Korizmene aktivnosti i kreativnosti za velike i male

korizmene aktivnosti za cijelu obitelj

Možda i među vama ima još netko tko je malo zakasnio sa svojim uradi-sam-planovima za korizmu. Možda ste kao i ja planirali puno toga, ali vam je nešto poremetilo planove. Nema veze! Još nije kasno jer još imamo puno dana korizmenoga hoda, koje možemo i trebamo iskoristiti.

Nadam se da se trudite oko svoga duhovnog plana jer jedino u tom slučaju ove kreativne ideje i njihova izvedba imaju smisla. Ne mogu i ne smiju biti samima sebi svrha. Vjerujem da do toga neće doći, već da će predložene ideje biti „vizualni podsjetnici“ na ono na što se u korizmi zaista trebamo pripremiti – Isusovo uskrsnuće, koje je smisao i nada naše vjere.

Krenimo!

Korizmeni kalendar

korizmene aktivnosti, korizmeni kalendar, odbrojavanje

U došašću ili adventu izrađivali smo i koristili adventske kalendare i odbrojavali dane do Isusova rođenja. Zašto onda ne bismo odbrojavali i vrijeme do Isusova uskrsnuća? Ovo može biti zanimljivo i malima i velikima. Na Pinterestu sam naišla na različite i domišljate načine odbrojavanja.

Prva slika prikazuje janje – simbol našega Gospodina Isusa Krista, koji se za nas predao i kojeg su odveli kao janje na klanje za naše spasenje. Na janjećem se runu nalazi 40 polja u koje svaki dan korizme stavljamo po jedan bijeli spužvasti bombončić dok konačno sve ne popunimo. Tako dobijemo ovcu sa simpatičnim 3D-runom.

Druga je slika nešto ozbiljnija. Na ljubičastu spiralnu podlogu (ljubičasta je liturgijska boja za ovo doba crkvene godine) posložimo 40 čepova ili glinenih posudica i u svaku ubacujemo, primjerice, novčić. Ovo je zgodno jer smo pozvani na pokoru i odricanje. Kada dođemo do samoga kraja, do Uskrsa, te novčiće poklonimo potrebitima.

Treća slika prikazuje ideju koja nam može pomoći bolje i jače proživjeti korizmu. Na hamer-papiru izradite tri pretinca: MOLI – POSTI – DARUJ. U svaki pretinac izrežite po 40 papirića na kojima će pisati

  • na koju ćete nakanu moliti
  • od čega ćete postiti
  • što ćete darovati.

Budimo domišljati. Moliti možemo na osobne nakane, na nakane bližnjih, na nakane naše Crkve… Postiti možemo na kruhu i vodi, taj se dan samo jednom do sita najesti, postiti od pametnih telefona, interneta, neke loše navike… Ako brzo pričam, taj ću dan usporiti. Ako brzo hodam, taj ću dan pokušati sporije hodati. Ako mi je teško nekoga slušati dulje od pet minuta, taj ću se dan posebno truditi i slično. Darovati također možemo i materijalno i nematerijalno: svoje vrijeme, pažnju, novac, odjeću, hranu, stvari…

Korizmeni vijenac

korizmene aktivnosti, korizmeni vijenac

Slično kao adventski vijenac i korizmeni vijenac simbolizira samu prirodu ljubavi i Ljubavi (s velikim početnim slovom). Ljubav je neprekidan krug privrženosti i vječnosti bez početka i kraja. Korizmene vijence možemo smotati od savitljivih grančica, šiblja. Izradimo križ od letvica i na njega možemo objesiti ljubičasto platno. Dodamo malo cvijeća po izboru i možda ljubičastu mašnu i korizmeni vijenac je spreman da ga se objesi na vrata našega doma.

Isusova trnova kruna

korizmene aktivnosti, trnova kruna

Trnova kruna svakako je jedna od prvih stvari kojih se sjetimo kada mislimo na Isusov križni put. Mogli bismo je zaista izraditi i staviti na vidljivo mjesto u našemu domu. Trnovu krunu možemo izraditi od stvarnoga trnja (prva slika), samo trebamo biti jako oprezni da i sami ne prokrvarimo dok je izrađujemo. S druge strane, možda to i nije loše jer bismo mogli osjetiti mali, tek sićušni dio boli koju je Isus podnosio za nas.

