Iskočiti iz kože

Iskočiti iz kože; Mira mi daj

Kažu neki: „Da sam barem poput one djevojke!“, a ne znaju da ona ima teški oblik migrena. Vidjeli su je u prolazu na špici. Kažu neki: „Da sam barem poput onog momka!“, a ne znaju da je on žrtva fizičkog zlostavljanja. Vidjeli su ga na dodjeli medalja za nogometni turnir. Ne znam otkud ideja da postoji osoba bez problema. Ne znam otkud ideja da je ovozemaljski život med i mlijeko. Znam da se čovjeku skupi svega i dođe mu iskočiti iz kože, ali zar bi mu zbilja bilo bolje u drugoj koži? Zna li uistinu što je prošla, prolazi i što će proći osoba kojoj upućuje ljubomorni pogled? Ne zna. S razlogom postoji izreka: „Pazi što poželiš!“

Eutanazija

Ima nešto u nervozi što vuče čovjeka da fantazira o tuđem životu kao odmorištu. Fantazirati o tuđem životu je kao eutanazija. Tko fantazira, prekida svoj život da bi maštao o nečemu što ne vidi u potpunosti. Možda mu je čak slika iskrivljena. Možda taj brak od njegove susjede nije tako divan. Možda taj redovnički život njegove prijateljice nije tako divan. Možda taj samački život njegova prijatelja nije tako divan. U svakom slučaju, njihov život sigurno nije idealan. Ono što je, ipak, sigurno istinito jest da kad se ulaže ljubavi u život, sve što nije divno, lakše se nosi. Životi svetaca ostavljaju bez daha i to nije zbog okolnosti u kojima su djelovali, jer su te okolnosti daleko od idealnih. Ti životi ostavljaju bez daha jer su ispunjeni pravom ljubavlju, a ona izgoni strah pa su sveci mogli činiti hrabra djela.

Ako ćeš iskakati iz kože, nemoj uskočiti u tuđu! Ima lijepa misao u Bibliji: „Sve činim novo…“ Ako sebe predamo Bogu, postajemo novi. Kako to izvesti? Tako da se donese odluka ispunjena povjerenjem. Odluka nije samo dojava Bogu: „Ej, ajde preuzmi moje probleme, čujem da Ti to možeš!“, nego i djelovanje koje doprinosi rješenju svega što nas muči kao na primjer: usavršavanje u vještinama potrebnim za željeni posao. Odluči! Dopusti da te Bog obnovi! Pusti usporedbe! Sigurna sam da Bog nije mislio ništa kao: „Bit ćeš poput te djevojke!“ ili „Bit ćeš poput tog momka!“ kad je rekao da sve čini novo. Zašto bi inače rekao „novo“? Uostalom, mislim da zapravo, tek kad nas Bog čini novima, postajemo svoji. Jest, zvuči malo paradoksalno, ali kao što ukazuje rad G.K.Chestertona, teško je govoriti o istini bez paradoksa.

Fantazije

Bit će sigurno još tih želim iskočiti iz kože trenutaka, čak i nakon što neke takve trenutke čovjek već prebrodi. Kušnje vole žive i bore se do samog kraja. Bori se i ti, ne kloni duhom. Vjerujem da će se kušnje bolje i plodonosnije prebroditi ako se prestane fantazirati kako bi bilo bolje biti netko drugi i ako se preda brige Bogu, makar i tako jednostavnom molitvom poput ove od tri riječi: „Mira mi daj!“ Fantaziraš o tuđem životu? Nemoj! Tvojim imenom te zazvao. Treba tebe da budeš ti.


Marija Piskulić – Žena vrsna
Foto: Vitaliy PaykovUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Marija Piskulić

Marija Piskulić je magistra sociologije i pedagogije. Zahvalna je na iskustvu studiranja u Zadru. U slobodno vrijeme najčešće čita probrane naslove. Planira posjetiti niz izložbi, koncerata, predstava i slično. Sve veću pažnju posvećuje umjetnosti nakon sudjelovanja na seminaru o konceptu ljepote.