Nove predivne priče Bruna Ferrera: Najljepšoj među ženama

Nove predivne priče Bruna Ferrera: Najljepšoj među ženama, Među nama, Recenzije, Blažena Djevica Marija, Priče

Već sami pogled na knjižicu plijeni pažnju. „Najljepšoj među ženama – 31 priča o Mariji“ novi je naslov iz pera Bruna Ferrera u izdanju izdavačke kuće Salesiana. Tko god je već čitao priče Bruna Ferrera zna da može očekivati prelijepe poticajne priče koje će mu povući savjest za rukav i obujmiti srce nježnim rukama. Pa ipak znatiželja pokuca na vrata uma kad ugledaš ovu knjigu, jer dobro znaš da pisati o Gospi nije lako. Kako opisati onu koja je „neopisivo lijepa“ kako kažu svi vidioci u povijesti? Kako opisati onu koju „ni ljaga grijeha nije dotakla“ te jedina može nositi naslov „lijepa izvana i iznutra“? A ovaj se svećenik usudio. I reći ću vam iskreno: oduševio me.

Priče u „Najljepšoj među ženama“ uvijek otvaraju još jedna nova vrata

Bila sam uzbuđena kad sam knjigu konačno imala u rukama. Svaka knjiga koja mi može otkriti nešto novo o mojoj Nebeskoj Majci, za mene je dragocjena. Ali pomalo sam i strepila. Što ako mi se ne svidi? Što ako Gospa bude previše nedohvatljiva ili pak previše dohvatljiva?

Otvorila sam prvu priču pa drugu i onda jednu za drugom. I tako sam trčala kao po nekom raskošnom, a opet tako jednostavnom dvorcu, tražeći je. Nju, najljepšu među ženama, majku i kraljicu, jedinu Ženu. I pronašla sam je na svakoj stranici, uvijek poznatu i blisku, a opet uvijek novu. Marija je u ovoj knjizi upravo ono što ona jest: tako dohvatljiva i tako nedohvatljiva.

Don Bruno Ferrero vješto spaja čudesno s običnim

Priča po priča, vrata po vrata… Svaka priča kao jedna prostorija u kojoj se osjećaš kao kod kuće dok ne otkriješ da je to tek predvorje iz kojeg, na neočekivanom mjestu, vode vrata u jednu novu odaju.

Don Bruno Ferrero uspio je u pričama povezati sve: povijesne događaje, legende, priče, Sveto pismo… Sve je obavio maštom i katehezom te natopio ljubavlju. Ljubavlju prema Nebeskoj Majčici i prema svakome od nas, prema dušama koje Marija tako žarko želi spasiti.

Priče te zateknu u prolazu, obuhvate i onda polako u šetnji poučavaju s osmijehom. Poučavaju te tko je ta Žena od koje drhte sve sile zla. Približavaju ti nježno srce moćne zagovornice. Uče te kako živjeti po srcu Božjem koje u srcu Majke kuca.

Za svaki dan po jedna, za svih podjednako

Jesu li to dječje priče ili priče za odrasle? Priče su uvijek za djecu, neovisno o broju godina njihova života. I Isus nam je rekao da moramo u srcu svi ostati djeca… Zato vjerujem da u jednoj katoličkoj obitelji koja kuca u ritmu Srca Božjega ove priče mogu biti za sve: od 3 do 93. I plus. Mogu nam biti prilika za razgovor, pouku, približavanje… Prilika za zajedništvo.

Oba Marijina mjeseca imaju 31 dan. Vjerujem da je don Bruno to namjerno i uskladio. Možda i vaša obitelj uzme običaj u Gospinim mjesecima uz čaj ili kavu pročitati po jednu priču o „najljepšoj među ženama“. Čini mi se da bi njezin plašt kao krišom pao na okupljene, a pogled počinuo na svakome pojedinome od nas. Gdje su ljubav i prijateljstvo, ondje je i Bog, a gdje je Bog, tu je uvijek i Marija.

Knjigu krase zanimljive i predivne ilustracije Hrvoja Orlovića koje na poseban način doprinose ljepoti i jedinstvenosti ove knjige. Dostojno najljepše među ženama, zar ne? Možete je smatrati i predivnim poklonom za sve djevojčice, djevojke i žene, ali i za sve sinove Majke Marije i one koji će to tek postati. Jer tko smo mi na ovom svijetu, ako ne njezina djeca koja joj hrle ususret?


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Marin Matijaca

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.