nisu, trebaju li ili ne žene nositi majice bez rukava, koliko centimetara je dozvoljeno tu i tamo prije nego se pojavi tkanina.

Kad razmišljamo o čednosti, često razmišljamo samo o utvrđivanju smjernica prikladnog odijevanja za žene. Iako je ovo od vitalne važnosti, čednost je puno više od samog stila odijevanja i čednost nije vrlina samo za žene. Čednost u širem smislu je aspekt skromnosti. Što to zapravo znači?

Istražimo danas što je skromnost i zašto je važna za sve vjerne kršćane (jednako i za muškarce i za žene).

Dragi Isuse, stavljam se u Tvoju prisutnost. Molim Te, pošalji svojeg Svetoga Duha da otvori moj um i srce za Tvoju istinu. Vodi moje razmatranje danas. Nauči me pravom značenju skromnosti i čednosti, neometanom mojom osobnom predrasudom ili bilo kakvim zabludama.

Skromnost je plod Duha

Skromnost je jedan od plodova Duha.

Riječ „plodovi” ukazuje na to da je skromnost (pa tako i čednost) smještena u srcu, njegovana i stvorena od Duha Svetoga. Dana nam je besplatno – dar za mene, da ga ja primim, usvojim i transformiram u živući dio mene.

Dakle, što je plod – skromnost – koji danas želim uzgojiti?

Definirana je kao „vrlina koja čini umjerenim sve unutarnje i vanjske pokrete i pojave osobe”. Stoga, ne iznenađuje da je skromnost umjerenost.

Gospodine, to mi pomaže pronaći ravnotežu unatoč svim unutarnjim i vanjskim žudnjama koje me odvlače od Tebe. Pomaže mi staviti Te na prvo mjesto u svojem životu te željeti samo one stvari koje mi pomažu upoznati Te bolje i približiti Ti se.

Kada je moje srce okrenuto prema Tebi, tada se skromnost i čednost može otkriti u mojim pojavama – način na koji se predstavljam svijetu oko sebe. Moj govor, moje radnje, moje odijevanje, sve to svjedoči želji u mome srcu da Te stavim na prvo mjesto u svom životu.

O. Hardon iznosi četiri aspekta skromnosti: poniznost, marljivost, čedno odijevanje i umjerenost u ponašanju. Isuse, molim te da mi otkriješ ono što me želiš naučiti o svakom pojedinom te kako da to primjenjujem u svom životu da bih Ti se mogla približiti.

1. Poniznost

Poniznost, u odnosu na skromnost „tjera me da prepoznam (svoju) vlastitu vrijednost u njenom pravom svjetlu”. Poniznost mi pomaže upoznati svoje jake i slabe strane te odrediti svoje ciljeve.

Kako bih istinski bila skromna, moram usmjeriti svoje ciljeve i težnje prema Tebi, Isuse. Moram težiti tome da spoznam ono u meni što Ti je ugodno, i da sam svjesna u čemu sam nedostatna.

U ovome svijetu ima toliko načina da se ostvarim, toliko stvari koje me mogu mamiti da ih mijenjam i poboljšavam. No, u skromnosti i poniznosti, moram birati one stvari koje će me dovesti bliže Tebi.

Ne trebam biti najatraktivnija ili najsabranija. Ne trebam biti supermama ili imati najbolji program aktivnosti za djecu u okolini. Ne trebam biti sportska zvijezda ili duša zabave.

Ono što trebam jest rasti u ljubavi i vrlini. Trebam se fokusirati na svoj poziv.

Poniznost mi pomaže spoznati vlastite greške. Skromnost mi pomaže da želim promjenu u sebi – uklanjanje grešaka koje će zamijeniti vrline – no ne zbog sebe same i ne zato što itko gleda.

Skromnost me motivira da se mijenjam jer Ti to želiš.

Skromnost me motivira da se mijenjam kako bih postala sličnija Tebi.

Pomaže mi imati na umu pravu viziju koju Ti imaš za mene. Pomaže mi znati da ova slomljena, grešna verzija nije ono za što sam stvorena. Kroz Tvoju milost, mogu se promijeniti. Mogu postati svetica.

2. Marljivost

Marljivost me iznenađuje. Nikad nisam razmišljala o tome kao aspektu skromnosti.

Nauči me sada, Gospodine, kako je marljivost povezana sa skromnosti.

O. Hardon kaže da marljivost „čini umjerenim želju i potragu za istinom” i suprotstavlja je „nemarnosti” i „znatiželji”. Budući da skromnost po definiciji čini umjerenim moje želje, marljivost ima smisla.

U pozitivnom smislu, trebam naučiti o Tebi, upoznati Te više i uvijek se približavati istini. Istraživanja u teologiji, prirodi, znanosti, matematici, to su sve načini kako mogu tragati za znanjem o istini koja odražava Tvoju ljepotu, moj Bože, sama Istino.

U negativnom smislu, marljivost me čuva od lijenosti – marljivost mi kaže da ne mogu imati ispriku „previše sam glupa” ili „prezaposlena sam” da bih proučavala teologiju. Ne postoji isprika da ne učim o Tebi, moj Bože.

Skromnost raspaljuje moje srce da Te želi bolje upoznati, da želim naučiti što mogu o Tebi – malo po malo i s puno vodstva ako je potrebno.

Marljivost također čuva moje srce od tašte radoznalosti.

