Prirodne boje za pisanice

prirodne boje za pisanice, uskršnja jaja

Prošle godine sam naišla na sliku na kojoj su s jedne strane bile prirodni sastojci (voće i povrće), a s druge strane jaja obojena pomoću tih sastojaka i poželjela sam i ja to isprobati. Iako već godinama koristim prirodne boje za pisanice koje dobijem iz ljuske crvenog luka i crnog vina, ove sam godine odlučila barem isprobati funkcioniraju li i druge stvari.

Odvojila sam 8 prirodnih sastojaka koje sam imala u kući i pomoću kojih sam htjela obojiti 8 jaja – po jedan sastojak za jedno jaje.

prirodne boje za pisanice, uskršnja jaja

Tako sam za željene prirodne boje koristila (s lijeva na desno):

  • crno vino
  • borovnice
  • ciklu (iz zimnice)
  • radič
  • rukolu
  • ljuske crvenog luka
  • bijelo vino
  • kurkumu.

Sve su mi se boje primile, osim zelene. Računala sam da ću je možda moći dobiti iz rukole jer je to jedino zeleno što sam imala od povrća. Inače se za zelenu boju preporučuje peršin pa pokušajte s njim.

prirodne boje za pisanice, uskršnja jaja

Prirodne boje od sastojaka koje imate kod kuće – priprema:

Svako sam jaje kuhala u džezvi oko 15 minuta s određenim prirodnim sastojkom. Kako mi je džezva trebala za svako sljedeće jaje, kad bih jedno skuhala, prebacila bih ga u staklenku zajedno s njegovim prirodnim sastojkom i ostavila sam sva jaja da prenoće. Pretpostavljam da ćete vi odabrati dvije-tri boje, ili možda samo jednu, i da ćete bojiti više jaja odjednom pa ćete to činiti u loncu.

Koristite po jedan lonac za jednu boju i svakako ostavite jaja da prenoće u tome u čemu su se skuhala.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Crno vino

Ako se odlučite kuhati u crnom vinu, stavite ga onoliko koliko je potrebno da sva jaja budu prekrivena. Kuhajte 15-ak minuta (ili koliko mislite da je dovoljno da se jaja skuhaju) i ostavite preko noći da se ohladi. Ujutro ćete izvaditi svjetlucave tamnoplave pisanice koje će na dodir biti hrapave od kristalića.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Borovnice

Stavite jaja u lonac i 1,5-2 šake borovnica te ulijte vode tako da jaja budu prekrivena. Dodajte jušnu žlicu octa i skuhajte jaja. Ostavite preko noći. Ujutro ćete izvaditi tamnoljubičaste ili tamnoplave pisanice.

Prirodne boje za pisanice, borovnice, tamnoplava boja

Cikla

Stavite jaja u lonac i dodajte ukiseljenu ciklu i njen sok. Neka sok prekrije jaja. Ovdje ne morate dodavati ocat jer ga već ima u soku. Skuhajte jaja i ostavite da prenoće. Ujutro ćete izvaditi ružičasto-narančaste pisanice.

prirodne boje za pisanice, cikla, ružičasto-smeđa jaja

Radič

Stavite jaja u lonac i najmanje 8 listova svježeg radiča. Ulijte vode da to sve pokrije i dodajte jušnu žlicu octa. Sve skupa skuhajte pa ostavite da prenoći. Ujutro ćete dobiti prljavo-ružičaste/sivo-smeđe pisanice – ovisi o svjetlu.

prirodne boje za pisanice, radič, smeđe-sivo-roza boja

Rukola

Ništa se nije dogodilo, nažalost. Pokušajte s peršinom, dodajte jušnu žlicu octa i vode da prekrije jaja. Nadam se da ćete dobiti lijepu zelenu boju!

prirodne boje za pisanice, rukola, nije uspjelo

Bijelo vino

Postupak je isti kao s crnim vinom. Neka vino prekrije jaja, skuhajte i ostavite da prenoće. Ujutro ćete izvaditi svjetlucave pisanice. Boja se neće znatno promijeniti; postat će malo više žuta, ali će zato lijepo svjetlucati.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Ljuske crvenog luka

Na dno lonca stavite ljuske luka pa jaja pa opet ljuske. Ulijte vode toliko da prekrije jaja. Što više ljuske stavite, intenzivnija će biti boja. (Ocat ovdje nisam dodavala.) Skuhajte jaja i ostavite ih da prenoće. Ujutro ćete izvaditi predivne intenzivno narančasto-crvene pisanice.

prirodne boje za pisanice, ljuska crvenog luka, narančasto-crvena boja

Kurkuma
Stavite vrećicu mljevene kurkume u lonac i dodajte vode otprilike onoliko koliko mislite da bi prekrilo jaja i jušnu žlicu octa. Promiješajte prah kurkume i vodu pa dodajte jaja. Skuhajte ih i ostavite da prenoće. Ujutro ćete izvaditi intenzivno žute pisanice.

prirodne boje za pisanice, kurkuma, žuta jaja

Bijele pisanice

Moja draga prijateljica Marija već dugo za Uskrs izbjeljuje jaja. Dopustila mi je da s vama podijelim kako to izgleda:

prirodne boje za pisanice, bijela jaja, ocatPostupak je sljedeći: u loncu napravite otopinu vode i octa (1/3 octa, 2/3 vode) i u nju stavite jaja. Skuhajte ih i spužvicom za suđe uklonite smeđu boju. I gotovo! Dobili ste bijele pisanice.

Kada se odlučite koji ćete prirodni sastojak koristiti, pokušajte na jaja staviti neke biljke i sve to skupa staviti u staru najlonku te zavezati. Ako ih tako skuhate, onda će vaše pisanice uz lijepu prirodnu boju dobiti i lijepe uzorke.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Ako želite da pisanice imaju sjaj, premažite ih s malo ulja.

prirodne boje za pisanice, ulje, sjaj

Preporučujemo još ovdje pogledati kako se ukrašavaju pisanice decoupage tehnikom.

Želimo vam dobru zabavu!


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.