Može se izraditi od tijesta, u koje se, nakon što se ispeče, zabiju čačkalice. Treća slika prikazuje ideju koju djeca mogu samostalno izraditi: trebaju im samo plastelin i čačkalice. Posljednja je ideja za mene nekako najbolja – smotamo vijenac od savitljivih grančica, ubodemo puno čačkalica (po potrebi zalijepimo pištoljem na vruće ljepilo) te sve skupa obojimo (pošpricamo) smeđim sprejem. Tako izrađenu trnovu krunu možemo staviti na stol u blagovaonici kako bi bila lako uočljiva.

Postaje križnoga puta

Nama odraslima ne trebaju slike dok molimo križni put, ali djeci bi dobro došle. Evo nekoliko ideja kako možemo olakšati djeci da i ona sudjeluju u obiteljskoj molitvi križnoga puta. Na našem portalu imamo i križni put za djecu, koji vam može poslužiti ako se odlučite na obrazac prilagođen najmlađima. Kako god, bitno ga je moliti i o njemu promišljati.

korizmene aktivnosti, postaje križnog puta

Ovo su neke jednostavnije izvedbe – samo je potrebno isprintati slike postaja križnog puta te ih zalijepiti na neku podlogu, objesiti na vidljivo mjesto ili ih čak nalijepiti na 14 staklenki. Ideja s posljednje slike mi je posebno zanimljiva jer u staklenke možemo ubaciti lučice i na početku svake postaje upaliti odgovarajuću.

korizmene aktivnosti, postaje križnog puta

Na ovu smo se inačicu mi odlučili. U ljekarni smo kupili drvene špatule za pregled grla, isprintali postaje te ih „uokvirili“ pomoću špatula i pištolja za vruće lijepljenje. Slike smo skinuli na portalu Zlatna djeca. Naš trogodišnji dječak s velikim zanimanjem prati slike i ono što tata i mama čitaju. Postavlja nam pitanja nad kojima se trebamo dobro zamisliti da bismo mu mogli odgovoriti. Nerijetko nas baš ta pitanja potiču sa dublje promišljamo Isusovu muku… Nije Isus bez razloga rekao da trebamo postati kao djeca!

Aktivnosti za djecu

korizmene aktivnosti, Isusov križ, posljednja večeraIako na Pinterestu ima puno ideja, izdvojila sam samo neke, koje su ujedno i najjednostavnije. Dječica mogu izraditi Isusov križ kao s prve slike uz pomoć ranije spomenutih drvenih špatula, malo plastelina, plastičnog cvijeća te ljubičaste vrpce. Druga slika prikazuje ideju koju već imamo razrađenu na našem portalu: princip je sličan Jišajevu stablu koje smo radili u došašću, a u korizmi možemo raditi Isusov križ. Ako vas zanima više, saznajte ovdje. Posljednja slika prikazuje izvrsnu ideju za Veliki četvrtak, uz pomoć koje djeci možemo dočarati posljednju večeru ili im čak omogućiti da budu dio te priče.

Golgota i uskršnji vrt

korizmene aktivnosti, Golgota

Ukras na stolu, komodi ili bilo gdje drugdje u našemu domu može biti i Golgota. Trebaju nam tri križa i malo vremena, volje i mašte. Križeve možemo smjestiti u posudu, kutiju, košaru, zdjelu, na tanjur… Dodamo malo zelenila, kamenja i začas dobijemo izvrstan ukras koji nas sjeća na Isusovu smrt na križu. Posljednja slika ima umetnutu teglu za cvijeće, koja predstavlja Isusov grob. Preko te tegle možemo staviti zemlju pa oblikovati brdo na kojem je Isus razapet. Kamen kojim treba zatvoriti taj grob možemo ili pronaći u prirodi ili ga načiniti od gline/plastelina.

korizmene aktivnosti, Uskršnji vrt

Uskršnji vrt možete pripremiti na način da čeka Uskrs. Ideja je slična onima s prethodnih slika, samo je ova izvedba puno većih dimenzija i s više detalja. Izradite drvenu kutiju u koju možete nasipati zemlju, posaditi cvijeće, oblikovati grob, brdo, staviti križeve… Pustite maštu da vam pomogne načiniti pravo malo remek-djelo.

Blagoslovljen vam i nam korizmeni hod!


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Pinterest

Suzana Džeko
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) troje vesele dječice. Gnijezdo su svili u baroknom Varaždinu. Urednica kategorije Dan po dan, voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Trudi se biti žena i majka po Božjem naumu, zahvalna što ju je Gospodin stavio na ovaj put. Uz diplomu magistre informatike, izabire karijeru mame kod kuće i u tome uživa cijelim bićem.