6 razloga zašto sam uvela vješalice u dječji ormar

dječji ormar, dan po dan

Nekako se obično prešutno izgovora rečenica „Nek se nađe“ dodavajući još nekoliko krpica u reprezentaciju vlastitog ormara. Polako, vremenom, navika prijeđe i na dječji ormar i onda se odjednom nađemo s troje djece buljeći u robu do unedogled. Tako se vrlo često majke pronađu u začaranom krugu: pranje-peglanje-slaganje.

I dječji ormar može biti uredan

Naravno, dok god koristimo odjeću, neće prestati zbrinjavanje iste. Na poseban način ova procedura bi trebala doći do izražaja u brojnijim obiteljima. Do nedavno sam slagala odjeću u ormarima, a onu koja se trenutno ne bi nosila zbog suprotne sezone, čuvala bih u vakumiranim vrećicama.

Ipak, postoji li funkcionalniji način koji bi nam pomalo uštedio vrijeme na pripremi odjeće i oslobodio ga za neke druge, „neprolaznije“ radnje? Primjerice, kada bismo ubrzali proceduru sređivanja odjeće, u slobodnom vremenskom periodu mogle bismo se još više posvetiti djeci. Je li moguće zaobići međusezonske „seobe naroda“ u ormarima?

Odgovor na ovo pitanje potražila sam iza vrata jedne, za moj pojam, jako dobro organizirane „vrsnice“. Naime, moja prijateljica je majka sedmero malene djece, stoga bi njezin dan uz ovakav način zbrinjavanja odjeće, potrajao i više od 24 sata. Ipak, ona je pronašla efikasniji tretman odijevanja svoje djece. U čemu je tajna urednosti njezinih ormara, a onda i kuće?

Preispitivanje gomilamo li višak odjeće

Ona kaže: „Shvatila sam da zapravo imamo previše stvari. Možda i stoga što smo navezani na njih te nas na taj način zarobljavaju.“

Pod izlikom „nikad se ne zna kada bi moglo zatrebati“, obično se zatrpamo materijalnim, prolaznim dobrima. Bez obzira imale one veću tržišnu vrijednost ili manju. U ovom slučaju, obično se zatrpavamo odjećom.

Dakle, prvi korak je shvatiti što nam je neophodno, a zatim se viška odreći. To je možda i najteži korak. Ponekad nas neke „stvarčice“ vežu za neku osobu ili događaj. Kod dječjih stvari to zna biti poveznica s nekim prijateljem koji je baš u trećem mjesecu donio bodi na psića. Nekome tako se može dogoditi da je dobio veću količinu odjeće od starijeg rođaka pa mu se previše toga sviđa i zadržava to.

U svakom slučaju, postoje stvari koje ćemo iz nekog razloga zadržati i to je u redu. No, istina je da sve stvari koje posjedujemo nisu uopće nama potrebne. Možda neke odjevne predmete nismo obukli godinu dana. Službenica Božja Chiara Lubich znala je govoriti da ono iz našeg ormara što duže vrijeme nismo odjenuli ne pripada nama, nego pripada nekom našem bratu koji oskudijeva u tome. Stoga, naša dobra, možda i nisu naša dobra. Na neki način, gomilajući, zadržavamo nešto što je Otac Nebeski namijenio nekom drugom.

Konkretno, ova mnogobrojna obitelj je izračunala da im je po djetetu minimalno potrebno 40 komada odjeće ukupno za sva godišnja doba. Izuzetak su jakne. Na taj način moguć je normalan opticaj pranje-spremanje-oblačenje.

Uvođenje vješalica u ormare je lagana preinaka

Drugi korak je zaboraviti na slaganje odjeće. Dakle, pripremite se na to da vaša odjeća može stajati na vješalicama. Za to je potreban manji majstorski zahvat u kojem prenamijenjujemo ormare. Ja sam to učinila na način da u gornjem dijelu ormara, na vješalicama, pohranjujem odjeću koja se trenutno ne nosi u toj sezoni, a u donjem dijelu onu sezonsku odjeću koju nosimo. U sredini ormara nalaze se složene stvari koje nosimo u svim sezonama: rublje, čarape i pidžame.

Djeca uče pospremati vlastitu odjeću

U dječjim ormarima to je vrlo zgodna stvar, jer im je donja odjeća pristupačna visinom pa se mogu uz pomoć roditelja polako učiti urednom pospremanju vlastite odjeće. To je dobro, jer ih učimo pomaganju u kućanskim poslovima i prvim dobrima navikama urednosti. K tome, malena odjeća stoji na vješalicama i djeca vježbaju motoriku namještanjem. Jednostavnije im je stavljati na vješalice, nego slagati odjeću u mlađoj dobi. Uz to dobivaju osjećaj zadovoljstva i važnosti jer pridonose urednosti doma. Iskustvo pokazuje da ovakve radnje mogu uspješno izvršavati djeca već od pet godina.

Stvari možemo posložiti odmah po kombinacijama

Jedna od prednosti vješalica u ormarima je što hlače i majice, haljine i bluze možemo upariti na istoj vješalici odmah u kombinaciji koju želimo obući. To smanjuje stres oko odlučivanja što ćemo sutradan odjenuti. Tako se u dječjim ormarima već nalaze unaprijed pripremljene kombinacije trenirki i majica za vrtić i školu, košulje koje se slažu s hlačama za odlazak na misu i svečane prilike te kombinacije za biti kod kuće.

djeciji ormar

Nema više jesensko-proljetnih velikih izmjena sezonske odjeće

Rezanjem eventualnog viška robe, automatski se prorjeđuje količina nepotrebnih stvari. Time umanjujemo vrijeme preraspodjele zimsko-ljetne odjeće po policama. A, tome još pridodajmo da je sva odjeća suprotne sezone već posložena po kombinacijama na vješalice, samo kat poviše. Dakle, jedino što trebamo je zamijeniti gornje s donjim vješalicama i već imamo gotove kombinacije za nadolazeće godišnje doba koje stanu u dječji ormar.

djeciji-ormar_organizacija

Relativno jeftina preinaka uz suradnju muža i žene

Pozivam vas da se malo poigrate i pokušate sami izmjeriti i nacrtati te renovirati postojeći dječji ormar. Nama je čitav ulog bio kupnja plastičnih vješalica i ovalne cijevi s potpornjem na koju se kasnije objese vješalice za robu. Na kraju krajeva, ovo je lijep način da se udružite s muškom polovicom u kreativnim novotarijama doma.

Za mene osobno, ovakva je promjena značila izvagati ono što mi je zaista potrebno i ono što „pripada drugome“. Više se trudim oko zbrinjavanja odjeće zbog, u mom slučaju, sada manje količine „krpica“ u ormaru. S druge strane, dok djeca jedu, nastojim pažnju usmjeriti na njihovu veću urednost, a to pospješuje stvaranje ove vrline.


Marija Grgić – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Marija Grgić

Gospodin joj je providio muža i njihovom braku poklonio petero djece. Uz brigu o svojoj obitelji, piše za portal Žena vrsna što je uvijek ispunjava milošću. Jednom ranije u životu postala je magistra matematike i fizike. Osluškujući Božju prisutnost u svakodnevici, voli pisanjem hvatati sjećanja na Ljepotu.