Kako napraviti uskrsnu svijeću kod kuće

Kako napraviti uskrsnu svijeću kod kuće

Približava se najveći dan u liturgijskoj godini – Uskrs. Uskrsna svijeća simbolizira Krista i važan je dio vazmenog bdijenja. I sami možete napraviti uskrsnu svijeću za obiteljsku liturgijsku upotrebu.

Kako napraviti uskrsnu svijeću kod kuće

Preporučam da prije no što se upustite u izrađivanje jednom pomno pročitate upute kako biste izbjegli nepotrebne pogreške.
Za ovaj projekt bit će vam potrebno:

 • svijeća (što deblja)
 • isprintani predložak*
 • olovka (idealno B olovka)
 • akrilna boja
 • kemijska olovka ili nešto drugo čime ćete rezbariti
 • vlažne maramice i/ili papirnati ručnici
 • ljepljiva traka, ravnalo
 • kist ili čačkalice
 • pet pribadača
  *Ja sam ovaj predložak isprintan na A4 papiru koristila za svijeću promjera 4cm i visine 29,5 cm. Pripazite kod printanja na veličinu vaše svijeće te po potrebi prilagodite veličinu predloška.

1. korak: Priprema predloška

Nakon što ste nabavili sve potrebno za projekt, isprintajte ili sami na papiru nacrtajte uzorak po kojem ćete rezbariti svijeću. S prazne strane papira dobro olovkom (idealno grafitnom B olovkom, no nije nužno) išarajte područje na kojem se s druge strane nalazi uzorak. Što više grafita ostane na papiru to bolje. Ovo će vam pomoći da preciznije prenesete uzorak na svijeću.

Kako napraviti uskrsnu svijeću kod kuće

2. korak: Prenošenje uzorka na svijeću

Papir s isprintanim uzorkom koji ste s druge strane išarali olovkom položite na svijeću tako da namjestite uzorak na mjesto koje Vam najbolje odgovara. Ljepljivom trakom možete pričvrstiti papir da se ne miče. Zatim počnite ići olovkom (ili bojicom ili kemijskom olovkom, nije bitno) po crtama uzorka tako da na kraju kada maknete papir na svijeći imate trag grafita u obliku željenog uzorka. Ako ste se predomislili i želite uzorak premjestiti na drugi dio svijeće, ne brinite. Grafit se može lako ukloniti. Jednostavno papirnatim ručnikom ili maramicom trljajte dio koji želite obrisati. Ako tako ne bude išlo, uvijek možete rubom ravnala ili škaricama blago oguliti tanki sloj voska.

3. korak: Rezbarenje

Spremni ste za rezbarenje! Uzmite kemijsku olovku (najbolje pokvarenu da ne bi bilo nepotrebnih tragova), odvijač ili bilo što drugo čime možete rezbariti vosak. Pazite na debljinu prilikom biranja alata. Prilikom rezbarenja radije počnite s plitkim linijama, kasnije ih možete lako produbiti po želji.

4. korak: Popunjavanje udubina bojom

Ja sam koristila crvenu akrilnu boju, no Vi uzmite koju imate i koja Vam se sviđa. Čačkalicom ili tankim kistom popunjavajte udubine. Slobodno ispunite čitave udubine i ne uzrujavajte se ako Vam boja ode preko ruba. To lako možete obrisati vlažnom maramicom ili kuhinjskim ručnikom. Po potrebi možete kombinirati suhu i vlažnu maramicu, a u gorem slučaju možete opet izguliti ravnalom neuredne dijelove. Ja sam ovu metodu poprilično koristila kod izrade svoje svijeće i odlično je funkcionirala, tako da se ne bojte koristiti je.

5. korak: BONUS

Po želji možete dodati detalje drugom bojom (u mojem slučaju zlatnom). Ovdje sam papirnatim ručnikom uzela malo boje i tapkala po unutrašnjosti križa što je stvorilo zanimljiv efekt.
Na uskrsnu se svijeću po običaju stavlja pet čavala kao simbol za pet Kristovih rana. Tako Vi, kao i ja, možete uzeti pribadače i njihove glavice rotirajući uvaljati u zlatnu boju (ili neku drugu). Tako će se stvoriti deblji sloj boje i glavice više neće izgledati tako plastično.
Čestitam! Uspješno ste izradili svoju vlastitu uskrsnu svijeću! Nemojte se obeshrabriti ako nije ispala onako kako ste zamišljali, sljedeća je godina nova prilika. Svijetlio Vam Krist!

„Probudi se, ti što spavaš, ustani od mrtvih i zasvijetlit će ti Krist.“
Ef 5, 14


Emanuela Matijaca – Žena vrsna
Foto: Emanuela Matijaca

Print Friendly, PDF & Email
Emanuela Matijaca

Voli crtanje, slikanje i svaku drugu vrstu kreativnosti. Uživa u dobroj knjizi, pogotovo Chestertonovoj, po uzoru na koga nastoji očuvati djetinje čuđenje prema svemu što je okružuje. Divi se prirodi, tišini i dubini noćnog neba u kojima vidi odraz Božjeg lica.