Igre natjecanja – odmjerite snage u obitelji

igre natjecanja

Igra grahom

Uzmite pola šalice sirova graha i uspite ga u vrećicu (koja može biti najlonska ili krpena). Istisnite zrak iz vrećice toliko da se zrna graha mogu micati. Zavežite vrećicu i protresite je da biste provjerili mogu li se zrna micati. Napravite po jednu vrećicu s grahom za svakog igrača. Birajte koji će igrač prvi baciti svoju vrećicu otprilike 2 do 2 i pol metra daleko. Svi igrači bacaju vrećice s iste udaljenosti, a pobjednik je onaj koji svoju vrećicu dobaci najbliže onoj prvoj, a da je ne dotakne ili pomakne.

Druga je mogućnost da vrećice bacate što bliže crti koju možete označiti pomoću ljepljive trake. Pobjednik je onaj koji baci vrećicu s grahom najbliže zalijepljenoj crti. U sljedećem krugu pobjednik prvi baca svoju vrećicu. Možete se dogovoriti da pobjednik osvaja bodove te se tada natječete tko će prvi skupiti određen broj bodova.

Još jedna ideja za igru grahom jest košarka. Nabavite plastičnu kantu ili veću zdjelu i postavite je na udaljenost od 2 do 2 i pol metra. Svaki igrač ima priliku tri puta gađati koš. Ovu igru također možete igrati za bodove. Pobjednik je onaj koji prvi skupi određen broj bodova.

Igra pospremanja

Prije svega, nemojte djeci otkriti naziv ove igre jer će odmah odustati. Jednostavno im recite da se radi o natjecanju „tko će prije“. Ako imate više djece, svakome dodijelite njegov zadatak u kojem mora pospremiti nered nakon igranja ili presvlačenja. Neka zadaci budu precizni, na primjer, pospremiti lutke ili autiće, skupiti bojice ili kockice u kutiju itd. Bit natjecanja je da djeca izvrše zadatak prije isteka vremena, tj. prije nego što čuju zvono (vrijeme možete namjestiti na kuhinjskoj pećnici). Nemojte zaboraviti osigurati glavnu i utješne nagrade za sve sudionike.

Brzo govorenje

Možete li brzo govoriti? Odaberite molitvu ili recitaciju koju svi u obitelji znaju napamet i nije previše duga. Na primjer, Anđele čuvaru ili Iš’o medo u dućan. Trebat će vam sat ili štoperica za mjerenje vremena. Birajte tko će pokušati prvi i tko će mjeriti vrijeme. Cilj igre je što brže izgovoriti riječi, ali da svaka riječ bude jasno izgovorena i da se koja ne preskoči. Zabilježite rezultate, odnosno ukupno vrijeme koje je bilo potrebno za točno i brzo izgovorene riječi. Ako se želite još malo nasmijati, snimite svoje pokušaje i preslušajte ih jednom kada se zaželite dobrog raspoloženja.

Bejzbol

U ovoj igri neće biti pravog natjecanja jer nema bodova ni pobjednika, ali se ipak radi o sportu. Trebat će vam dvije stare veće plastične boce. Odrežite ih na pola, a trebat će vam gornji dio boce koji ćete koristiti kao bejzbolske rukavice. Cilj je baciti loptu svom partneru u igri koji će je uhvatiti plastičnom bocom i baciti je natrag vama, a da je pritom ne dotakne rukama. Možete koristiti mekanu dječju loptu ili vrećicu graha (pročitajte prvi prijedlog za igru). Ako igrate s malom djecom, neka vaša međusobna udaljenost bude manja. S većom djecom možete povećati udaljenost, a igra će samim time biti zanimljivija.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Jessice To’oto’o – Unsplash

 

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.