Božićne čestitke – izradite ih sami

Božićne čestitke

Za dvadeset je dana Božić! Vjerujemo da ste u sve intenzivnijim pripremama i – nadamo se – pritom najviše u pripremi srca. Adventski vijenac već imate, adventski kalendar isto tako… A je li vas možda poštar već razveselio donijevši vam koju božićnu čestitku? Jeste li možda koju poslali ili planirate slati? Donosimo vam puno jednostavnih, inspirirajućih i kreativnih ideja za božićne čestitke, za koje vjerujemo da će vas potaknuti da barem jednu pokušate izraditi sami.

Ono što čovjek izradi vlastitim rukama ima puno veću vrijednost jer je u to uložio vrijeme, ljubav, trud te upravo to i poklanja. Svjedoci smo toga da se danas sve radi „na brzinu”, stoga je lakše kopirati istu poruku na mobitelu ili računalu te ju proslijediti na sto kontakata nego li sjesti i rukom ispisati nekoliko božićnih čestitki.

Mi biramo ovo drugo jer je puno vrednije, iskrenije i osobnije, puno šarenije, veselije i opipljivo! Naravno da ćemo neke božićne čestitke ipak slati SMS-om i zbog toga neće biti ništa manje iskrene, ali za najvažnije i najbliskije osobe ipak ćemo se malo više potruditi.

Sjećam se svog djetinjstva: kada nam je poštar donosio božićne čestitke, sestra i ja smo se divile tome šarenilu i ljepoti prikazanoga. Svaka bi primljena čestitka malo uvećala radost iščekivanja Božića.

Nemojte me pogrešno shvatiti – danas im se radujem još više jer su postale prava rijetkost.

Prve sam božićne čestitke već izradila i sada čekaju na ispisivanje i slanje. Zaista sam uživala, a i sinovi su mi „pomogli” u rezuckanju i lijepljenju (ipak su malo više odmogli, ali važno je sudjelovati). Evo što sam za vas izdvojila:

Dječje božićne čestitke

Božićne čestitke za djecu, dječje božićne čestitke

Vjerojatno bi se bake, djedovi i tete najviše razveselili takvim čestitkama jer bi ih izradili njihovi najmiliji na svijetu. Na prvoj su slici otisci prstića u različitim bojama načinili božićne lampice, a na drugoj su „obojili” jelku. Treća slika prikazuje ideju izrade jelke od oblika dječje ručice koja je ukrašena perlicama, šljokicama… Zadnja slika prikazuje motiv snjegovića, koji možete dobiti izrezivanjem spužve u oblik većeg i manjeg kruga pa njenim umakanjem u bijelu boju te otiskom na papir. Ruke, oči, usta i nos samo nacrtate.

božićne čestitke za djecu, dječje božićne čestitke

Trokut od kolaž-papira i razne šljokice također mogu načiniti jelku. Kolaž-papir i štapići od sladoleda mogu načiniti štalicu. Otisci prstića na ovim slikama daju ideju izrade anđela i jaslica.

Božićne čestitke za djecu, dječje božićne čestitke

Otisci dlanova i stopala mogu načiniti motiv anđela i jaslica kao što vidimo na prvoj i trećoj slici. Druga slika također prikazuje jaslice izrađene od kolaž-papira i štapića za sladoled. Posljednja slika prikazuje motiv anđela izrađenog od kolaž-papira, a krila su mu oblici dječjih ručica.

Motiv jelke

Božićne čestitke, jelka, božićno drvce, borOvo su zaista jednostavne čestitke:

1) Isprintajte notni zapis (najbolje s nekom božićnom pjesmom) te ga „obojite” kavom kako biste postigli ovaj rustikalni izgled. Kad se osuši, na to nalijepite jelku od kolaž-papira pa sve to skupa zalijepite na prednju stranu tvrdog A4 papira (koji ste presavili na pola), a unutrašnjost ispišite svojim željama.

