Vrijeme za čupanje korova – obiteljski vodič kroz korizmu

Obiteljski vodič kroz korizmu

„Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme. Vrijeme rađanja i vrijeme umiranja, vrijeme sađenja i vrijeme čupanja posađenog. “ (Propovjednik 3, 1-3)

Vrijeme posebno blagoslovljeno upravo za čupanje svog korova kojim su obrasla naša srca je korizma. Vrijeme kada nas glas iz pustinje poziva na obraćenje (Mk 1,3). Da odbacimo mlakost i odjenemo „svu opremu Božju da se mognemo oduprijeti lukavstvima đavlovim“ (Ef 6, 11). Čak i danas, u vremenu kada smo naviknuti ugađati sebi, kada je cilj lagodnost. Kada je cilj sve, samo ne korizma.

Ali, korizma je drugačija. Ona te kida od trenutka i usmjerava ti pogled na vječnost. Ona započinje podsjetnikom da si prah i da ćeš se u prah vratiti. Ona te pokušava prodrmati da shvatiš da je sve što gradiš prolazno. I da treba živjeti trenutak, ali živjeti ga tako da na umu imaš svoj konačan cilj. Druge ciljeve Nebu podredi.

I kuću. I auto. I studij. I reputaciju. I zdravlje.

Ako ti promakne Boga upoznati i blisko svoje srce s Njegovim ispreplesti, ništa nisi napravio. Jer ništa drugo ti na kraju neće preostati. Trgni se, čovječe.

Hrabro se boriti u svakodnevici

Neka ti ova korizma bude plodonosna. Neka ti pomogne da učvrstiš svoju volju i zavladaš svojim djelima kako bi te ona Nebu vodila. Da nijedan poriv ne bude jači od onoga da Isusu kažeš „I ja tebe volim.“ – tako što ćeš otići susresti Ga i po najvećoj mećavi kad ti se ne da, tako što ćeš ugasiti onaj film što ti kvari maštu ma koliko primamljiv bio, pregristi jezik kad kreneš ogovarati onu susjedu s kata. To su borbe.

I nisu smiješne. Zna svatko tko je pokušao oduprijeti im se.

Pokušaj, prije svega, tu korizmu živjeti u svojoj obitelji. Služeći svojim najbližima, trgajući skupa s njima korov oko srdaca. Naučite ove godine što je korizma. Istražujte, čitajte i živite.

Željele smo vam, kao urednice, u tome pomoći. Pripremile smo za vas Mali obiteljski vodič za bolje upoznavanje i dublje življenje Korizme kojeg možete pronaći u privitku. Mislile smo pri tome i na vaše  najmanje, pa ćete na portalu u četvrtak moći pronaći križni put za djecu, a u petak korizmenu aktivnost za djecu.

Neka vam sve to posluži da ovu korizmu postanete čvrsti u obrani svojih duša, da hrabro obrezujete sve ono što nije čisto, ljubazno, hvalevrijedno, krepost ili pohvala (usp. Fil 4,8). Sve ono što vas odvlači, pa čak i ono što vas jednostavno ne privlači bliže Gospodinu. Budite hrabri i odvažni, Bog vas ljubi.

Obiteljski vodič kroz korizmu možete preuzeti ovdje.

Lea Potočar – Žena Vrsna
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.