5 razloga zašto moliti za duše u čistilištu

5 razloga zašto moliti za duše u čistilištu

„Čistilište nam svjedoči o velikom Božjem milosrđu i briše grijehe onih koji čeznu biti jedno s Njim.“
– sveti Josemaria Escriva

Kada ste posljednji put čuli propovijed o čistilištu? Ako je vaša župa poput većine drugih, vjerojatno se ne sjećate kada je to bilo. Kada ste zadnji put molili za duše u čistilištu? Ako ste poput većine katolika, onda je odgovor da niste odavno. Mi katolici prečesto zaboravljamo na molitvu za duše u čistilištu, većinom zbog nekoga straha da nas se ne smatra „srednjovjekovnima“ (kao da je to loša stvar), praznovjernima ili još gore, ekumenski neosjetljivima.

Čistilište postoji, evo zašto biste trebali moliti za trpeću Crkvu

Bez obzira na razlog zbog kojeg ih zanemarujemo, Crkva naučava da čistilište postoji i da postoji nepregledan broj duša u njemu kojima je potrebna naša molitva. Moj cilj nije dokazati da čistilište postoji ili pružiti teološku osnovu za njegovo postojanje. Umjesto toga bih vas volio potaknuti da molite za ovu „trpeću Crkvu“.
Donosimo 5 razloga zašto je dobro moliti za oslobođenje naše braće i sestara iz čistilišta.

1. Njihova bol je stvarna

Sveci su boli u čistilištu uspoređivali s bolima izgaranja u vatri. Štoviše, neki su sveci rekli da se patnja u čistilištu ne razlikuje puno od one u paklu. Jedan od glavnih uzroka boli za duše u čistilištu jest činjenica da su postigle spasenje, ali još ne mogu uživati u njegovoj utjesi. Ova odgoda uživanja u nebu dovodi ih do određenog stanja duhovne agonije. Sveti Toma Akvinski to objašnjava ovako:

“Što više netko žudi za određenom stvari, to više boli ako tu stvar nema. I stoga nakon prestanka ovozemaljskog života, želja za Bogom, Najvećim Dobrom, nemjerljivo se povećava u svim dušama pravednika (jer taj poriv za Bogom nije ograničen ovozemaljskim tijelom te predstoji vrijeme uživanja u Najvećem Dobru), ali zbog postojanja prepreka za sjedinjenje, duša neizmjerno pati zbog tog odgađanja.”

Stoga je patnja koju duše u čistilištu proživljavaju bolan i stvaran put koji se ne može do kraja shvatiti. Moleći i žrtvujući se, možemo im pomoći i olakšati njihovu patnju.

2. Oni su naša obitelj

Većina nas ima bake i djedove, neke druge članove uže obitelji ili roditelje koji su preminuli i vjerojatno se nalaze u čistilištu. Iz ljubavi prema njima, trebali bismo se moliti za njihove duše. Ako kojim slučajem nemamo nama poznatih preminulih članova rodbine, znajmo da su duše u čistilištu naša duhovna braća i sestre. Po sakramentu krštenja svi smo mi povezani u jednoj obitelji u Kristu, stoga bi nas ova obiteljska povezanost trebala potaknuti da se molimo za njih.

3. I vi možete završiti tamo

Budimo iskreni, većina nas nije toliko sveta da bismo zaobišli čistilište i moguće je da će većina nas i osjetiti njegov plamen koji pročišćava. Ako jako trpite, biste li željeli da vam netko ponudi olakšanje? Da, željeli biste. Moleći se za duše u čistilištu ispunjavate zlatno pravilo koje nam je dao Krist – da činite drugima ono što biste htjeli da drugi vama čine. Ako osjećate odbojnost prema molitvi za duše u čistilištu, stavite se na njihovo mjesto i upitajte se što biste vi željeli.

4. Ova molitva će vam donijeti radost

Moleći za duše u čistilištu dobivate određene milosti. Možete li zamisliti radost zbog susreta s braćom i sestrama u Kristu jednog dana na nebu znajući da ste im upravo vi pomogli svojom skromnom molitvom? Nadbiskup Fulton Sheen jednom je rekao: „Kada budemo ulazili u nebo vidjet ćemo mnoštvo duša kako nam dolaze ususret da bi nam zahvalile. Pitat ćemo ih tko su, a one će nam odgovoriti da su duše u čistilištu za koje smo se mi molili.“ Ono malo vremena koje smo mi žrtvovali u svom životu isplatit će se kada vidimo lica onih kojima je naša molitva pomogla.

5. Nije toliko teško

Moliti za duše u čistilištu je jednostavno, tako jednostavno da nemamo razloga da to ne činimo. Molitva za duše može biti kratka poput molitve za pokojne: „Pokoj vječni daruj im, Gospodine, i svjetlost vječna svijetlila njima. Počivali u miru. Amen.“ Možemo dodati kratku molbu našoj svakodnevnoj molitvi za blagoslov jela: „Blagoslovi nas, Gospodine, i ove darove… Molimo te, Gospodine, da duše preminulih kroz Tvoje milosrđe počivaju u miru.“ Zašto ove jednostavne molitve ne bismo molili svakodnevno?

Kako moliti za duše u čistilištu?

Dvije učinkovite molitve za duše u čistilištu su molitva Božjem milosrđu i molitva krunice, a zahtijevaju otprilike 10 do 20 minuta našeg vremena. Moliti ove snažne molitve jednom tjedno nije ništa u usporedbi s milostima koje duše u čistilištu, naša duhova braća i sestre, pritom dobivaju.

Konačno, možemo dati služiti misu za duše u čistilištu. Misna nakana obično iznosi 50 kuna, što je cijena nekoliko kava u kafiću. Ova milosrdna gesta pruža Bogu zadovoljštinu, a nama nije gotovo nikakav teret.

Malo tvoga vremena drugima može donijeti olakšanje

Čistilište nije ništa drugo nego iskustvo pročišćavajuće Božje milosti, pročišćavajuće ljubavi koja u potpunosti čisti sve naše mane. Iako nam se može činiti čudnim povezivati ljubav i milosrđe s boli, to je naposljetku stvarnost čistilišta.

Imamo mogućnost pomoći svima onima koji pate i donijeti im olakšanje. Učiniti to djelo je milosrđa i ljubavi koja se žrtvuje za druge. Od nas se ne traži neka velika žrtva, ali nagrada je doista velika.


Sam Guzman – The Catholic Gentleman
Prevela: Katarina Zarinkijević
Foto: Chris Arthur-Collins – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!