Prepoznaješ li se u biblijskoj pjesmi o vrsnoj ženi?

Pjesma o vrsnoj ženi

Ako ste se kao katolkinja ikada zapitali što je sve potrebno da biste ispunili Božju sliku žene i majke i je li takva ikada opisana, pokušajte otvoriti Bibliju negdje po sredini, na sami kraj Izreka. U 31. poglavlju u Pjesmi o vrsnoj ženi ispisani su retci s opisom žene i majke koja nam ljestvicu s potrebnim kvalitetama podiže vrlo visoko, gotovo do neostvarivosti, ali istovremeno na neki pomalo inatljiv način budi u nama želju da i same postanemo po Božjoj mjeri.

Kakva je to žena i majka, što imam zajedničko s njom? U čemu da se ugledam?

Ime joj je Žena Vrsna i bila ona stvarna ili tek savršeno oslikan portret, Biblija utiskuje pečat u srce svakoj ženi koja pročita ove retke i, vjerujem, ne ostavlja je ravnodušnom.

Kroz mudre riječi otkrivaju nam se malo po malo sve vrline jedne žene i majke.

Vrsnoj ženi na prvom je mjestu suprug

Žena Vrsna na prvo mjesto stavlja svoga supruga, ona mu se potpuno posvećuje i obasipa ga ljubavlju i dobrotom čime mu se dušom i tijelom predaje. Muž u njoj nalazi mir, utjehu i pouzdanje. Ona je za njega utočište nakon burnog dana. Ona s njime dijeli svoju mudrost čime supružnici stoje bok uz bok jedno drugome dok donose životne odluke.

„Tko će naći ženu vrsnu? Više vrijedi ona nego biserje. Muževljevo se srce uzda u nju, i blagom neće oskudijevati. Ona mu čini dobro, a ne zlo, u sve dane vijeka svojeg.“ (Izr 31,10-12)

Ona je hraniteljica svoje obitelji

Ona je žena i majka. Hraniteljica svoje obitelji jer tu se ostvaruje, u ljubavi i brizi za svoje bližnje. Zna da su neprospavane noći uz svoje dojenče ili rana zora uz supruga blagoslovi bez kojih bi život bio isprazan. Srce joj je ispunjeno kada njenog muža i djecu čekaju mirisna jela na stolu. Promatra ih s blagim osmijehom na licu dok zahvaljuju Bogu na providnosti i na njoj.

„Još za noći ona ustaje, i hrani svoje ukućane“ (Izr 31,15)

Bog je vrsnoj ženi dao brojne talente

Žena je to koja svoje kvalitete koristi i za uspjeh svoje obitelji. Životnim iskustvom, mudrošću i marljivošću ona i materijalno pridonosi jer Bog joj je dao mnoge talente. Dužnost joj je iskoristiti ih, uložiti ono što joj je darovano da ne propadne uzalud.

„Opazi li polje, kupi ga; plodom svojih ruku sadi vinograd.“ (Izr 31,16)

„Vidi kako joj posao napreduje: noću joj se ne gasi svjetiljka.“ (Izr 31,18)

Ona je velikodušna i empatična

Podsjeća nas na neke osobine koje ponekad u životnoj strci potisnemo i zaboravimo. Podsjeća nas na potrebu siromaha i nevoljnika za našom suosjećajnosti i velikodušnosti, da ne okrenemo glavu od njihove ispružene ruke. Podsjeća nas da ne ostavimo Isusove riječi „što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,40) tek ispraznom frazom.

„Siromahu dlan svoj otvara, ruke pruža nevoljnicima.“ (Izr 31,20)

Ona je snažna i odgovorna

Žena je to koja bi svojom snagom nadmašila mnoge žene današnjice. Ona nije krila svoju snagu već u njoj nalazi svoje samopouzdanje i pouzdanje u sutrašnji dan. Svjesna je odgovornosti koju nosi, ali je jednako toliko svjesna kako joj je Bog snagu dao da ju može nositi kroz svaki dan.

„Odjevena je snagom i dostojanstvom, pa se smije danu budućem.“ (Izr 31,25)

Ona prenosi vjeru svojoj djeci

Vjera je temelj njena života. Iz vjere crpi mudrost koju prenosi na svoju obitelj. Kao majka, ona je čuvarica svoje obitelji, a kao što djeca prvo nauče majčin jezik, ona ih uči i pobožnosti. Prvim molitvama, prvim odgovorima na sva dječja pitanja, prvoj ljubavi prema Bogu.

„Svoja usta mudro otvara, i pobožan joj je nauk na jeziku. Na vladanje pazi ukućana i ne jede kruha besposlice.“ (Izr 31,26-27)

Ona zahvaljuje Bogu

Na kraju ispunjenog dana, uz osjećaj blaženog umora ona zahvaljuje Bogu na svim milostima i blagoslovima koji su joj dani. Razmišlja o tome kako ne postoji ljepše mjesto gdje bi mogla biti, o predivnom čovjeku pored nje i zdravoj i veseloj djeci koja poput srdelica pune svoju sobicu. Ujutro će ponovno dozvati Boga da ju prati jer On je Onaj koji je nosi i čije tragove vidi u pijesku.

„Lažna je ljupkost, tašta je ljepota: žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu.“ (Izr 31,30)

Osvrnimo se oko sebe. Zar se ne prepoznajemo? Zar nema u svakoj od nas barem dijelić Žene Vrsne? Zar nismo od Boga stvorene baš takve, vrsne duše, da ispunimo sve što nam je On dao?


LR – Žena vrsna
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.