Ponašanja kojima parovi uništavaju svoj odnos i brak

parovi

Želite li popraviti svoj odnos s voljenom osobom?
Brinete se da ćete nehotice upropastiti svoju iduću vezu?
Saznajte koje su to tri velike pogreške kojima parovi unose razdor u veze i dokazano uništavaju brakove.

Michele je mislila da je njen brak lišen svih problema: ona i muž su preživjeli ustajanja usred noći zbog hranjenja bebe, hormonalne promjene raspoloženja i promjene životnog stila zbog dolaska bebe. Grant joj je pomagao oko mijenjanja pelena i nije se nimalo protivio preuzimanju dodatnih kućanskih poslova na sebe. K tomu, Michele i Grant se nikada nisu posvađali.
A onda ju je Grant iznenada ostavio jer je našao drugu.

Ono što je za Michele bilo potpuno neočekivano i nevjerojatno, psiholozima na Gottmanovom institutu za proučavanje međuljudskih odnosa bilo je predvidljivo.
Psiholog John Gottman i njegov tim znanstvenika sa Sveučilišta Washington predviđaju s točnošću od više od 90% hoće li brak uspjeti ili propasti na temelju proučavanja interakcije između bračnog para. Gottman i njegovi kolege su otkrili da postoje određeni ključni obrasci ponašanja koji su pokazatelj nesretnih brakova. Evo koja su to tri najveća prijestupa.

Izbjegavanje sukoba po svaku cijenu

Da, dobro ste pročitali.
Nije istina da se sretni parovi nikada ne svađaju. Zapravo, znanstvenici su otkrili da je izbjegavanje sukoba jedan od čimbenika koji predviđaju razvod u budućnosti. Neki se ljudi, bilo zbog svog temperamenta, bilo zbog odgoja, boje međuljudskih sukoba. Oni će radije popustiti ili neće reći ni riječ nego se upustiti u žustru raspravu, pogotovo s voljenom osobom. Međutim, izbjegavanje svih sukoba dovodi do potiskivanja osjećaja, što pak dovodi do emocionalnog udaljavanja. A teško je biti intiman s osobom od koje si se emocionalno udaljio.

Parovi koji izbjegavaju sukobe često imaju visoku stopu izvanbračnih afera – a to se događa čak i kod praktičnih katolika. Kada jedan supružnik ne pokazuje svoje iskrene osjećaje, on se može početi osjećati usamljeno i može upasti u zamku iskušenja.
Upravo to se dogodilo Michele i Grantu. Michele nije shvaćala da je Grantova sklonost izbjegavanju bilo kakvih sukoba i susprezanje osjećaja zbunjenosti i usamljenosti koji su se javili nakon rođenja njihovog djeteta, dovela do njegovog emocionalnog udaljavanja od Michele i toga da, u konačnici, potraži emocionalnu utjehu u kolegici koja mu je pružila pažnju i potporu.

Zašto onda parovi koji se stalno svađaju često prekidaju vezu ili se čak rastaju? To se često događa zbog NAČINA na koji se svađaju (vrijeđanje, kritiziranje, prijezir) i zbog toga što ne završe svađu.

Fizičko i verbalno zlostavljanje je uvijek pogrešno. Ali čak i najbolje veze uključuju sukob, podsjećajući nas da trebamo naučiti rješavati naše razmirice odgovorno i s ljubavlju. To nas vodi do naše iduće točke koju po svaku cijenu treba izbjegavati.

Prevrtanje očima

Ta naizgled bezazlena i uobičajena gesta izražava otrovan nivo prijezira. A prijezir uništava odnos.
Svi se parovi (čak i oni koji su u sretnom braku) ponekad svađaju i izgovaraju žestoke riječi zbog kojih kasnije požale. Međutim, probleme u odnosima ne uzrokuje poneka svađa ili izraz ljutnje. Istraživanje dr. Gottmana pokazuje da je obrazac neprestanog kritiziranja i prijezira, izbjegavanja i povlačenja u sebe ono što dovodi do nezadovoljstva u braku. Sva ova ponašanja nanose štetu brakovima i vezama, no najotrovniji od njih je prijezir.
Kada su se supružnici u istraživanju odnosili jedno prema drugom s prijezirom, bili su uvjereni da su njihovi bračni problemi toliko teški da se ne mogu riješiti i često su se razbolijevali tijekom idućih nekoliko godina. Ljutnja sama po sebi nije imala isti učinak. Prijezir ne pokazuje ni trunku suosjećanja. Prijezir čini komunikaciju punu ljubavi, poštovanja i privrženosti gotovo nemogućom.

Na kraju se ispostavilo da je Grant imao osjećaj da ga Michele neprestano kritizira te da to čini čak prijezirno. Povlačio se u mrzovoljnu tišinu kada bi ona preokretala očima na njegove nespretne pokušaje da joj pomogne oko bebe ili kada bi ga kritizirala zato što radi dokasna. Zapravo su njen melankolični temperament (koji obično vidi čašu kao napola praznu) i sarkastični smisao za humor doprinijeli pomalo negativnom tonu u njihovu braku. Gottman je otkrio da je kod najsretnijih parova omjer pozitivnih komentara ili gesti i kritike pet prema jedan. Ne nailazeći na mnogo pozitivne komunikacije, Grantovom „spremniku ljubavi“ ponestalo je goriva.

Zaboravljanje prošlosti

Ne loših stvari; njih je dobro zaboraviti.
Sretni parovi prisjećaju se i razmišljaju o lijepim razdobljima, romantičnim trenutcima iz prošlosti, čak i lijepim uspomenama kada su svladavali poteškoće. Kada imaju na umu širu sliku (njenu dobrotu, njegove dobre radne navike) parovima je lakše zaboraviti na sitnice koje ih živciraju (njegova navika da istiskuje pastu za zube iz sredine, njeno nesnalaženje na karti). Dr. Gottman i njegov tim znanstvenika sa Sveučilišta Washington otkrili su da su sretni parovi tražili načine da pohvale jedno drugo i rado su dijelili lijepe uspomene. U teškim bi se trenutcima prisjećali lijepih uspomena, rasplamsavajući time ponovno ljubav i privrženost prema partneru.

Lijek za ponašanja koja uništavaju odnos su poštovanje, privrženost i suosjećanje. Kao što nam je Krist rekao: „U ovom svijetu imate muku“ (Ivan 16,33). Patnje se stalno događaju. No bitan je način na koji podnosimo patnje u životu. Uz Božju milost, imat ćemo snagu koja nam je potrebna da rješavamo naše sukobe u vezi s ljubavlju, poštovanjem i suosjećanjem. No prije svega, naša vjera nam daje nadu: životne patnje su prolazne i Kristova radost i mir nam uvijek stoje na raspolaganju.


Laraine Bennett – Catholic News Agency
Prevela: Maja Dukmenić
Foto: Aleksandra Mazur – Unsplash

 

Ako želite raditi na sebi i svom braku, pročitajte i:
Načini na koje nesvjesno uništavate svoj brak i supruga
Kako pružiti riječi potvrde svom supružniku?
Zašto je u braku važna strpljivost?

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.