Zdrava torta sa šumskim voćem – bez pečenja

Zdrava torta sa šumskim voćem – bez pečenja, sirova torta, zdravo

Recepti sa šumskim voćem znače samo jedno – približava se ljeto! Ako ste za nešto osvježavajuće, voćno i zdravo, ova torta je pravi izbor u svako doba godine. Lagana je, nije previše slatka a opet zadovoljava potrebu za slatkim. Može biti slatki doručak ili međuobrok.

Odmah ću vam priznati – nisam vrsna kuharica. U zadnje vrijeme jako puno istražujem zdrave recepte i želja mi je da ih malo više približim i sebi i drugima oko sebe. Misija mi je dokazati da zdravo i te kako može biti ukusno.

Sve što radim je zaista jednostavno i pristupačno svima. No, trudim se u recepte dodati i neke nove zdrave sastojke. U ovom receptu to su psyllium ljuskice koje su prvi „superfoods“ koji sam isprobala. Psyllium ljuskice dobivene su od biljke Plantago psyllium (indijski trputac). Neutralnog su okusa i sadrže čak 85% vlakana. Odlične su za regulaciju probavnog sustava i lakše mršavljenje. Imaju veliku moć apsorpcije vode te povećavaju svoj volumen za više od 10 puta, zbog čega je prilikom njihove konzumacije u organizam potrebno unositi više tekućine. Dodaju se u slastice za postizanje želatinoznosti, ali i u kruh za postizanje bolje gustoće. Mogu se nabaviti u svim trgovinama koje sadrže dobar izbor zdravih namirnica (preporuka: Tvornica zdrave hrane), ali i naći na policama sa zdravom hranom u većim supermarketima (npr. SPAR).

Sastojci:

Podloga od keksa:

  • 250 g keksa (McVities Digestive)
  • 130 g grčkog jogurta

Krema sa šumskim voćem:

  • 300 g grčkog jogurta
  • 500 g smrznutog šumskog voća
  • 1 banana
  • 4 velike žlice meda (ako je voće kiselije, dodajte više)
  • 4 velike žlice kokosovih mrvica
  • 3 velike žlice psyllium ljuskica
  • kokosovo brašno, kokos čips i/ili voće za ukrašavanje

Priprema:

Sameljite kekse, dodajte im grčki jogurt i miješate dok se sastojci dobro povežu i pretvore u kompaktnu smjesu. Raspodijelite smjesu na dno kalupa za tortu (promjera 20 ili 24 cm).

Izblendajte šumsko voće, bananu i grčki jogurt. Smjesu prebacite u veću posudu i ručno umiješajte još kokosove mrvice, med i psyllium ljuskice. Rasporedite smjesu na podlogu, ukrasite po želji i ostavite u hladnjaku preko noći.

Savjeti:

Podlogu možete napraviti i s nekim drugim keksima. U tom slučaju prilagodite količinu grčkog jogurta tako da smjesa ne bude ni previše vlažna ni previše suha. Za podlogu od keksa jako je bitna točna količina grčkog jogurta, odnosno omjer keksa i jogurta, kako bi se torta mogla lagano izvaditi nakon rezanja. Ako je smjesa ljepljiva i teško ju odvajate od kalupa, sljedeći put probajte sa smanjenom količinom grčkog jogurta (npr. 10 g manje).

Ako imate manji blender, izblendajte samo voće. Nakon blendanja u posudi ručno umiješajte sve ostale sastojke. Voće se može teško blendati u nekim slabijim blenderima. U tom slučaju dodajte 3 velike žlice vode te povećajte psyllium ljuskice za još jednu trećinu velike žlice.

Umjesto meda možete koristiti i agavin sirup ili neki drugi prirodni zaslađivač. Svakako probajte kremu i prilagodite si količinu zaslađivača.

Torta se može napraviti s bilo kojim bobičastim voćem. Osim sa šumskim voćem, do sada sam radila i sa smrznutim malinama te sa svježim borovnicama. Obje su ispale odlične i jako zanimljive boje. Kod promjene voća bitno je paziti na količinu meda jer o odabiru voća ovisi kiselost kreme. Na primjer, za kremu od borovnica treba manje meda nego za kremu od malina koje su kiselije.

Neka vam bude blagoslovljen ovaj slatki zalogaj!


Iva Miličević – Žena vrsna
Foto: Iva Miličević

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!