Neobičan poklon za Dan očeva: Kutija za alat sv. Josipa

dan očeva

Na blagdan sv. Josipa, koji je uzor zemaljskog očinstva, slavimo i Dan očeva. Taj dan najvažnije je da očevi dobiju ljubav i zahvalnost za sav rad i trud koje s ljubavlju ulažu u obitelj. Zato volim poklone koji su izrađeni malim rukama (uz maminu pomoć ako treba). Prošle godine, dok sam razmišljala što bismo djeca i ja mogli suprugu pripremiti kao poklon za Dan očeva, na um mi je pala neobična ideja.

Dok sam razmišljala o svom suprugu i što bih mu poželjela, iz srca mi je izašla molitva: „Gospodine, pomozi mu da bude kao sv. Josip!“ Sjetila sam se kako i moj suprug kao sv. Josip marljivo radi da bi nam omogućio dostojan i lijep život i dom. Onda su se kockice samo posložile i osmislila sam s djecom simbolični poklon koji moju molitvu prikazuje.

Kutija za alat sv. Josipa kao kreativno duhovni poklon za Dan očeva

Izradili smo kartonsku kutiju za alat po uzoru na stare, drvene majstorske kutije. U nju smo stavili, naravno, alat. Našli su se tu čekić, odvijač, kliješta, vijci i dr. Na svakom komadu alata napisali smo po jednu vrlinu sv. Josipa. Mi smo se vodili litanijama sv. Josipa, ali možete i sami kroz razmatranje izdvojiti vrline sv. Josipa koje su vam najdraže ili za oca najpotrebnije. Ovaj poklon je podsjetnik ocu koga i u čemu može slijediti. Kad otac obitelji osjeti da mu neka vrlina nedostaje, posegne u kutiju za alat sv. Josipa i uzme od kreposti ovog predivnog sveca. Koga radije uzeti za uzor u vršenju odgovorne i zahtjevne uloge oca, nego zemaljskog oca našeg Gospodina?!

Kao osobni dodatak ovom simboličnom poklonu, uzeli smo smeđe pravokutne kartoničiće koji predstavljaju daščice i na njih je svatko napisao svoju molitvu za tatu. Manjoj djeci sam pisala ja, ali tekst je bio njihov. Kako su samo dječje duše predivne! Sve molitvice su bile duhovne naravi: da tata dođe u Nebo, da postane bliži slici Nebeskog Oca i sl.

dan očevaŠto vam je potrebno?

• škarice i ljepilo
• rola od papirnatih kuhinjskih ubrusa
• manja kutija od cipela
• smeđi (ili po želji druge boje) kolaž papir ili ukrasni papir
• karton ili tvrđi papir
• manji papirići ili kartončići
• kemijske olovke u boji/bojice/olovke

dan očevaPostupak izrade

• Kutiju za cipele odaberite tako da joj dužina odgovara dužini kuhinjske role. Umotajte je u smeđi rižin papir, smeđi kolaž ili drugi papir po želji.
• Iz kartona izrežite bočne stranice koje će držati rolu koja predstavlja dršku kutije.
• Na tvrđi papir ili karton olovkom nacrtajte raznolike alate u dimenzijama koje odgovaraju veličini kutije. Ako kao ja, niste vješti u crtanju, možete potražiti predloške na internetu. Primjerice bojanke za alat su lako dostupne, a mogu poslužiti i kao šablona za naš projekt. Izrežite alat i na svakom komadu napišite po jednu od vrlina sv. Josipa.
• Pripremite pravokutne „daske“ na koje će djeca napisati svoje molitve.
• Ubacite sve u kutiju za alat i vaš duhovno-kreativni poklon za Dan očeva je spreman!
• Po želji možete na prednjoj strani dodati natpis: Kutija za alat sv. Josipa.

Nadamo se da će i vaši očevi biti oduševljeni i dirnuti kao naš. Naravno, nemojte zaboraviti najvažniji poklon: ustrajnu molitvu za svog supruga i oca.


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Žena vrsna

Katarina Matijaca
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) sedmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.