Biti prisutna: Ne samo blizu, nego bliska

Biti prisutna: biti blizu, bliska; Dragocjenija od bisera

U mom opisu autora piše da sam zaljubljenica u produktivnost. Vjerujem da nisam jedina. Produktivnost je vrlo popularna danas. Meni pruža poplavu dopamina (osjećaj uspjeha, sreće i zadovoljstva), a drugima me predstavlja kao onu koja sve stiže. Oboje savršeno godi mojoj taštini. Kao da me ta produktivnost tapša po ramenu i govori mi da sam dobra. Milina!

Od zaljubljenice do ovisnice o produktivnosti

Malo po malo postaje premalo trenutna produktivnost pa želim još. Hvata me nervoza ako činim nešto što nije produktivno. Gledam film i usput „scrollam“ po mobitelu. Ručam sama i usput gledam nešto. Čistim i usput slušam podcast. Dojim i usput čitam. Ništa od ovoga nije loše dok mogu ipak odabrati raditi samo jednu stvar i pritom ne osjećati nemir. Ako ne mogu, to je problem. Više nisam slobodna, nego sam rob produktivnosti.

Već dugo primjećujem da sam od zaljubljenice u produktivnost prešla u ovisnicu o produktivnosti. Majčinstvo mi je to na najbolniji način razotkrilo. U mom naručju je mala, slatka, nasmijana beba željna mene. A ja jedva čekam da zaspi da bih radila nešto produktivnije od uživanja u razmjeni pogleda, dodira i osmijeha. U teoriji sam svjesna da zapravo nema ničega važnijeg. Nitko na mene ne vrši nikakav pritisak. A svejedno je taj poriv za produktivnosti tu. Čuči u meni i stalno me uznemiruje.

Teško mi je biti prisutna, pogotovo u molitvi

Ovo me podsjetilo na moju vječnu rastresenost u molitvi. Teško podnosim tišinu i prebivanje. Čine se tako neproduktivni. Onda bježim u razne pobožnosti jer tako ipak mogu staviti neku kvačicu da sam nešto odradila i osjećati se produktivnije i u duhovnosti. Pobožnosti su divno blago Majke Crkve i trebamo se njima koristiti. Ali one ne mogu biti jedine u mom molitvenom životu. Ne mislim na to da uz pobožnost trebam i sakramente – to se podrazumijeva. Nego, uz pobožnost trebam i osoban odnos s Bogom.

„Dopustimo Isusu da nas gleda! To je sigurno najvažnije u životu.“

Jacques Philippe, Naučiti primati

Kad smo zaljubljeni, godi nam dugo samo promatrati osobu u koju smo zaljubljeni. Ti pogledi su toliko duboki, ispunjavajući i predivni. A meni su s Bogom ti pogledi često dosadni, iako je On zaljubljen u mene, još se opirem konopima ljubavi (usp. Hoš 11,4). Bojim se zastati jer: što ako ne uspijem izgraditi taj odnos, što ako zbog prebivanja propustim učiniti nešto drugo? Bog ne očekuje da činim išta, osim da Mu dam svoje vrijeme i svoju prisutnost. Ako to činim, ne mogu pogriješiti. Plodovi neće izostati. Međutim, naći vrijeme i biti svjesno, potpuno prisutna… to je tako teško. To je potpuno suprotno današnjem načinu funkcioniranja.

Svi smo sposobni za prisutnost, samo smo je zapostavili

Ali, moja me beba naučila da smo po rođenju svi sposobni biti prisutni i da nam je izgradnja odnosa s bliskim osobama prirodan prioritet. Svijet nas je od toga odučio. Znači, valja mi se vratiti na početak i naučiti ponovno biti prisutna.

Kako? Otkuda krenuti? Vjerojatno put nije grandiozan. Sigurna sam da trebam krenuti malim i nespretnim koracima, ma koliko mi se to ne sviđalo. Bojim se neuspjeha, ali bojim se i ostati tu gdje jesam. Hoću li stvarno propustiti biti prisutna u najvažnijim odnosima?

Biti blizu, ali ne i bliska

Svaki put kada čitam evanđelje o tome kako neki zazivaju Isusa da ih pusti unutra i nabrajaju mu što su sve u Njegovo ime činili, gdje su sve sjedili blizu njemu… sledim se. Baš tako se osjećam. Blizu, ali ne bliska. I da, takva mogu biti i mužu i djetetu. Najbliža, ali ne i bliska. Zastrašujuće, zar ne?

Odnos se ne događa sam od sebe. Traži moju angažiranost. Traži da se dajem. A to znači i dati svoju produktivnost da bih mogla biti prisutna.

Nadam se da će mi sve ovo što sam podijelila s tobom biti poticaj. Da odbacim strah i uzmem Ljubav za ruku. Da me uči kako biti prisutna dok nesigurno i nespretno činim prve korake. Što kažeš, hoćeš li sa mnom?


Lea Čorić – Žena vrsna
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.