2) Izrežite trake na koje možete vlastitom rukom napisati neke biblijske/božićne citate ili ih isprintajte pa onda režite. Deblo i zvjezdicu izrežite od kolaž-papira pa sve zalijepite kao na drugoj slici. Efekt snježnih pahuljica možete postići pomoću 3D-boje u bijeloj ili bjelokosnoj varijanti.

3) Uzmite karton u boji. Izrežite manji pravokutnik u nekoj kompatibilnoj svjetlijoj boji i nalijepite na veći karton (ili tvrdi papir). Izrežite srca od nekog ukrasnog ili kolaž-papira i lijepite ih kao na trećoj slici. Dodajte i perle i mašnicu.

4) Uz škare i ljepilo, ovdje su vam potrebni igla i konac. Odredite veličinu jelke te koliki razmak između „grana” želite. Započnite raditi donju (najveću) granu tako da iglu gurnete iznutra prema van. Dodajte perlice po želji i iglom završite drugi kraj grane. To ponavljajte sve do posljednje grane. Na stražnjoj će strani biti vidljivi potezi konca. Zato taj karton na kojem ste „šivali” nalijepite na prednju stranu nekog drugog većeg kartona (presavijenog u oblik čestitke), a unutrašnjost ispišite.

Božićne čestitke, jelka, božićno drvce, bor

Božićne čestitke, jelka, božićno drvce, bor

Ostalih osam čestitki također ne zahtijevaju puno truda – nešto isprintate, nešto izrežete, zalijepite, nacrtate i vaše su čestitke gotove.

Božićne čestitke s motivom one prave božićne priče

Božićne čestitke, božićna priča, rođenje, katoličke božićne čestitke

Božićne čestitke, božićna priča, rođenje, katoličke božićne čestitke

Nemojte se preplašiti odmah na prvi pogled. Nije ni ovo komplicirano, vjerujte. Nađite na Pinterestu siluete jaslica i likova, prilagodite im veličinu te ih isprintajte. Zatim ih izrežite te nalijepite na svoju božićnu čestitku. Ako pronađete karton s reljefom, vaša će čestitka izgledati profesionalnije, a tek kad dodate satenske vrpce… Jesam li vas izazvala? Hoćete li pokušati?

Moji su osobni favoriti peta i šesta slika. Na šestoj je slici kao pozadina isprintan odlomak iz Lukinog evanđelja (Lk 2,8–20), ali zgodan je i odlomak iz Matejeva evanđelja (Mt 1.18–2.12), ovisno o tome koji više volite. Na pravokutnom je kartončiću nalijepljen motiv jaslica, koji zapravo visi na satenskoj vrpci, tako da se može podići i pročitati odlomak. Unutrašnjost ispišite prigodnim mislima i željama.

Božićne čestitke, božićna priča, rođenje, katoličke božićne čestitke, note

Božićne čestitke, božićna priča, rođenje, katoličke božićne čestitke, note

Ovo su samo varijacije na temu. Razlika je samo u pozadini, koja je u ovom slučaju notni zapis prigodne božićne duhovne pjesme. Divno!

Božićne čestite s dugmadi

Božićne čestitke, dugmad

Koliko jednostavnih, a vrlo kreativnih čestitki možemo izraditi pomoću dugmadi! Vjerujem da ćete i sami dobiti neke svoje ideje. Preporučujem lijepljenje vrućim ljepilom da se dugmad bolje zalijepi. Tako ćete biti sigurni da neće otpasti.

Motiv kuglice

Božićne čestitke, kuglice

Kuglica od notnog zapisa, perlica ili jednostavno od tvrdog šljokičastog ili šarenog kartona… Koja vam se najviše sviđa?

Motiv svijeće

Božićne čestitke, svijeće

Motiv svijeće na prvoj i trećoj slici izrađen je od kartona, a na srednjoj je slici izrađen quilling tehnikom. Želite li ovakva 3D-slova, posegnite za 3D-olovkom.

