Korizmena kampanja „40 dana za život“: „Blago čovjeku koga ne osuđuje vlastita savjest“

korizmena kampanja

I ove godine na Čistu srijedu u cijelom svijetu počinje nova kampanja (proljetna, tj. korizmena) inicijative „40 dana za život“. U Hrvatskoj u ovoj kampanji sudjeluje 29 gradova na 31 mjestu bdjenja, a kampanja traje od 6. ožujka do 14. travnja.

Blaženi Alojzije Stepinac – zaštitnik korizmene kampanje

„Kao i svaku kampanju do sada, htjeli smo naglasak, uz molitvu i post, miroljubivo bdjenje i osvješćivanje lokalne zajednice, staviti i na neku dodatnu temu. Tako smo za ovu kampanju odabrali temu priziva savjesti, a geslo ove kampanje jest Blago čovjeku koga ne osuđuje vlastita savjest. (Sir 14, 2)“, rekla je Petra Milković, izvršna direktorica kampanje.
Inicijativa je za ovu kampanju izabrala i nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca, kojem se posebno utječu u molitvi za prestanak pobačaja u hrvatskom narodu. Pokreće ih i njegov citat:

„Bog ne trpi one koji miruju, a predodređeni su za borbu.“

Molitva, post i sakramenti

„Željeli smo ovu kampanju, u ovom milosnom vremenu i milosnoj godini, posebno naglasiti molitvu, post, pokoru i vršenje zadovoljštine za grijeh pobačaja. Stoga, pozivamo sve ljude dobre volje, osobito vjernike, na redovitu molitvu, odricanje, post, svakodnevnu svetu misu, čestu svetu ispovijed te primanje svete pričesti, kako bi grijeh pobačaja u našem narodu zauvijek nestao.“, rekao je Ante Čaljkušić, predsjednik Inicijative, koji se kroz otvoreni poziv na molitvu i post prije nekoliko dana već obratio moliteljima i prijateljima Inicijative. Cijeli poziv možete pročitati na ovom linku.

Tribine i predavanja na temu priziva savjesti

Tijekom kampanje će se održati cijeli niz tribina i predavanja na temu priziva savjesti, a neka su već počela. „Velika nam je radost bila ugostiti dr. Mirjanu Radan kao predavačicu na tribini u Križevcima te dr. Ivana Zmijanovića na predavanju u Čakovcu.“, rekao je Krunoslav Puškar, koordinator Inicijative za sjevernu i sjeverozapadnu Hrvatsku te Istru i Kvarner.

„Tijekom ove kampanje diljem Hrvatske održat će se tribine i predavanja na kojima će govoriti stručnjaci – liječnici, medicinsko osoblje, farmaceuti – i vjerujemo da će svi koji na njih dođu moći naučiti nešto novo, postaviti pitanja te da će sva ta predavanja biti vrlo uspješna.“

Marija Šošić, koordinatorica Inicijative za Dalmaciju dodala je: „Kao molitvena i duhovna potpora, ovu kampanju su se Inicijativi pridružili Rab i Poreč, a uz sve što će se događati, nastavlja se i prikazivanje filma „40 dana…“ po župama diljem Hrvatske te mnogi programi Udruge Hrvatska za Život.“

Uključi se i ti!

Korizma je vrijeme u kojem smo na poseban način pozvani na molitvu, pokoru i djela milosrđa. Odgovor na ovaj trostruki poziv moguće je živjeti aktivnim sudjelovanjem u apostolatu života, konkretno kroz korizmenu kampanju Inicijative. Nemoj propustiti ovu priliku, neka ti korizma 2019. godine bude milosna.


Tereza Mihaljević – Žena vrsna
Foto: 40 dana za život