Slavlje Velikog tjedna u obitelji – prilika za početak ili obnovu kućne Crkve

Na početku smo još jednog Velikog tjedna. Mi živimo u svijetu, ali nismo od svijeta kaže sveti Pavao. Crkva nam to tako zorno oslikava preko liturgijske godine. Ako smo prije smatrali da obilježavanje liturgijske godine u obitelji nije nužno, vjerujem da nas je karantena tijekom pandemije koronavirusa razuvjerila. Našli smo se, vjerojatno prvi put u životu, u situaciji da nismo mogli ići u crkvu: ni na mise ni na obrede. Jedina crkva koju smo tada imali bile su naše obitelji, naši domovi. Vjerujem da smo tada naučili da Crkva ne govori uzalud o obitelji kao “kućnoj Crkvi” i prvoj kolijevci vjere.

Čak i ako smo sve do sada zanemarivali primarni zadatak svakog roditelja, a to je prenošenje vjere djeci, sada je nova prilika. Započinje Veliki tjedan. Možemo iskoristiti ovo vrijeme kao priliku da u svoje obitelji uvedemo Isusa kao Kralja naših domova i naših srdaca. Možemo čvrsto odlučiti da će na tom prijestolju zauvijek i ostati.

Početak Velikog tjedna je vrijeme za pospremanje kuće i čišćenje duše

Kendra Tierney, blogerica i kraljica slavljenja liturgijske godine u obitelji, ima zanimljive prijedloge za prve dane Velikog tjedna. Posvećeni su čišćenju i usklađeni s čitanjima toga dana. Pospremanje kuće prati i poniranje u dušu, preispitivanje savjesti.

Veliki ponedjeljak

Dan je kada se sjećamo trenutka kada je Marija pomazala Isusu noge i obrisala ih svojom kosom. Ta situacija silno je uznemirila Judu zbog „rasipanja“. Iskoristimo ovaj dan kako bismo preispitali svoj život: koje plodove donosimo? Jesmo li kao Juda više zauzeti materijalnim nego duhovnim? Jesu li naši odlasci u crkvu – hram Božji – bili trgovina, zabava, navika ili odlazak u kuću molitve?

S djecom možemo pregledati njihove igračke i druge stvari koje imaju. Srediti ih, ukloniti one koje su oštećene, a odvojiti poneku lijepu kako bismo je darovali potrebitima. Prije pospremanja možemo zajedno pročitati evanđelje dana, a kroz ovo pospremanje razgovarati o važnosti nenavezanosti na materijalna dobra, o dobrom upravljanju i sl. Svoj rad i umor možemo predati Isusu kao znak sjedinjenja s Njegovom mukom.

Veliki utorak

Utorak nam donosi uvod u Judinu izdaju. Svaki grijeh rađa se iz napasti – jedne ideje oko koje se zapletu naše misli i polako stvaraju nakanu iz koje izlazi čin. Tako je bilo i s Judom. Ponovno nakon evanđelja dana krećemo zajedno u pospremanje. Danas su na redu spavaće sobe i ormari.

Dok pregledavamo što se sve sakupilo tijekom godine u noćnim ormarićima, na policama, možemo se pitati: što je moje blago koje mi krade srce? Postoji li neki grijeh, makar i malen, koji mi je tako drag da ga se ne želim odreći? Dok pregledavamo ormare i izdvajamo odjeću koja nam ne pristaje ili nam nije potrebna, možemo se pitati: u što se odijevamo? Vodimo li računa o čednosti kako svojoj tako i svoje djece? U što smo duhovno odjeveni, kakvo nam je ponašanje? Na koncu, kao što se jaknama, kapama, kišobranima štitimo od utjecaja vremena, pitajmo se čime se štitimo od napasti i grijeha. Koliko poznajem svoju vjeru, kakva je moja molitva, čitam li Sveto pismo?

Velika srijeda

Dan Judine izdaje. Nekad su se kršćani svaku srijedu prisjećali Judine izdaje Isusa. Gledajući na Judu, lako je reći kako je on bio užasan ili slab čovjek i kako mi tako ne bismo postupili. Prava istina je da je svatko od nas svaki dan Juda koji grijesima Isusa predaje na smrt.

Djeci možete pomoći da osjete ovu istinu preko jedne jednostavne igre. Roditelji u nekom dijelu kuće sakriju 30 kovanica koje djeca trebaju pronaći. Možda se budu gurali ili varali ili će na kraju biti ljubomorni na onoga tko je pronašao više. Sad im možemo objasniti da nitko od nas nije pravedan, svi smo slabi i grijesima izdajemo Isusa. Možemo se pokajati kao Petar i dati zadovoljštinu – npr. simbolično darovati novac potrebnima. Kratak video koji je pripremila Kendra sa svojom obitelji može vam biti inspiracija.

Vazmeno Trodnevlje vodi nas do Uskrsa

Važno je potruditi se oko obreda Velikog tjedna. Kako možete približiti djeci obrede kako bi ih u crkvi mogli lakše razumjeti? Pročitajte neke ideje koje naša obitelj koristi ovdje.

Unaprijed provjerite kada su obredi u vašoj župi kako biste ostale aktivnosti mogli prilagoditi tome.

Najmanjima možete približiti otajstvo muke i smrti Isusove preko crtića, ali nemojte preskočiti razgovor. Materijali ma kako dobri bili djeci mogu pružiti informacije, ali samo osobno svjedočanstvo može pobuditi vjeru. Ako se dvoumite treba li malenima pričati o muci Kristovoj, preporučujem da pročitate ovaj tekst. Veliki petak je izvrsna prilika za križni put, ako do sada niste molili. Tekst prilagođen djeci potražite na poveznici.

Dane Velikog tjedna, posebno subotu, možete obogatiti i kreativnim trenucima za izradu uskrsnih ukrasa s Kristom u središtu. Ideje potražite ovdje. Na portalu vas čeka i članak s uputama za prirodno bojanje jaja.

Veliki tjedan je i prilika za početak ili obnovu molitve časoslova koju možete pronaći na aplikaciji Nova Eva. Časoslov kao liturgijska molitva uvijek ima primat nad ostalim oblicima koje sami možemo smisliti.

Krajnje je vrijeme da preuzmemo svoje poslanje u obitelji

U trenucima kad gubimo tlo pod nogama obično je to samo zato da shvatimo da nam nikada nije ni bilo čvrsto uporište. Jedina nada i jedino pouzdanje je u Bogu. Upravo On nam je dao poslanje majke i oca obitelji da ga vršimo ozbiljno i odgovorno. Nije župnik pozvan brinuti o duhovnom dobru tvoje obitelji, već ti oče koji si prvi svećenik svoje obitelji. Upravo ti si, majko, odgovorna za prenošenje vjere svojoj djeci. Možda tek u ovim vremenima možemo razumjeti tajne koje nam je prenio sv. Ivan Pavao II. Papa kada je govorio o obitelji kao kućnoj Crkvi i o roditeljima kao onima koji su prvi odgajatelji i prenositelji vjere u obitelji. Neka nam Blažena Djevica Marija u tome bude zvijezda vodilja i ruka pomoćnica! Blagoslovljeni vam ovi sveti dani pripreme za otajstvo uskrsnuća našeg Gospodina!


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Grant Whitty – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.