Ljekovito bilje samo za žene – ublažava menstrualne tegobe, pospješuje postizanje i održavanje trudnoće

Ljekovito bilje za zene, Zdrav život, Mjesečnica, Plodnost

Moderna medicina rijetko upotrebljava ljekovito bilje, ali ono je kao pravo blago prirode još uvijek dostupno onima koji ga traže. Rezultati nedavnih znanstvenih istraživanja ukazuju na to da je ljekovito bilje u suvremenoj medicini nepravedno zapostavljeno – ona su uistinu razumna alternativa kemijskim lijekovima.

Ljekovito bilje može blagotvorno djelovati na čitav organizam, pa i na reprodukciju

Neka ljekovita bilja potiču lučenje ženskih spolnih hormona ili pak oponašaju njihovu prisutnost tako što se vežu na iste receptore. U ovom članku navodimo sedam takvih biljaka, njihove dobrobiti i preporučeni način konzumacije.

Obična vrkuta

Obična vrkuta u Hrvatskoj je poznata i pod nazivom Gospin plašt. Prisutna je u zapisima o ljekovitom bilju od srednjeg vijeka, a bila je vrlo omiljena sv. Hildegardi iz Bingena.

Čaj od vrkute možete pronaći u bilo kojoj ljekarni ili trgovini zdrave hrane. Upravo u tom obliku primjena vrkute doprinosi uravnoteženom djelovanju hormona i tako smanjuje predmenstrualne tegobe kao i tegobe klimakterija. Vrkuta također potiče laktaciju nakon poroda.

Prema istraživanju koje su proveli Hirsch i Grünberger 2012. godine, vrkuta jača i potpomaže očuvanje maternice. Stoga se preporučuje piti čaj od vrkute posljednjih 3-4 tjedna trudnoće kako bi se mišići i unutarnji organi područja zdjelice pripremili za porod.

Možete nastaviti piti čaj od vrkute i nakon poroda jer ubrzava proces zacjeljivanja svih organa i tkiva oštećenih tijekom poroda. Doprinosi vraćanju maternice u prvotno stanje i oblik u kojem je bila prije trudnoće te sprječava patološka krvarenja. Osim toga, vrkuta sprječava razvoj infekcija i pojavu groznice. U ovom slučaju preporuča se kupka s dodatkom vrkute umjesto pijenja čaja. Vrkuta se na poseban način preporučuje ženama kod kojih se učestalo javljaju spontani pobačaji. 

Prema istraživanju koje je proveo Ganz 2017. godine, vrkuta blagotvorno djeluje na sve takozvane ženske probleme. Tradicionalno se koristi za tretman svih menstrualnih nepravilnosti. Pomaže i prilikom deficijencije žutog tijela (lat. corpus luteum) pa tako sprječava i jedan od učestalih uzroka neplodnosti. Čaj od vrkute pospješuje ovulaciju i začeće.

Tijekom postovulacijske faze ciklusa, vrkuta doprinosi regulaciji razine progesterona i tako sprječava predmenstrualne tegobe poput razdražljivosti i jakih bolova. Čaj od vrkute svakako bi trebao biti obavezna namirnica u kuhinji svake žene.

Stolisnik

Ova biljka doprinosi regulaciji menstrualnog krvarenja. Suspreže prejaka krvarenja, ali i doprinosi jačem krvarenju kod preslabih menstruacija. Savjetuje se piti čaj od stolisnika i kod patoloških menstrualnih krvarenja te kod krvarenja u klimakteriju. Stolisnik također ublažava porođajne boli. Preporučljiv je prije, tijekom i nakon trudnoće.

Crvena djetelina

Osim što se primjenjuje u tretmanu ekcema i psorijaze, crvena djetelina ima blagotvorni učinak i na stanja koja se ponekad javljaju tijekom klimakterija poput depresije, osteoporoze te raka maternice i raka dojke koji su posljedica hormonalnih poremećaja (prema Hirsch i Grünberger, 2012.).

