Jedan pastir: Scott Hahn razmatra čitanja 16. nedjelje kroz godinu

sine davidov, poslužitelj, čaša, poštovati zakon, kome, gozbu, uzmite jedite, više od kruha, ulomci kruha, jedan pastir, crkveno poslanje, sin marijin, ustani, mora rasti, drvo, koji je obećan, ne, uništiti, čas, mrak, prazan, naviještati kraljevstvo, novi vjetar, zajedništvo osoba

Čitanja

Jer 23,1-16
Ps 23,1-6
Ef 2,13-18
Mk 6,30-34

Nakon što se dvanaestorica apostola vratila s njihovog prvog poslaničkog puta u današnjem evanđelju, naša čitanja se nadovezuju na autoritet i poslanje Crkve.

Jedan pastir – Isus Krist – sabire sve ovce

Jeremija kaže u prvom čitanju da su vođe Izraelaca svojom bezbožnošću i praznovjerjem, upropastili i raspršili „ovce paše Njegove“. On obećava da će Bog poslati pastira, kralja i sina Davidova, da skupi izgubljene ovce i odredi im nove pastire. (vidi Ez 34,23)

Upravo je mnoštvo koje se skupilo na zelenoj travi prema današnjem Markovom evanđelju (vidi Mk 6,39), početak tog ostatka ovaca koji je Jeremija obećao da će biti vraćen na livadu izraelsku. Ljudi u mnoštvu izgledali su kao da su prepoznali da je Isus Gospodin, pastir dobri (v. Iv 10,11), kralj na kojega su čekali (v. Hoš 3,1-5).

Isus se sažalio nad njima, gledajući u njih kao u ovce bez pastira. Ovu rečenicu koristio je Mojsije kad je opisivao potrebu izraelskog naroda za pastirom kojega budu slijedili (v. Br 27,17). I kao što je Mojsije odredio Jošuu, Isus odredi dvanaestoricu apostola da nastave poput pastira voditi Njegov narod na zemlji.

Crkva traži svaku izgubljenu ovcu

Isus je također rekao da postoje i one druge ovce koje nisu iz izraelskog ovčinjaka, ali da će i one čuti Njegov glas i pridružiti se i bit će jedno stado i jedan pastir (v. Iv 10,16). U Božjem planu, Crkva bi najprije trebala tražiti izgubljenu ovcu Izraela, da bi zatim mogla sve narode skupiti u jedno stado (v. Dj 13,36; Rim 1,16)

Pavao također u današnjoj poslanici gleda na Crkvu kao na novu tvorevinu, u kojoj su oni narodi koji su nekoć bili udaljeni od Boga, sada sazdani u „jednome novome čovjeku“ zajedno s djecom Izraela.

Kao što pjevamo u današnjem psalmu, kroz Crkvu, Gospodin, naš dobri pastir, još uvijek dovodi ljude k zelenim pašnjacima nebeskog kraljevstva, do spokojnih voda krštenja; On još uvijek maže uljem Potvrde i rasprostire euharistijsku trpezu pred svima, bogati puneći njihove čaše sve do prelijevanja.


Scott Hahn – St. Paul Center
Prevela: Martina Gazdek
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!