Sirnica (pinca) muffini

sirnica pinca muffini

U srednjoj Dalmaciji poznate su kao sirnice, u Zadru pogače, na sjeveru pince. Nekoliko naziva za tradicionalnu uskršnju slasticu. Kratki pogled na popis sastojaka može vas dovesti do zaključka da se radi o sasvim jednostavnoj pripremi. No, ova je slastica jako posebna i to iz više razloga. Prije svega, sprema se isključivo u uskrsnom vremenu. Nadalje, to je jedno od onih jela za koje svaka obitelj ima tajnu zbog koje su baš njihove sirnice najbolje. I uvijek mamine i nonine budu posebne, iako radiš sve onako kako su ti rekle. 

Kao mlada supruga, već nekoliko tjedana prije Uskrsa, puna entuzijazma krenula sam skupljati recepte, savjete i male tajne za izradu sirnica. No, prekinuo me suprug riječima: „Ja ti to ne volim. Ne moraš ih raditi.“ No, nisam se dala zbuniti – odlučila sam ga razuvjeriti. Jednostavno, sitnice moraš voljeti! I tako je nastao ovaj recept – tradicionalna slastica u novom obliku.  

Sve što trebate je nabaviti sve sastojke, kalup za muffine i slijediti upute. A zatim – uživati u mirisu i okusu! 

Sastojci

Za uzdignuti kvasac:

 • 2 kocke svježeg kvasca
 • malo šećera
 • malo brašna
 • 2 dcl mlijeka

Za tijesto:

 • 1 kg brašna
 • 250 g masnoće (pola maslac, pola margarin)
 • 275 g šećera
 • 8 jaja
 • 1 žličica soli
 • 2 žice arome za sirnice
 • 1 jaje za premazivanje
 • 4 kocke šećera za posipanje

Priprema:

 1. Sastojci za sirnice trebaju biti sobne temperature. Prostorija u kojoj pripremate sirnice treba biti dobro utopljena i pazite da se temperatura prostorije ne spušta tijekom izrade.
 2. Pripremite kvasac: u 2 dcl toplog mlijeka razmutite 2 kocke svježeg kvasca, zajedno s malo brašna i šećera. Ostavite da se diže 10-15 minuta.
 3. Prosijte brašno. Od ukupne količine brašna odvojite 130 g i stavite ga sa strane (bit će vam potrebno kod prvog premjesivanja).
 4. U ostatak brašna (870 g) ulijte pripremljeni kvasac, šećer, 6 žumanjaka, 2 cijela jaja, sol i aromu. Ako nemate aromu za sirnice, možete upotrijebiti aromu kruškovca i rum. Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto. Potrebno je mijesiti najmanje 10 minuta. Zatim ga prekrijte krpom i ostavite da se diže. Tijesto će se relativno brzo dignuti (sat – sat i pol) jer nema masnoće.
 5. Kad se tijesto udvostručilo, dodajte otopljenu mlaku masnoću i ostatak brašna (130 g) i premijesite. Na početku će izgledati kao da je nemoguće opet umijesiti glatko tijesto, ali nakon nekoliko minuta ćete uspjeti. Zatim opet ostavite da se diže.
 6. Kad je tijesto udvostručilo obujam, ponovno ga premijesite. Podijelite ga na 24 dijela. U kalup za muffine stavite papirnate košarice za pečenje. Svaki dio oblikujte u kuglicu koju ćete položiti u košarice za muffine.
 7. Svaku kuglicu na vrhu zarežite škarama, premažite razmućenim bjelancem i pospite razmrvljenim kockama šećera. Pustite da odstoje 15 minuta.
 8. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite ih 15-20 minuta, ovisno o jačini pećnice.

Savjet: Ako ipak želite imati i klasične sirnice, tijesto u 6.točki podijelite na pola. Od jedne polovice oblikujte dvije kugle za klasične sirnice, a od druge polovice napravite 12 kuglice za muffin sirnice. Prvo pecite muffin sirnice, a zatim klasično oblikovane sirnice. Pecite ih 15-20 minuta na 200 stupnjeva. Zatim ih namažite razmućenim žumanjcem i pospite krupno mrvljenim kockama šećera te pecite još 25-30 minuta na 150 stupnjeva.


Tereza Mihaljević – Žena Vrsna
Foto: Tereza Mihaljević