Vrijeme za sok

sok posebna mama

Gledam sina za stolom. Još je tako malen i jako sladak. Nije izgubio sve bebaste crte lica, iako mu godine sad stanu na prstiće dviju ruku. A možda se to samo čini u mojim majčinskim očima. Nekako mi mame uvijek doživljavamo djecu manjom i mlađom nego što im godine govore.

Kad ti pred očima svijetli ono što nemaš pa ne vidiš ono što imaš

Dok mi se pogled odmara na sinu, sjetim se kad nije želio sjediti za tim istim stolom, nije želio sjediti s nama za vrijeme ručka niti kad bismo imali večer crtića ili obiteljska druženja. Njemu bi uvijek nešto drugo bilo zanimljivije. Bio bi tik uz mene, a nedostajao bi mi. Nedostajao bi mi u mnogočemu, u našim razgovorima i dogovorima, u šalama i raspravama, u kovanju novih planova i mijenjaju starih. Nedostajalo mi je da mi priča što voli, a što više ne. Što mu je sad fora i čemu se veseli. Da, sve mi je to gorko nedostajalo.

Ali o tome ne želim razmišljati. To je slijepa ulica laži, kad ti pred očima svijetli ono što nemaš pa ne vidiš ono što imaš. Dao je Bog da iz nje izađem i vidim izvanredno bistro i pametno dijete koje se s velikom silom trudi postići ono s čim se većina nas budi i ne razmišljajući.

Sok od naranče – prilika za učenje

Pije sok od cijeđene naranče. Ne mogu sakriti osmjeha. Ta jedna čaša soka poslužila nam je za usvajanje novih glagola, pridjeva i prijedloga. Jedna naranča, a dala nam je soka i novih PECS  i znakovnih riječi. Sad već velikom brzinom usvaja i raste mu glad za novim znanjem i vještinama. Ponekad me nespremnu uhvati, a ponekad spremnu sa svim slikama i crtežima. Danas je od prve usvojio znakove i slike za generaliziranje količine. A materijali iz matematike za zbrajanje i oduzimanje već zovu iz ladice da ih se prouči.

Uživam u onome čega sam se prije bojala

Veseli me sve to. Biti majka i učiteljica. Biti mama i na neki način terapeut. Koliko sam god od toga prije bježala, zbog straha, toliko sad u svemu tome uživam. Uistinu uživam. Takva je milost Božja. Takvi su Njegovi darovi.

Popili smo sok i iscrtali sve što smo htjeli. Sad je vrijeme za nešto drugo, možda trampolin, možda ljuljačka ili možda slikanje. A možda je vrijeme za one nove zadatke iz matematike. Kako god, nama nije dosadno.

Vole vas Ruža i Miha.


Ruža Đurić – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Ruža Đurić
Ruža Đurić

Otkupljeno dijete Božje, blagoslovljena divnim suprugom i dvoje djece. Put svetosti pronašla je u svakodnevnici bračnog i majčinskog zivota čiju ljepotu i smisao traži u misteriju križa i Uskrsa. Prije svega majka njegovateljica pa diplomirani menadžer u turizmu. Majka koju je dijete znakom i slikom naučilo izraziti ljubav.