Svjedočanstvo o čednosti: Ti i ja smo odgovorne za osobe koje smo navele na grijeh požude

Svjedočansvo o čednosti

Draga sestro u Kristu,

Jesi li se ikada zapitala kako tvoje odijevanje utječe na ljude oko tebe, privlačiš li tuđe poglede ili što otkriva tvoje odijevanje? Otkriva li kakva jesi ili je to samo zrcalo tvojih rana ili možda maska koju uvijek nosiš na sebi? Jesi li se zapitala jesi li dobar primjer svojoj djeci ili hoćeš li to jednog dana postati? Ja jesam. Ta i mnoga druga pitanja ušla su u moje misli, preispitala moje želje i osjećaje te pokucala na vrata moga srca u trenutku kada ga je Bog pripremio da budem spremna prihvatiti i nositi se sa novom spoznajom.

Vjerojatno kao i većina, od malih nogu odijevala sam ono što su mi roditelji rekli i dozvolili. Nisam previše o tome razmišljala, niti sam imala izbora. Međutim, u kasnijoj dobi svaka od nas dobiva priliku stvoriti svoj stil odijevanja. Kroz odrastanje često pomislimo kako naši roditelji ne znaju što je moderno. Možda i jest tako, no je li ta današnja moda ono što je dobro za mene, za moje spasenje i za ljude koji me okružuju? Kao srednjoškolka i studentica odijevala sam ono što mi se sviđalo ili ono što sam imala u svom ormaru. Nitko oko mene nije pričao o čednosti, tako da je to za mene bila nepoznanica. Malo je onih koji su danas spremni sebi i drugima priznati istinu o tome.

Dolazimo u srednju školu, počinjemo izlaziti i nekako se želimo drugima svidjeti pa pomislimo da to trebamo postići odjećom ili šminkom koja u većini slučajeva ne pokazuje ono što želimo da pokazuje – nas kakve jesmo. Duboko u sebi svaka od nas zna što je dobro, čedno i dostojanstveno, samo to trebamo otkriti uz Božju pomoć.

Dugo sam se uspoređivala s drugima

Često su mi ljudi govorili da izgledam puno mlađe, što mi je neko vrijeme smetalo, no kasnije sam se navikla na taj komentar te sam ga zanemarivala i potiskivala. Vjerujem da je to duboko u meni stvaralo duhovne rane koje su utjecale na moje postupke i neprihvaćanje same sebe. Dugo sam se uspoređivala s drugima pa čak i ružno mislila i govorila o sebi. Jednom prilikom sam bila vjenčana kuma svojoj dragoj prijateljici te sam u potrazi za haljinom odlučila kupiti usku i kratku haljinu sa zatvorenim dekolteom. Htjela sam napokon izgledati kao djevojka svojih godina. Moram priznati da sam se tijekom vjenčanja i slavlja često pogledavala i povlačila haljinu prema dolje. Danas, gledajući slike, sramim se i molim Boga da mi dečki i muževi kojima sam možda izazvala napasti mogu oprostiti.

Ptam se koliko puta sam u svom životu tako nekog sablaznila ili ga navela sagriješiti u mislima i pogledu. Bogu hvala što sam mogla spoznati istinu i što takvih slučajeva nije bilo puno. Prošle su godine i godine moje borbe i molitve za to, pa i puno ispovijedi i novih odluka. Svom dečku (sadašnjem mužu) često sam se željela iznova svidjeti, srediti se za njega, biti bolja od drugih djevojaka. Sve te unutarnje borbe, strahovi, uspoređivanja i podcjenjivanja sebe utjecala su na izbor moje odjeće.

Bolje je iznutra se pripremiti za susret s dečkom nego izvana

U jednom trenutku, pri završetku srednje škole, u molitvi mi je došla spoznaja da se bolje iznutra pripremiti za susret s dečkom nego izvana te kako uređivanjem, šminkom i odjećom prolete sati i sati našeg života. Često pritom ni ne pomislimo da bismo se mogle duhovno pripremiti za određeni susret, izlazak, razgovor za posao i ostalo. Po toj spoznaji sve se polako počelo slagati na svoje mjesto. Znala sam primjećivati kako djevojke povlače majice prema gore ili suknje prema dolje, što je pokazatelj da se tako obučene ne osjećaju ugodno.

Često sam sa sadašnjim mužem pričala o utjecaju takvog odijevanja i on mi je iskreno priznao kako mu je najteže ljeti kada se često mogu vidjeti gole noge, duboki dekoltei, itd. Rekao mi je kako mu je sada lakše, jer sve to s Bogom rješava u molitvi i da odvraća pogled, ali draga sestro, koliko ima onih koji nisu u vjeri, koji se ne trude odvraćati pogled, koji nisu svjesni koliko ih to ranjava i koji to ne žele ni samima sebi priznati?

