Oči u oči: Božja volja

volja

Razmišljajući o molitvi, dotakli smo se i volje Božje. I doista to dvoje – naša molitva i volja Božja – treba biti jedno. No na prvi pogled to nam se čini skoro nemogućim. Naime, kroz prosidbeni način molitve mi od Boga tražimo da se ispuni naša volja. I zbog toga kod mnogih vjernika dolazi do zbunjenosti, pa čak i proturječnosti kad se obraćaju Bogu u svezi sa svojim potrebama i željama.

Budi volja tvoja

I doista, kao vjernici svjesni smo da se svatko ili velika većina od nas po nekoliko puta (čak desetak puta na dan) samo u molitvi Očenaša, između ostaloga, izgovara i ove riječi: Budi volja tvoja kako na nebu tako i na Zemlji.

Svakako, Bogu se trebamo zahvaliti za sve što nam je do sada objavio, objasnio, pokazao i dokazao o ovoj temi. Dakle, nije da baš ništa ne znamo o volji Božjoj. No dopustimo mogućnost da to ipak nije sve što trebamo i što možemo znati o njoj, a pogotovo nije sve ono kako možemo djelovati u skladu s njom. Možda je netko bio zauzet s nekim drugim poslovima dok nam je Bog govorio i tumačio svoj plan s nama.

Budimo radoznali

Stoga budimo ponizno radoznali u iščitavanju onoga što nam naš Bog još želi reći, posvjedočiti, promijeniti u našem shvaćanju i življenju njegove božanske volje. U dubinama svoje duše počnimo se polako radovati onomu što ćemo još doznati o toj doista zanimljivoj, ali i zagonetnoj temi.

Naš Bog je, između ostaloga, Bog ugodnih iznenađenja. Njegova je ljubav toliko moćna i kreativna da će za svakoga od nas pronaći upravo onaj način koji će nam biti najugodniji, najljepši, najdraži, najuspješniji, najpotrebniji, jednom riječi savršen. Naravno, ne odmah i ne na način kako mi to zamišljamo ili želimo. Ne propustimo doživjeti i proživjeti istinski susret s voljom Božjom zbog svoje nevjere, mlakosti ili umišljenosti.

Naime, Bog je uvijek mnogo viši, mnogo dublji, mnogo moćniji, bolji i ljepši od svih naših misli, znanja, osjećaja ili pak želja. Bog! Da, o njemu je riječ, bez obzira kako naslovili temu razmišljanja. On je u središtu svega, pa tako i ovih naših razmišljanja.

Susret oči u oči

Da bismo uopće mogli moliti i ispravno razmišljati o molitvi, moramo imati vjeru u Boga, i to Boga prisutnoga i djelujućega. Moramo se susresti s Njime oči u oči. Gledati se, ne bilo kako već nošeni povjerenjem i žudnjom ljubavi. Moramo tražiti i naći znak prepoznavanja, znak susreta u njegovim očima, znak u njegovu pogledu, a On u našemu. Koliko god to izgledalo romantično, nije lako ostvarivo. Štoviše, to je poprilično izazovno i dramatično. Zašto? Zato što nam pogledi odaju našu nutarnju stvarnost. Otkrivaju naše misli, osjećaje, želje, naume. A upravo je to ono što nam izaziva nelagodu i što pokušavamo nekako skriti od drugih, pa i od Boga. A to najčešće činimo spuštajući pogled, izbjegavajući otvoreni susret oči u oči. No ne dajmo se zbuniti.

Zašto? Bog ionako sve zna, vidi i čuje. Nema sumnje da je Bog upravo na ovaj, naravno, ne samo na ovaj, način, sada dok ovo čitamo, s nama i pred nama. Očekuje našu iskrenu reakciju. Poziva nas da otvorimo oči, da skinemo ruke ili povez s očiju. On želi iskren, intiman, dobrohotan, dostojanstven i nadasve plodonosan susret sa svakim od nas. Želi susret oči u oči. On ne želi gledati u našu masku i ne želi komunicirati šifriranim ili pak neiskrenim porukama. On želi izravni dodir očiju i srdaca. On nam svima, bez obzira na naše trenutačno duhovno stanje, upravo sada poručuje:

„Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“ (Mt 11,28).

Dakle, ne umišljajmo se i ne lažimo sebi da nismo izmoreni i opterećeni. Ne služimo se nikakvom, pa ni svetom maskom, da bi pridobili Božje milosrđe, jer „Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije“ (Rim 5,8). Zaista, prestanimo se zavaravati i prihvatimo Božju stvarnost u čijem je središtu bezgranična ljubav Presvetog Trojstva.

Dopustimo Duhu Svetom da nas poučava

Ukrcajmo se hrabro u lađu koja nosi naziv: Volja Božja, na čijim jedrima stoji natpis: Budi volja tvoja, Gospodine!

Uvjeren sam da vi i ja smatramo da je sve ovo moguće i da ima smisla jedino ako vjerujemo onako kako nas uči naš Učitelj i Spasitelj, Sin Božji – Isus Krist.

Ne dopustimo neprijatelju koji se prvi usprotivio presvetoj volji Božjoj da nas obeshrabri na ovom putu upoznavanja volje Božje.

Neprijatelja ćemo moći udaljiti od svojih misli, riječi i djela jedino tako da dopustimo Duhu Svetom da nas poučava, da nam tumači, da nam osvjetljava ono što nam je objavio naš Gospodin Isus Krist u svojoj Radosnoj vijesti. Ako dopustimo, tako će i biti, jer nam je takvo obećanje dao kada je jasno i glasno rekao: „Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh“ (Iv 14,26).

Nauk Isusa Krista nas poučava kako ćemo živjeti vjeru, odnosno kako ćemo živjeti u skladu s voljom Božjom. Tko je pravi vjernik? Odgovor je vrlo jednostavan: Onaj koji živi u skladu s voljom Božjom. Može li uopće biti istinski vjernik onaj koji ne vrši volju Božju, onaj koji joj se suprotstavlja? Ne može.

Praktični vjernik

Dakle, bit, odnosno srž prave vjere i njena realizacija postiže se u konkretnom susretu između onoga tko vjeruje i Onoga u koga se i komu se vjeruje. Sve teološke nauke zajedno mogu nam pomoći, ali nas ne mogu učiniti istinskim vjernicima.

S druge strane, netko tko ne umije, iz ovog ili onog razloga, shvatiti teološke misli i izričaje, ipak može doživjeti iskreni susret s Bogom i postati pravim, tj. praktičnim vjernikom u dubinama svoje duše. Kako i zašto? Zato što je svaka duša osposobljena za susret s Bogom jer je stvorena na Njegovu sliku.

Dragi čitatelji i pratitelji ovih kolumna, odnosno naših zajedničkih razmišljanja, kako primjećujete, ova tema je zaista duboka, široka, visoka. Stoga ćemo je obraditi u nekoliko sljedećih nastavaka. A time sam se ‘ugurao’ da i dalje budem s vama.

Do sljedećeg zajedničkog čitanja, razmišljanja i napredovanja u spoznaju volje Božje, na sve nas zazivam obilje Božjega mira i blagoslova.


Božo Barun – Žena vrsna
Foto: Andrew Bond – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Božo Barun

Suprug, otac i vjeroučitelj u mirovini, urednik je i voditelj emisije "Oči u oči" na Radio Mariji.