Quilling tehniku možete proučiti na videu:

Motiv vijenca

Za motiv vijenca na vašoj božićnoj čestitci možete iskoristiti perlice, šljokice, dugmad ili papiriće izrezane u nekom obliku te sve to polijepiti u krug. Dodajte malo satenske vrpce ili bilo čega što vam se čini lijepo i gotovi ste.

Božićne čestitke, vijenci

Motiv vrata

Božićne čestitke, vrata

Vješte ručice bi i ovo mogle vrhunski odraditi. Igra sjenama, odnosno sjenčanjem, mi se ovdje čini vrlo bitnom za ostvarivanje 3D-efekta. Osobno ovo nisam isprobala, ali vjerujem da već netko od vas hoće i da će rezultat biti odličan.

Božićne čestitke u ostalim motivima

Božićne čestitke, zvona, pokloni, zvijezde, božićna zvijezda

Motivi božićnih zvona, poklončića, zvjezdica, cvijeta božićne zvijezde i drugo mogu biti vaš izbor. Malo se poigrajte bojama, pozadinom, reljefnim papirima, satenskim vrpcama i iznenadite sami sebe svojom kreativnošću!

3D-božićne čestitke

3D božićne čestitke, kuglica, pokloni

3D-čestitke ostavila sam za kraj iako sam njih prve izradila. Zapravo su jako jednostavne za napraviti, a djeluju baš profesionalno.

3D-kuglice dobijete tako da izrežete krugove (po tri komada) te ih savinete na pola i međusobno polijepite – polovicu prve s polovicom druge i polovicu druge s polovicom treće. Ostatak (prvu polovicu prvog i drugu polovicu trećeg kruga) samo zalijepite na karton. Gore stavite satensku vrpcu i vaša je 3D-kuglica gotova. Predlažem da se koristite malo tvrđim papirom jer će se običan brže zgužvati.

3D-poklone možete izraditi prateći korake sa slike. Na tvrđi presavijeni papir nacrtajte željene dimenzije poklona te ih izrežite sve OSIM onog iscrtkanog dijela. Presavijte izrezani dio kao na slici. Prije nego što ga zalijepite na karton čestitke, dio papira s izrezanim dijelom izvucite van „prema sebi”, a ostatak zalijepite za karton. Poklončiće ukrasite papirom u boji, satenskim vrpcama, perlicama, šljokicama ili bilo čime što vam padne na pamet. Gotovi ste!

3D božićne čestitke, kuglica, pokloni

Evo još primjera takvih čestitki. Radi se o varijaciji na temu. Vjerujem da neki od vas već sada jedva čekaju započeti svoj projekt izrade 3D-čestitki.

3D božićne čestitke, jelka, bor, božićno drvce

3D-jelka je također vrlo jednostavan za izraditi. Izmjerite svoj karton (tvrdi papir) u dimenzijama prikazanim na šabloni (lijevo dolje na prvoj slici; visina 13 cm, širina središnjeg dijela 10 cm, širina bočnih strana 5 cm i širina polovice bora 4,5 cm). Izrežite od nekog drugog tvrdog papira još 4 polovice jelke (prva slika, gornji desni kut) te ih zalijepite kao na slikama u sredini – s prednje i stražnje strane. Prije nego što zalijepite polovicu jelke, ne zaboravite s prednje strane umetnuti vrpcu kako biste čestitku mogli zavezati.

Eto ga! Nemam više prijedloga, a vjerujem da vam više niti ne treba. Želim vam da sami sebe iznenadite svojom kreativnošću i razveselite svoje najmilije te se pritom jako zabavite!


Suzana Džeko – Žena Vrsna
Foto: Pinterest

Suzana Džeko
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) troje vesele dječice. Gnijezdo su svili u baroknom Varaždinu. Urednica kategorije Dan po dan, voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Trudi se biti žena i majka po Božjem naumu, zahvalna što ju je Gospodin stavio na ovaj put. Uz diplomu magistre informatike, izabire karijeru mame kod kuće i u tome uživa cijelim bićem.