Ideje za uskršnje dekoracije doma s Kristom u centru

Ideje za uskršnje dekoracije doma s Kristom u centru

Bliži se najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Osim priprema svoje duše koje još uvijek odrađujemo u ovoj korizmi, pripremat ćemo i svoje domove. Ne želimo da nam zeko i pilići preuzmu i odnesu pravi smisao Uskrsa. Dobri stari Pinterest mi je dao puno ideja za uskršnje dekoracije doma na katolički način pa ih dijelim s vama i sigurna sam da će vas barem jedna ideja inspirirati.

Uskršnji vjenčić

uskršnje dekoracije, vjenčić

Ako ste radili korizmene vjenčiće (ideje možete pogledati ovdje), samo ih prepravite u uskršnje. Umjesto ljubičastog platna, na križ stavite bijelo. Možete dodati i natpis „Uskrsnuo je” i uskršnji vjenčić je gotov.

Uskršnji vrt

uskršnje dekoracije, uskršnji vrt

Uskršnji vrt je ideja koju smo već spominjali u korizmenim kreativnim idejama, ali evo je opet. Nije ga teško izraditi. Načinite drvenu kutiju u koju možete nasipati zemlju, posaditi cvijeće, oblikovati grob, brdo, staviti križeve… Pustite maštu da vam pomogne načiniti pravo malo remek-djelo. Ovaj vrt možete staviti gdje god imate mjesta – u hodnik, u dnevni boravak na komodu, na pod…

Pojednostavljena scena groba i uskrsnuća

uskršnje dekoracije, scena groba

Ako ste vješti u radu s drvom, vrlo brzo biste mogli imati svoju minijaturnu scenu groba i uskrsnuća. Lijep ukras, zar ne?

uskršnje dekoracije, scena groba

S djecom možete izraditi isto od papira, običnog kartona i kartona od toaletnog papira.

Dječje aktivnosti i kreativnosti

uskršnje dekoracije, dječji radovi, štapići za pregled grla

Štapići za pregled grla su materijal za nebrojene dječje kreativnosti. Mene je zaista osvojila ideja prikaza uskrsnuća pomoću plastične čaše i štapića. Čašu obojite u sivu boju, nacrtajte kamen i unutrašnjost obojite u crno.) Na štapić nalijepite Isusovu sliku i njegovim pomicanjem možete djeci pomoći vizualizirati kako je Isus ustao iz groba. Možda vam se više sviđa ideja izrade ukrasa kojeg možete objesiti – ne mora biti filc da izradite Isusa. Možete ga jednostavno nacrtati ili upotrijebiti kolaž papir.

uskršnje dekoracije, dječji radovi, papirnati tanjuri

Evo ideja s jednokratnim papirnatim tanjurima. Pomoću njih i štapića za pregled grla se vrlo lako može napraviti Isusov grob.

Jaja

uskršnje dekoracije, jaja

Vjerojatno ćete bojati jaja. Na njih možete ispisati neke biblijske pojmove vezane uz uskrsnuće, možda čak i cicate iz Biblije (npr. Iv 20,8), nacrtati ili nalijepiti križ, možda i (trnovu) krunu…

Uskršnje dekoracije za stol

uskršnje dekoracije, Golgota u tegli

Scena Golgote i groba u teglici, zdjeli za zlatnu ribicu ili zvonu – svejedno je. Jednako je lijepo i elegantno, a dovoljno malo da bude dekoracija na svečanom uskršnjem stolu.

uskršnje dekoracije, serviranje pribora

Sviđa li vam se ovaj način serviranja pribora za jelo? Treba vam malo kartona, ljepilo, isprintani natpis, salveta i pribor. Ovakvi simpatični paketići bi mogli iznenaditi i razveseliti vaše ukućane.

uskršnje dekoracije, uređenje blagdanskog stola

Evo još neke ideje za uskršnje dekoracije stola. Nadstolnjak s natpisom „Isus je živ”, „Isus je uskrsnuo”, „Grob je prazan” ili „Aleluja” bio bi baš prigodna dekoracija. Na drugoj slici vidimo više detalja – drveni natpis, čaša s ispjeskarenim motivom križa i srca, podmetač za tanjure s natpisom te križ kao dekoracija na salveti. Treća slika prikazuje dekoraciju u obliku trnove krune s natpisom da je Isus živ stavljenu na salvetu na tanjuru.

Posljednja slika je zanimljiva zbog svijeća s uskrsnim natpisima. Takve svijeće možete napraviti sami. Potreban vam je bijeli rižin papir kojeg možete nabaviti u hobi knjižarama, printer i fen ili decoupage ljepilo. Upute možete pročitati ovdje. Ako radite s fenom, rižin papir s isprintanom slikom samo prislonite na svijeću i vruć zrak iz fena će malo otopiti vosak svijeće te će se slika lijepo zalijepiti. Zatim ostavite da se svijeća osuši i ohladi.

Uskršnje dekoracije u obliku križa za dnevni boravak

uskršnje dekoracije, križAko biste željeli neku uskršnju dekoraciju s Isusom u centru pažnje, a puno vam je raditi uskršnji vrt, probajte s križem i prevješenom bijelom tkaninom. Možete ga staviti u teglu s biljkama/cvijećem, staviti natpis na njega ili lampice… Posljednja slika prikazuje najjednostavniju ideju – izrežite križ od kartona, umotajte ga u konop, stavite na neko postolje i dodajte neko bijelo cvijeće.

Na kraju želimo dodati da su jaja, pilići, leptiri i cvijeće također kršćanski simboli – i kao takvi su poželjni – jer simboliziraju ono što se dogodilo: rađanje života kroz smrt. Međutim, važno je jasno istaknuti tko je onaj koji je prošao kroz smrt i pobijedio je svojim uskrsnućem.

Nadamo se da vam je ovo bilo korisno i da ste dobili neke ideje za vaše uskršnje dekoracije.


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Pinterest

Suzana Džeko
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) troje vesele dječice. Gnijezdo su svili u baroknom Varaždinu. Urednica kategorije Dan po dan, voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Trudi se biti žena i majka po Božjem naumu, zahvalna što ju je Gospodin stavio na ovaj put. Uz diplomu magistre informatike, izabire karijeru mame kod kuće i u tome uživa cijelim bićem.