Ti i ja smo odgovorne za osobe koje smo navele na grijeh požude svojim nečednim odijevanjem

 Možda ponekad i ne želimo da odvraćaju pogled, ali želimo li da nas gledaju kao objekte? Draga sestro, ti i ja odgovorne smo za sve te osobe koje smo sablaznile, za njihov grijeh požude i jednog ćemo dana stati pred Boga htjele to mi ili ne. Isus je rekao: „Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njom učinio preljub u srcu.“ (Mt 5,28)

U prvim doticajima s tom spoznajom, počela sam se odijevati kako sam ja mislila da je dobro, uske hlače te normalne zatvorene majice, ali još uvijek dovoljno uske da ističu tijelo. Ponekad sam u mislima osuđivala djevojke koje nose mini suknje, a ja sam kao bila dobro odjevena?! Ali koja je razlika je li nešto kraće ili je duže i pripijeno? Bila sam toga svjesna, ali ponekad bih još znala pasti. Dugo vremena sam molila za prihvaćanje sebe, svojih talenata i svega ostaloga. Bog mi je podario predivno iskustvo u osobnoj molitvi i na molitvenom susretu. Stajala sam tamo prihvaćajući sebe i shvaćajući da me Bog ljubi baš takvu. Napokon sam bila onakva kakvom me Bog stvorio, bez maski. Vapila sam Bogu da mogu sebe vidjeti na ispravan način.

Nedugo nakon toga, čula sam nešto o čednom odijevanju. Upisivanjem na internetu naišla sam na video koji me potaknuo na još dublje razmišljanje i promjenu. Počela sam istraživati što bi u praksi bilo čedno odijevanje, a kad bih vidjela nečedno odjevenu djevojku, zamolila bih Boga da tu djevojku blagoslovi  i obdari tom spoznajom. Dolazilo je sve više pitanja: Kakav kupaći kostim obući? Ima li zaista razlike između odijevanja istih kratkih hlačica na moru i u kontinentalnom gradu? Koja je razlika odjenuti se čedno u crkvi, a u svakodnevici ne? Bog je svugdje.

Čak je i nama katolkinjama postalo normalno odijevanje uskih hlača i tajica koje su danas u modi

Gospa u Fatimi je rekla da će doći moda koja će vrijeđati njenog Sina, a danas je moderno i normalno nositi se kako su se u to vrijeme prostitutke nosile. Jako me dirnulo kad sam pročitala poruku Gospe Fatimske iz 1917. godine. Od tada to ne mogu izbiti iz glave. To nisu male riječi. Možemo preko svega toga prijeći i praviti se da nije tako, ali sve više se u naš način odijevanja uvlače uske hlače i tajice koje su danas u modi. Čak je i nama katolkinjama to postalo normalno. Nekad sam se i ja tako odijevala, ali zapitala sam se što time želim postići? Možda će moje tijelo nekome izgledati privlačno, ali kako će vidjeti moju dušu i kako će na ispravan način gledati ono što je Bog stvorio? Bog nas je stvorio predivne, jedinstvene i čudesne, ali On isto tako želi da to čuvamo za brak, za svog muža ili u slučaju poziva časne sestre za svog zaručnika Isusa.

Budi hrabra u odupiranju napastima ovog svijeta i u svakodnevnoj borbi

Draga sestro, i ti imaš priliku mijenjati svijet oko sebe, zaštiti svoje dostojanstvo. Nemoj to propustiti. Nemojmo se suobličavati ovom svijetu. Budimo Božje princeze. Moramo drugima zračiti unutarnjom ljepotom. Dakako, treba se urediti, ali zato postoji čedno odijevanje koje nije ružno, već može biti vrlo lijepo i jedinstveno. Na taj način ćeš lakše živjeti i čistoću u vezi ako se na nju odlučiš (doista preporučujem) i tako ćeš zaštiti sebe i svog budućeg muža. I dalje će biti napasti i ismijavanja, ali uvijek se moramo pitati što Bog misli. Prihvati sebe baš onakvom kakvom te je Bog stvorio. Budi hrabra u odupiranju napastima ovog svijeta i u svakodnevnoj borbi. Odlučimo se biti drukčije kako bismo mogle zajedno pomoći našoj braći u Kristu, našim mladićima, muževima, sinovima i svećenicima koji su nam dar od Boga. Bog je naša snaga u svakoj kušnji. Svaki dan imamo priliku iznova se truditi protiv uspoređivanja s drugima i gledati na sebe ispravnim očima, bez straha te svaki dan iznova težiti savršenstvu. Isus je rekao: ,,Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš na nebesima.“

Molitva za čednost

Bože moj, danas Ti želim zahvaliti na daru mog života, želim Ti reći hvala što si me stvorio tako čudesno. Hvala Ti što si me tako oblikovao i što si me želio takvu. Hvala Ti što ne odustaješ od mene i što me toliko ljubiš.

Dragi Gospodine, Ti vidiš moju čežnju da se mijenjam, moju čežnju da živim za Tebe. Pomozi mi da svojim odijevanjem drugima govorim da si Ti u meni, da moja odjeća bude pokazatelj mog života s Tobom. Daj mi snagu da promijenim način odijevanja i da spoznam istinu o tome i prihvatim je, ali još više istinu o samoj sebi. Gospodine, sada trebam Tvoju pomoć kako bih mogla sebe gledati na način na koji me Ti gledaš. Hvala Ti!

Oprosti mi na svim trenutcima kada sam svojim odijevanjem naštetila svojoj braći u Kristu, oprosti što im nisam bila primjer. Hvala što Ti uvijek opraštaš i što mi daješ priliku da krenem iznova. Pomozi mi u tome. Hvala Ti na svemu što ćeš učiniti u meni i što već činiš.

Hvala Ti što ćeš me učiniti radosnom i slobodnom da mogu tako voljeti sebe, svu braću i sestre i TEBE iznad svih i svega.

HVALA, SPASITELJU!


Anonimno – Žena vrsna
Foto: Pexels.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.