Kako u pećnici osušiti svježe začinsko bilje

začinsko bilje

Prenosimo odličan način kako smanjiti otpad i iskoristiti maksimum novca od svježeg bilja.

Priprema

Započnite temeljitim ispiranjem svježeg bilja. Položite ga na papirnati ručnik te ga posušite. Bilje treba biti što više suho prije nego što ga stavite u pećnicu.
Ako sušite manje tvrdo bilje, poput korijandera ili peršina, odvojite lišće od stabljike i bacite stabljiku. Ako sušite tvrđe bilje, poput ružmarina, možete preskočiti ovaj korak. Dok se suši, lišće će odmah otpasti sa stabljike.
Rasporedite bilje na papir za pečenje. Ja stavim jedan od svojih podložaka za pećnicu koji odlično posluže. Bilje se uopće ne lijepi i očistite za sekundu.

Sušenje

Stavite lim za pečenje s biljem u pećnicu na nisku temperaturu (150 – 170 stupnjeva). Ako je potrebno, upotrijebite drvenu žlicu da bi vrata pećnice ostala pritvorena. To omogućuje da sva vlaga od bilja izađe iz pećnice i da ne ugrozi proces sušenja.
Pripazite na bilje jer će se neke vrste vrlo brzo osušiti. Korijander se osuši za samo 30 minuta u pećnici! Korisno pravilo palca jest ostaviti bilje na 30 minuta te ih svako 10 minuta provjeravati sve dok se bilje pod prstima ne smrvi.

Spremanje

Jednom kad su se biljke osušile, možete ih zdrobiti u mrvice koristeći jednu od dvije metode. Prva metoda jest jednostavno ih smrviti prstima. Suho bilje je poprilično lomljivo, stoga je ovo većinom vrlo lako.
Druga opcija jest upotrijebiti mlin za kavu/začine. Jednostavno stisnite mlin nekoliko puta pazeći da ne pretjerate i slučajno ih pretvorite u prah.
Ostavite da se bilje potpuno ohladi te ga zatim uspite u male hermetičke spremnike za pohranjivanje. Za ovo je vrlo korisna upotreba podmetača za pećnicu.

Upotreba začinskog bilja

Suho bilje ima mnogo snažniji okus nego svježe bilje, stoga to morate uzeti u obzir kada koristite bilje u svojim receptima.
Korisno pravilo jest koristiti 1/3 količine suhog bilja kao zamjenu za svježe bilje. Primjerice, ako recept traži 1 jušnu žlicu svježeg ružmarina, vi možete upotrijebiti 1 čajnu žličicu suhog ružmarina (3 čajne žličice = 1 jušna žlica).


One Good Thing
Prevela: LR
Foto: One Good Thing

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!