Trebam li slijediti više od 200 prijatelja na Facebook–u? Trebam li znati svakodnevne događaje (khm, tračeve) o svima oko mene i svaku priču koju mogu čuti? Teško je to izreći, no ne trebam.

Skromnost me vodi da tražim samo ono što će me privući bliže k Tebi.

Pomaže mi imati suosjećanje  i razumijevanje za one koje si stavio u moj život kako bismo zajedno mogli putovati prema Tebi u Nebo.

3. Čedno odijevanje

Čednost u odijevanju je najšire poznati aspekt skromnosti i čednosti kao vrline.

O. Hardon kaže da me čednost u odijevanju vodi izbjegavanju uvrede i neumjerenosti.

Katekizam kaže da čednost u odijevanju odbija „otkriti ono što treba ostati skriveno”. Također kaže da skromnost i čednost inspirira moj izbor odjeće te da varira od jedne kulture do druge.

Pomozi mi, Gospodine, upamtiti da je čednost u odijevanju, kao plod Duha Svetoga, dar od Tebe. To nije stil odijevanja ili nadmetanje.

Ne bih se u nedjelju trebala odjenuti najbolje što mogu zbog zadovoljstva onih oko mene; ne bih trebala odjenuti najdražu majicu samo zato što želim izgledati dobro za društvo.

Trebam ispuniti srce ljubavlju za Tebe.

Trebam se odijevati dostojanstveno (i kao žena, lijepo, također) da dam hvalu slavi Tvoje slike u meni – da ugodim Tebi samom.

Iznad svega, ne smijem biti ponosita zbog svog načina odijevanja. Pomozi mi da ne gledam druge s visoka zato što sam „bolje” ili „čednije” odjevena. Gospodine, daj da shvatim da je čednost u odijevanju rezultat nečijeg unutarnjeg predanja da Ti udovolji i da ovo predanje mora rasti i širiti se dok se ne preplavi u vanjsku manifestaciju kao čednost u odijevanju.

Ako kod nekoga primijetim nedostatak čednosti u odijevanju – učini me poniznom, Gospodine. Daj da ne budem ponosita. Radije, odvrati odjednom moje srce od mišljenja da sam ja bolja, a drugi manje vrijedni i usmjeri ga prema Tebi koji treba biti cilj i želja svih.

Daj da se približim bližnjemu tako da pomažemo jedan drugome rasti u sva četiri aspekta skromnosti.

4. Umjerenost u ponašanju

Četvrti i posljednji aspekt skromnosti je skromnost i čednost u ponašanju.

Ovaj aspekt navodi kako bih se trebala ponašati prema drugima i pored drugih. Sv. Franjo Saleški kaže: „skromnost u mome srcu vodi me da govorim čedne i skromne riječi te me čuva od grijeha ismijavanja i ruganja”.

Istina je, Gospodine jer kako mogu biti skromna i ponizna ako na druge gledam s visoka, ako ih prezirem svojim riječima ili ponašanjem?

Ako mi netko dozlogrdi, mogla bih zakolutati očima ili uzdisati. No, to su s moje strane neskromne reakcije.

Trebam trpjeti druge s ljubavlju i strpljenjem, baš kao što i Ti, moj Gospodine, trpiš moje greške s ljubavlju, strpljenjem i izvanrednim praštanjem.

Katekizam kaže da skromnost potiče strpljenje i umjerenost u odnosima ispunjenima ljubavlju. Da, pozivaš me da sa svim svojim voljenima– prijateljima, obitelji – gledam dalje od sebe, da razmišljam o dobroti drugih zbog Tvoje slave.

Skromnost u ponašanju poziva me na strpljenje i blagost – pravo poricanje sebe. To je mnogo teže nego provesti vrijeme samo s onima koji udovoljavaju mojim željama zbog moje sklonosti ugađanju sebi.

Gospodine Isuse, pomozi da uvijek imam blagost i suosjećanje za druge, kako bih u svom ponašanju mogla rasti u skromnosti i čednosti.

Podari mi plod skromnosti i čednosti.

Posadi ga duboko u mene. Njeguj ga i pomozi da raste. Daj da procvate u poniznosti kako bih mogla spoznati svoju vrijednost i željeti da postanem ona za koju me želiš da postanem. Daj da čini umjerenim moju znatiželju i podari mi dar marljivosti. Neka utječe na moje odijevanje i očituje se u svem mom ponašanju.

Isuse, molim te za dar skromnosti i sve što će mi pomoći da vodim život svetosti. Amen.

Upamtite: skromnost i čednost dolaze iz srca.

Danas smo otkrili četiri aspekta skromnosti kojima trebaju težiti i muškarci i žene:

Poniznost, marljivost, čednost u odijevanju, umjerenost u ponašanju.

Nastojte urediti svoj život i želje prema Bogu te rasti u svim aspektima ovog ploda Duha Svetoga.

Neka skromnost prevladava u vašem životu – iznutra prema van.

Imajte na umu da „(skromnost i čednost) ovisi o srcu kao svom izvoru” i vježbajte svoje srce da voli i želi jedino Boga – izvor vječne dobrote.

Neka se skromnost ukorijeni u vašem srcu i raste u poniznosti i marljivosti dok se ne preplavi u vanjsku manifestaciju kroz odijevanje i ponašanje.


Sara Estabrooks – Tojesussincerely.com
Prevela: dr.sc. Danijela Janjanin
Foto: Danijela Ljubas

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.