Izradite s djecom originalne poklone i čestitke za Dan očeva

čestitke Dan očeva

Bliži se katolički Dan očeva, 19. ožujka kada se slavi blagdan sv. Josipa, zaštitnika obitelji i očeva. Htjeli biste potaknuti djecu da u znak zahvalnosti i ljubavi poklone nešto svojem ocu no on već ima sve što mu treba? U takvim je situacijama najbolje rješenje posjesti svoju djecu za radni stol i izraditi poklon vlastitim rukama. Provjereno su to i najbolji pokloni. Zavirite među naše prijedloge i ponovite ih kod kuće ili neka budu inspiracija za neke vaše originalne čestitke ili poklone.

Pismo

Lijep poklon je kad djeca napišu svome ocu pismo. Ako su djeca premala da bi samostalno napisala čitavo pismo, možete im vrlo lako pomoći u tome tako što ćete unaprijed osmisliti sadržaj pisma, s tim da mjesta gdje biste upisali ključne riječ ostavite prazna. Prijedlog teksta bio bi: „Dragi tata, volim te više od ___ zato što si tako ___ . Ti si ___ poput ___ . Mislim da si divan zato što ___ . S tobom (se) najviše volim ___ . S tobom mi je zabavno i nasmijavaš me kada ___ . Znam da me voliš zato što ___ . Uvijek ću te voljeti jer ___ . Sretan Dan očeva!“ Shvatili ste da bi djeca trebala svojim riječima popuniti praznine. Ako još ne znaju pisati, pomozite im popuniti pismo, ali pazite da vjerodostojno prenesete njihove riječi na papir.

Kravata za tatu

Odlučili ste se izraditi čestitku, ali biste voljeli da djeca upišu tekst koji će se svidjeti njihovom ocu. Odaberite hamer papir u tamnoj boji, na primjer tamno plavi ili tamno zeleni. Zatim izrežite obični bijeli papir u obliku kravate. Na njega ćete upisati tekst. Predlažemo: „Moj tata radi u ___ i on je ___ . Najdraže mi je s tatom ___ . Moj tata ima supermoć ___ . Volim tatu više od ___ . Moj se tata uvijek smije kada ___ . Volim svog tatu zato što ___ .“ Kada ispišete i popunite tekst, zalijepite papir na hamer i presavijte u oblik čestitke.

Ako više volite izrezivati, od bijelog hamer papira izrežite oblik kravate i provucite kroz vrh konopčić tako da se kravate može vezati oko vrata. Na prednji dio kravate zalijepite razne svjetlucave oblike ili šarene naljepnice te ukrasnom kemijskom ispišite poruku „Sretan Dan očeva!“. Sigurni smo da će je tata s ponosom nositi.

Čestitke sa zaštitnim znakom

Kad bismo morali odrediti, svaki bi otac imao jedan svoj zaštitni znak koji ga čini jedinstvenim. Netko voli čitati knjige, netko voli popravljati i izrađivati predmete, dok neki drugi vole planinariti. Izrežite oblik čestitke od hamer papira u boji, a na njega od kolažnog papira izradite simboličan znak onoga što oca u vašoj obitelji čini jedinstvenim. To može biti knjiga, kliješta, oblik planine ili što god prepoznajete kao dio njegove osobnosti.

Duhovni poklon

Ako ste odlučili ove godine zaobići materijalne poklone i prirediti nezaboravan duhovni događaj za Dan očeva, postoji i za to jedna odlična ideja. Ne postoji bolji duhovni poklon od mise prikazane za oca u obitelji. Kontaktirajte svog župnika i upišite datum za misu na kojoj ćete moliti za ovu posebnu nakanu. Neka to bude povod za zajednički izlazak. Uredite se, pripremite svoju obitelj i otiđite zajedno na misu.

Onim odvažnijima predlažemo da za ovaj dan čestitku pošalju i na adresu svoga župnika i na taj mu način zahvale za njegov rad, a osim čestitke možete mu pokloniti i domaće kekse, duhovnu knjigu ili jednostavno svoje vrijeme pomažući u župi.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Joanna KosinskaUnsplash

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.