Tvoja najdublja čežnja jednaka je onome što je Bog za tebe zamislio

Čežnja

Svaka osoba, bila vjernik ili ne, u dubini svoga bića čezne za zajedništvom. Ova čežnja je na neki način potvrda da smo stvoreni na sliku Božju (usp. Post 1) jer je Bog zajedništvo osoba – Oca, Sina i Duha Svetoga. Mi smo pozvani biti dio tog zajedništva, stoga je „čežnja za Bogom upisana čovjeku u srce, jer je od Boga i za Boga stvoren; Bog nikad ne prestaje čovjeka privlačiti k sebi, a čovjek će samo u Bogu pronaći istinu i blaženstvo za kojima neprekidno traga.“ (KKC 27)

Čežnja za zajedništvom odraz je ljudske čežnje za Bogom

Dok ne postignemo savršeno zajedništvo s Bogom u vječnosti, predokus tog zajedništva živimo na zemlji. Od rođenja živimo u zajedništvu s obitelji, rodbinom, susjedima i prijateljima. Najdublji oblik zajedništva koji postoji na zemlji je zajedništvo muža i žene u sakramentalnom braku. To je najbliže zajedništvu za koje si stvorena – zajedništvu s Bogom u vječnosti. U zajedništvu sakramentalnog braka cijela se bića prožimaju – i duše i tijela – i postaju savršeno jedno.

Tvoja najdublja čežnja sasvim je opravdana jer ti pomaže barem djelomično spoznati ljepotu nebeskog zajedništva.

Zajedništvo s ljudima izgrađuje te za zajedništvo s Bogom

Sva zajedništva koja živiš za života pripremaju te za konačno potpuno zajedništvo s Bogom. Zastani i razmatraj situacije u svom životu. Budeš li malo prebirala, sigurna sam da ćeš poput mene, uvidjeti kako te situacije zajedništva oblikuju. Pomažu ti da rasteš u krepostima, potiču te da se boriš s grijesima i slabostima. Čiste tvoju dušu da bi bila spremnija na potpuno jedinstvo s Bogom.

Zajedništvo koje sada živiš priprema te za buduće zajedništvo. I ono vječno, ali i ono vremenito koje slijedi. Prepoznaj ljepotu u tome. Dopusti da te raduju trenutci s obitelji i avanture s prijateljima. Ti odnosi polako oblikuju tvoje srce. Učiš se praštati. Učiš se voljeti. Učiš se umirati sebi. Prepoznaješ svoje mane i oblikuješ ih. Njihove grube rubove predaješ Bogu i on ih mijenja. Polako poprimaju oblik mekšeg srca, srca od mesa. Takvo srce zasigurno će ljepše voljeti i zaručnika i muža i djecu i u konačnici, onoga za koga je stvoreno – Boga.

Zadrži pogled na konačnom cilju kojem te vodi tvoja čežnja

Zadrži svoj pogled na Njemu i dok uživaš u zemaljskim zajedništvima, uvijek znaj da je tvoja duša stvorena za Nebo. Onaj koji te za sebe stvorio najbolje zna kako će te dovesti do tog konačnog zajedništva. Svim srcem se bori da te u to zajedništvo dovede. Imaj povjerenja u Njega. Samo tako nećeš očajavati. Samo tako uspjet ćeš prepoznati ljepotu Njegovog plana koji je toliko veći i bolji od svega što si dosad za sebe zamislila.

Vrati se s vremena na vrijeme na riječi kojima se Isus utjecao Ocu za tebe

„Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi. Dok sam ja bio s njima, ja sam ih čuvao u tvom imenu, njih koje si mi dao; i štitio ih te nijedan od njih ne propade osim sina propasti, da se Pismo ispuni. A sada k tebi idem i ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi. Ja sam im predao tvoju riječ, a svijet ih zamrzi jer nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta.

Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga. Oni nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina. Kao što ti mene posla u svijet tako i ja poslah njih u svijet.I za njih posvećujem samog sebe da i oni budu posvećeni u istini. Ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao. I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno – ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio.

Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta.“ (Iv 17, 11-24)

Njegova je molitva bila da živiš u zajedništvu s Bogom, da se ispuni ono za što si stvorena. Razmatraj ovu molitvu i budi hrabra i odvažna snažno vjerujući da te Bog ljubi.


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Chris Howard – Pexels

Lea Potočar
Lea Potočar

Mlada je psihologinja s diplomom Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Član je molitvene zajednice Božja Pobjeda. Vedra djevojka otmjene duše koja se trudi svakodnevno rasti u vrsnosti, brusiti darovane talente i napredovati u svetosti po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.