Predstavljena knjiga „Tobija i Sara“

Predstavljena knjiga „Tobija i Sara“/Knjiga/Među nama/Aktualno

Nakladna kuća Verbum u četvrtak 28. travnja na konferenciji za medije predstavila je knjigu Tobija i Sara. Na konferenciji su sudjelovali dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum.

Potresna biblijska pripovijest prikazana na poetski način

Nakladna kuća Verbum u svojoj biblioteci Stilus objavila je biser francuske kršćanske književnosti, dramu Tobija i Sara. Paul Claudel (1868.–1955.), proslavljeni francuski pisac, osam puta nominiran za Nobelovu nagradu za književnost, za svoje poznato djelo Tobija i Sara nadahnuće je pronašao u starozavjetnoj Knjizi o Tobiji. To je potresna pripovijest o pobožnom starom Židovu Tobitu koji živi u babilonskom izgnanstvu, slijep i progonjen, te o njegovu sinu Tobiji. Potonji uz pomoć anđela Rafaela za zaručnicu bira Saru, djevojku kojoj je demon Asmodej ubio već sedmoricu zaručnika.

Transformirajući tu potresnu biblijsku pripovijest na poetski način, Claudel stvara dramu u tri čina, obilježenu njegovim jedinstvenim stilom. Ostajući vjeran temeljnoj biblijskoj poruci, istovremeno stavlja naglasak na ljubav Tobije i Sare i snagu njihova združivanja u ljubavi pred Gospodinom. Sam autor u predgovoru tumači da je riječ o primjeni “sljedećega retka iz Evanđelja (Mt 18,19–20): ‘Ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima. Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.’ Treba shvatiti da tu nije riječ samo o fizičkoj blizini: Krist govori o združivanju u njegovo ime, susretu kome je on uzrok i cilj. On govori o zajedničkoj molitvi onih koji ištu isto, ne samo o molitvi što silazi s usana, nego o molitvi koja izvire iz srca”.

Tobija i Sara snagom molitve izgone zlo iz svog braka

Drama Tobija i Sara, dakle, priča je o zajedničkoj molitvi dvoje bića koja uspijeva otjerati zloduha i učiniti plodnom i životvornom bračnu ljubav. Claudel nam je u baštinu ostavio ovaj divni spomenik ljubavi između muža i žene, snazi molitve i pouzdanju u nevidljivoga, ali uvijek prisutnog i djelatnog Boga.

Knjigu Tobija i Sara na hrvatski je prevela Marina Vidoš, a obogaćena je pogovorom o životu i djelu Paula Claudela iz pera dr. sc. Vlade Lončarevića. Dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.


Verbum/Žena vrsna
Foto: Verbum

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!