7 razloga zašto molitva krunice treba biti i tvoja svakodvnevna navika

molitva krunice

Molitva krunice je nešto na što su pozivali svi Crkveni autoriteti. Ivan Pavao II., sv. Maximilian Kolbe, Majka Tereza, Padre Pio, sv. Terezija Avilska i mnogi drugi. Zašto su to činili? Što je to toliko važno u tim kuglicama nanizanim na uže ili svilenkastu nit? Naša je nebeska majka to jednom prilikom pojasnila blaženiku Alanu de la Rocheu:

„Dok moliš krunicu, anđeli se raduju. Presveto Trojstvo uživa u tvojoj molitvi. Moj Sin se raduje, a i sama sam sretnija nego što možeš zamisliti. Nakon Svete Mise, od svega što Crkva posjeduje, najdraža mi je krunica.“

Marija je radosna kad god prebireš zrnca moleći krunicu. Nju, Kraljicu Anđela, Majku Božju, Zaručnicu Duha Svetoga, Kraljicu Neba, krunica raduje toliko da ju je po svetom Dominiku darovala cijelome svijetu i obećala svima koji je budu molili mnoštvo blagoslova.
Trebaš li još razloga ili si se već primila krunice? Moramo ovu molitvu učiniti svojom navikom. Moramo se potruditi naći vremena svaki dan. Ako se samo malo potrudimo, velike će se stvari dogoditi.

Ako ipak trebaš još koji razlog, donosimo ti ih čak sedam!

1. Molitva krunice nam pomaže u borbi protiv napasti

Đavao je stvaran i nepokolebljiv. Više od svega želi nas vidjeti kako se valjamo u grijehu i udaljavamo od Boga. Nemoj odustati. Darovana nam je moćna zagovornica, ona od koje Đavao zazire, koje se najviše boji – Marija. U trenutcima napasti, kada pomisliš da ćeš popustiti pred starim grijehom, čvrsto se uhvati krunice. Moli Mariju i ona će te zaštititi od laži u koje te Đavao želi uvjeriti.

2. Ona nam pomaže da zastanemo i umirimo se

Osjećaš da gubiš kontrolu, da si zatrpana obvezama kojima nema kraja i na izmaku si snaga? Krunica ti je potrebnija nego što misliš. Naši su životi užurbani i nemamo vremena za gubljenje. Ipak, uvijek nekako nađemo vremena za šarene, primamljive ekrane svojih pametnih telefona pa virimo u tuđe živote i objavljujemo pojedinosti iz vlastitog. Ta nas aktivnost nerijetko još više iscrpi.

Ostavi mobitel. Ugasi televizor. Uzmi krunicu i pronađi pravi odmor u nekoliko tihih minuta provedenih zajedno s Majkom. Ona ti nudi blagoslov istinskog mira. Možda imaš vremena samo za jednu deseticu. I to će biti dovoljno. Ona je voljna i mrvice tvoga vremena koje joj daš pretočiti u blagoslov.

3. Kada molimo krunicu, naš je život prožet Kristom

Znamo da je Krist hodao Zemljom… ipak, svijet u kojem je živio čini se tako dalek našemu. Naš je svijet prepun tehnologije, komfora i sekularizma. Ponekad je teško ostati povezan s Kristom, suosjećati s njim. Čak i u molitvi, teško je posvijestiti si da je on stvaran i prisutan.
Krunica nam proviđa vrijeme za sabranost. Dvadeset otajstava krunice pomaže nam prošetati kroz najvažnije događaje Kristova života. Jednostavna, ponavljajuća molitva pomaže nam usmjeriti se potpuno na ono što je govorio i činio. Krunica nam pruža vrijeme i mjesto potrebno za susret sa Spasiteljem.

4. Molitva krunice nas povezuje s Nebeskom majkom

Isus nam je s križa darovao veliko blago – svoju majku. U Svetom Pismu čitamo: „Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: „Ženo! Evo ti sina!“ Zatim reče učeniku: „Evo ti majke!“, od toga časa uze je učenik k sebi.“ (Iv 19, 26-17)
Marija, Kraljica Neba, zaista nas voli kao svoju djecu i najveća joj je želja da budemo bliski njenome Sinu. Znati da nas toliko ljubi velik je dar, no uzvraćamo li joj tu ljubav? Trudimo li se njegovati svoj odnos s njom? Kako to uopće činiti?
Molitvom krunice.

Dok moliš krunicu, zamisli da je ona zapravo lanac koji spaja tvoj dlan s Nebom. Marija drži drugi kraj tog lanca, krunice i tako stvara most. Tamo je, na drugom kraju krunice i čeka te – uvijek.

5. Ne postoji snažnija zagovorna molitva

Koliko si puta obećala drugima da ćeš moliti za njih pa onda zaboravila? Možda si se i sjetila, ali si samo izmolila strelovitu molitvu u tom trenutku? Koliko često si se susrela s ljudima i situacijama koje su zbilja potrebne molitve, ali ti se činilo da to trebaš prepustiti drugima jer premalo vremena odvajaš za molitvu? Koliko često ti se činilo da imaš toliko nakana da ne znaš otkuda početi pa bi odustala i ne molila uopće?
Krunica odgovara i na taj problem.

Kada odvojiš vrijeme za krunicu svaki dan, stvaraš si vrijeme u kojem možeš pomoći onima koji trebaju tvoju molitvu. Predaj sve one koji su ti se preporučili u ruke Nebeske Majke.

6. Krunica pridonosi ostvarenju mira u svijetu

Marija je djeci u Fatimi rekla da mole krunicu za mir u svijetu. Nije rekla samo: „Molite!“. Rekla je: „Molite krunicu!“. Kada se prvi put ukazala u Fatimi, izbijao je Prvi svjetski rat. Potreba za mirom bila je itekako stvarna i velika. Čak i ako rat trenutno ne zahvaća naše područje, pozvani smo moliti krunicu za mir u svijetu.

Bilo da se radi o miru među državama, obiteljima, zajednicama, školama, među ljudima… Mir je nešto što neprestano trebamo tražiti.

7. Molitva krunice nam pomaže kada ne znamo što bismo molili niti na koju nakanu

Kada se osjećamo usamljeno, razočarano, kada strahujemo… moguće je da ne znamo ni za što bismo točno molili. Što bi to bilo dobro za nas? Možda se i sramimo išta tražiti od Boga zbog vlastitog grijeha i nevjere. Možda smo zapali toliko duboko u samosažaljenje da nismo u stanju trezveno razmišljati.

U takvim trenutcima krunica je ponovno snažan dar. Uzmi je u ruke i počni moliti te dobro poznate molitve koje si naučila još u djetinjstvu. Neka te uvuku u svoj ritam. Dopusti susretu Marije i Elizabete, arkanđelu Gabrijelu i svima drugima koje susrećeš u otajstvima da zagovaraju za tebe. Dopusti krunici da ti pročisti misli, umiri strahove i uspori otkucaje srca. Dopusti joj da te povede natrag u naručje Majke. Ona će se pobrinuti za tebe kako to samo majke znaju i mogu.

Uzmi je u ruke i počni je moliti. Krunica je savršena molitva i svoju ćeš Majku beskrajno razveseliti kada je počneš moliti. Imaj povjerenja u njezinu dobrotu i u snagu molitve krunice.

Kraljice Svete Krunice, moli za nas!


Nancy Bandzuch – Do small things with love
Prevela i prilagodila: Lea Potočar
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!