Codekas u istraživanju iz 2016. spominje crvenu djetelinu kao biljku koja pospješuje začeće jer potiče lučenje estrogena. Preporučuje se piti čaj od crvene djeteline kada želite postići trudnoću. Ova biljka potiče i pojačava lučenje majčinog mlijeka. Stoga je, osim prije trudnoće, crvenu djetelinu dobro nastaviti konzumirati i nakon poroda.

Važno je imati na umu da istraživanja o utjecaju crvene djeteline na organizam majke i djeteta tijekom trudnoće imaju neujednačene rezultate. Znanstvenici još nisu sigurni je li ova biljka sigurna za konzumaciju tijekom trudnoće. Tijekom neplodnosti, laktacije i menopauze znanstvenici svakako preporučuju konzumaciju ove biljke, ali isto tako preporučuju i da je izbjegavate tijekom trudnoće (prema Codekas, 2016.).

Malina

Čaj od lista crvene maline doprinosi učvrščivanju maternice, potiče stvaranje mlijeka, umanjuje mučnine i olakšava porođajne boli. Zbog svega navedenog, konzumacija ovog čaja preporučuje se u drugom i trećem trimestru trudnoće. Prema nekim istraživanjima konzumacija ovog čaja može čak i umanjiti rizik komplikacija tijekom poroda. Preporučuje se redovito piti ovaj čaj tijekom posljednja dva mjeseca trudnoće.

Divlji pelin

Divlji pelin potiče kontrakcije tijekom poroda i pomaže pri izbacivanju posteljice. Konzumacija divljeg pelina preporučuje se i nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula jer pomaže tijelu da ponovno uspostavi prirodan menstrualni ciklus (prema Ekiert i sur., 2020.).

Briofilum

U istraživanju iz 2020. znanstvenica Böhm piše da briofilum pospješuje ovulaciju i implantaciju oplođene jajne stanice u stjenku maternice. Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija briofiluma produljuje luteinsku fazu ciklusa, podiže bazalnu temperaturu kod žena te djeluje umirujuće i opuštajuće. Sve navedeno povećava vjerojatnost postizanja začeća i uspješne implementacije. Briofilum se preporučuje i nakon spontanog pobačaja kako bi pospješio obnavljanje maternice.

Prava rusomača

Ova biljka se tradicionalno koristi za tretman niza poremećaja zdjeličnih organa – tumora, upala, malformacija, krvarenja te pada bubrega ili spuštene maternice. Prava rusomača koristi se kao čaj ili kao tinktura. Može se primjenjivati izvana i iznutra.

Prstasta konopljika

Samo sjemenke prstenaste konoplje se koristi u fitomedicini. Svaki plod prstenaste konoplje sadrži četiri sjemenke koje mirišu slično papru. Potrebno ih je osušiti i samljeti u prah prije konzumacije. Nije preporučljivo konzumirati ovu biljku kao čaj jer aktivni agensi koje sadrži i koji ostvaruju ove dobrobiti tope u vodi. Ovu biljku upotrebljavajte kao začin (prema Hirsch & Grünberger, 2012.).

Sjemenke prstenaste konoplje doprinose smanjenju boli u dojkama, potiču lučenje prolaktina i pospješuju tok mlijeka. Doprinose i plodnosti jer liječe poteškoće lučenja progesterona. Preporučuju se i za tretman nedostatka estrogena te kod neredovitih menstrualnih krvarenja (prema Hirsch & Grünberger, 2012.).


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Lisa HobbsUnsplash

Literatura:

  • Böhm, A. (2020). Bryophyllum zur Unterstützung bei Kinderwunsch. Fertila. https://fertila.de/bryophyllum-unterstuetzung-kinderwunsch/
  • Codekas, C. (2016). Is Red Clover Safe During Pregnancy and Breastfeeding? The Herbal Academy. https://theherbalacademy.com/red-clover-safe-during-pregnancy-and- breastfeeding/ 
  • Ekiert, H., Pajor, J., Klin, P., Rzepiela, A., Ślesak, H., & Szopa, A. (2020). Significance
    of Artemisia Vulgaris L. (Common Mugwort) in the History of Medicine and Its Possible Contemporary Applications Substantiated by Phytochemical and Pharmacological Studies. Molecules (Basel, Switzerland), 25(19), 4415. https://doi.org/10.3390/molecules25194415 
Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.