Kako u studenom izmoliti potpuni oprost za pokojne

Kako u studenom izmoliti potpuni oprost za pokojne

U studenom na poseban način molimo za duše u čistilištu, osobito za pokojne iz vlastite obitelji. Tradicionalno diljem Hrvatske obitelji na dan Svih svetih i Dušni dan pohode groblja, pale svijeće i polažu cvijeće na grobove svojih bližnjih. Jeste li znali da za svoje pokojne u studenome možete izmoliti potpuni oprost? U nastavku donosimo smjernice iz „Priručnika o oprostima“.

Kako izmoliti potpuni oprost ili djelomični oprost za duše u čistilištu

Da bi se zadobio potpuni oprost, nužno je, osim da nema nikakve privrženosti bilo kojemu, pa i lakomu grijehu, izvršiti propisano djelo i ispuniti tri uvjeta: sakramentalnu ispovijed, euharistijsku pričest i molitvu na nakanu Svetog Oca. Pri tome ispovijed može biti u roku od 15 dana, a pričest u roku od 8 dana od izvršenja propisanog djela.

Potpuni oprost, koji se može namijeniti jedino za duše u čistilištu, podjeljuje se vjerniku koji:

  1. od 1. do 8. studenog pobožno pohodi groblje i, makar samo i u duhu, moli za pokojne
  2. na dan kada se slavi spomen svih vjernika pokojnika (ili uz dopuštenje ordinarija, prethodne ili sljedeće nedjelje, odnosno na svetkovinu Svih svetih) pobožno pohodi crkvu ili kapelu te tamo izmoli Očenaš i Vjerovanje.

Djelomični oprost, koji se može namijeniti jedino za duše u čistilištu, podjeljuje se vjerniku koji:

  1. pobožno pohodi groblje i, makar samo i u duhu, moli za pokojne
  2. pobožno izmoli Jutarnju ili Večernju oficija za pokojne, ili zaziv Pokoj vječni

Da bi netko bio sposoban dobiti oprost, pa i djelomični, mora biti kršten, neizopćen, u stanju milosti barem na završetku propisanih djela.

Potpuni oprost moguće je dobiti jednom u danu, dok se djelomični može izmoliti više puta na dan.

Svojom molitvom možete ublažiti muke dušama u čistilištu

Podsjećamo, oprost je otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana; to otpuštenje vjernik, pravo raspoložen i uz određene uvjete postiže posredovanjem Crkve koja, kao poslužiteljica otkupljenja, ovlašteno dijeli i primjenjuje blago Kristovih i svetačkih zadovoljština.

Oprost može biti djelomičan ili potpun, već prema tome oslobađa li djelomično ili potpuno od vremenite kazne koja se duguje za grijehe.

Samo mi, kao dionici putujuće Crkve, možemo svojim molitvama ublažiti muke dušama u čistilištu. Nemojte zaboraviti moliti za svoje drage pokojne, kao i za one za koje nema tko moliti.


Lea Čorić – Žena vrsna
Foto: Ivan Dimnjaković – Best moments

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.