Crtići s tematikom Velikog tjedna – Pasija za malene

Crtići s tematikom Velikog tjedna - Pasija za malene; pranje nogu

Veliki tjedan je za nas odrasle nezamisliv bez Pasije, zar ne? Vjerujem da dobro odvagnete kojem uzrastu dopuštate da s vama gleda (ako gleda) to filmsko remek-djelo. A što je s najmanjima? Za njih bi možda bili dobri crtići s tematikom Velikog tjedna različitih trajanja i različite „težine”. Svi su sinkronizirani na hrvatski jezik tako da će im biti lako pratiti, iako bi najbolje bilo da ih pogledate zajedno. Usput im možete odgovarati na eventualna pitanja i pojasniti im ono što ih bude mučilo.

Crtić za najmlađe


Ovaj crtić preporučujem za one najmlađe u vašoj obitelji. Jako je kratak, traje manje od šest minuta. Radnju opisuje narator – ženski ugodni glas. Likovi i scena su jednostavni. Od radnje se prikazuje ulazak u Jeruzalem (Cvjetnica), pranje nogu i Posljednja večera. Odmah nakon Posljednje večere je prikaz scene Golgote koja izgleda poput siluete. Dakle nema nikakvih nasilnih dijelova i tu priča prestaje. Kratko i jasno.

Crtić za male i za velike 

Crtić koji vidite iznad traje malo više od 45 minuta, ali je jako zanimljiv pa se čini da kraće traje. Animacije su lijepe i podsjećaju na one crtiće iz našeg djetinjstva… Osim dijaloga likova, čut ćete i naratora koji će u jednom trenutku i zapjevati. Radnja je u ovom crtiću najsveobuhvatnija – prikazuje se Cvjetnica, scena kada Isus izgoni prodavače iz hrama i prevrće im stolove, ozdravljenje slijepca u hramu, Posljednja večera, Judina izdaja u Getsemaniju, Šimunova izdaja, Isusova osuda na smrt. Kod bičevanja nema prikaza scene gdje su Isusa baš udarili bičem. Nadalje, prikazuju se scene Isusa s Pilatom te Jude koji se kaje zbog izdaje. Kod križnog puta je prikazan Isusov pad te Šimun Cirenac koji mu pomaže nositi križ.

Na Golgoti se ne prikazuje razapinjanje, nego odmah scena Isusa razapetog između dva razbojnika, a zatim i svega onoga što je Isus rekao na križu i da je umro. Nema scene skidanja s križa i polaganja u grob, već samo navaljivanja kamena na grob. Uskrsnuće je također lijepo prikazano, biblijski, gdje Marija Magdalena i Marija Kleofina dolaze na grob i ne nalaze Isusovo tijelo nego anđela, a zatim susreću Isusa. Isus se ukazuje i svojim učenicima i prikazana je scena „nevjernog Tome”. Crtić završava Isusovim uputama i zapovijedima apostolima o tome što im je činiti.

Crtići za malo veću djecu

Vjerojatno ste već čuli za Superknjigu – animaciju biblijskih priča koja glavne junake, prijatelje Luku i Elu te njihovog robota Gizma, odvodi u prošlost židovskog naroda. Svaki put kada ih odvede, glavni junaci nauče važnu životnu lekciju. Putujući kroz vrijeme, iz prve ruke svjedoče pričama koje su oblikovale svijet.

Zašto sam napisala da su za malo veću djecu? Zato što su scene prikazane dosta realistično pa bi bilo dobro da ih pogledate vi sami prije nego li ih pustite djeci. Superknjiga ima inače puno nastavaka s radnjama iz raznih dijelova Biblije, ali sam sada izdvojila samo dva nastavka koji se konkretno tiču Velikog tjedna. Nastavci traju po nešto manje od 27 minuta.

Prvi dio


Ovaj nastavak Superknjige nema „škakljivih” dijelova. Radi se o Cvjetnici, izgonu trgovaca iz hrama, pranju nogu, Posljednjoj večeri. Zadnja biblijska scena je Judino napuštanje večere. Nakon toga se glavni junaci vraćaju u stvarnost.

Drugi dio


Ovaj nastavak je malo teži. U njemu je prikazan sotona kao napast te Isus jako izmučen i krvav na križu. Nastavak započinje molitvom u Getsemaniju gdje se Isus tjeskobno muči, a anđeo mu pomaže. Tu se pojavljuje sotona (0:48-1:04) koji izgleda vrlo ružno i unakaženo s rogovima i vatrom na glavi. Uto dolazi Juda na čelu s hramskim čuvarima. Opet se prikazuje sotona (1:42-1:59) koji mu šapće da dovrši što su započeli. Isusa odvode, osuđuju. Isus je bičevan, ali nema prikaza tih scena. Stavili su mu trnovu krunu. Pilat pere ruke i Isus ide na Golgotu – nema prikaza cijelog križnog puta, nego samo dio gdje se s križem penje na Golgotu.

Vojnici ga stavljaju na križ, ali nema direktnog prikaza prikucavanja čavala. Ponovno se pojavljuje sotona (15:16-15:25) i ubrzo nestane u plamenu. Isus je na križu poprilično realno prikazan. Umire na križu, događa se potres i hramska se zavjesa razdere na pola. Vojnik koji je stajao pod križem je postao prvi obraćenik Isusovom smrću i priznaje da je on uistinu bio Sin Božji. Nema prikaza skidanja s križa i polaganja u grob. Sljedeća scena prikazuje Mariju Magdalenu koja odlazi na grob i nalazi dva anđela. Uto joj se ukazuje Isus i šalje je apostolima da idu u Galileju. Dolaze Ivan i Šimun Petar te trče javiti Mariji, Isusovoj majci, da je grob prazan…

Nadam se da sam vam pomogla odlučiti što ćete gledati.

Blagoslovljena vam priprava!


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Screenshot

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.